REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
16.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Un ȘEF al Biosferei Delta Dunării, CONDAMNAT pentru FRAUDĂ cu FONDURI EUROPENE

Un ȘEF al Biosferei Delta Dunării, CONDAMNAT pentru FRAUDĂ cu FONDURI EUROPENE

Replica API 30 octombrie 2021 | 22:05 2869

Anton Stan a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea, cu rea credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. Șef serviciu în cadrul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării acesta a fost condamnat de către Tribunalul Tulcea, prin sentința din 25 ianuarie 2021, la 2 ani de închisoare cu suspendare și la plata sumei de 106.668 lei, la care se adaugă dobânzi și penalități calculate până la data plății, către partea civilă Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale cu titlul de despăgubiri civile. În urma apelului judecat la Curtea de Apel Constanța pe 26 octombrie 2021, Anton Stan a obținut micșorarea sumei pe care trebuie să o plătească.

Ce a făcut Anton Stan

În perioada 2012 - 2013, inculpatul Anton Stan a folosit documente false în scopul de a obține, în mod injust, sume de bani în cadrul proiectului intitulat „Dezvoltarea fermei vegetale Stan Anton – localitatea Enisala, județul Tulcea”.

O parte din documentele false atestau faptul că inculpatul a îndeplinit și condițiile minime cerute printre care și acelea de a fi membru al unei familii de fermieri și să fi lucrat mai mult de 50% din timpul lui de lucru în cadrul unei ferme (nu neapărat în ferma familiei), cu cel puțin 12 luni înaintea instalării lor pe cont propriu la conducerea unei exploatații agricole. Astfel, bărbatul a obținut fonduri nerambursabile de 106.668 lei.

Ce a spus Curtea de Apel Constanța

Instanța a reținut că reprezentanții AFIR a depus la dosarul cauzei înscrisul aflat la prin care a precizat că suma rămasă de recuperat de la Anton Stan este în cuantum de 58.968 lei, la care se adaugă dobânzi și penalități calculate de la data decontării tranșelor și până la data plății efective, ca urmare a demersurilor întreprinse de către ANAF- AJFP Tulcea împotriva debitorului. Față de această împrejurare, privind actualizarea întinderii prejudiciului de către partea civilă, instanța de control judiciar consideră întemeiate criticile apelantului inculpat cu privire la modalitatea de soluționare a laturii civile a cauzei de către instanța de fond. Instanța a hotărât desființarea în parte a sentinței penale apelată cu privire la latura civilă a cauzei și, rejudecând: Admite acțiunea civilă precizată formulată de partea civilă M.A.D.R. prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și obligă inculpatul la plata către aceasta a sumei de 58.968 lei cu titlu de despăgubiri civile, la care se adaugă accesoriile fiscale-dobânzi și penalități, calculate de la data efectuării fiecărei plăți și până la data achitării integrale a debitului principal. Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale apelate. Sentința este definitivă.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cand il bagati la parnaie ?
7
0
Dl Anton Stan anterior a fost preot , rau a ajuns
11
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272