REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Un sfert din fructele indigene şi o treime din roşiile consumate au provenit din import

Un sfert din fructele indigene şi o treime din roşiile consumate au provenit din import

Replica API 1 decembrie 2018 | 16:39 248

Dependenţi de importuri într-un an agricol foarte bun

Dependenţi de importuri într-un an agricol foarte bun

Chiar dacă 2017 a fost un an agricol bun, cu producţii în creştere faţă de 2016 la majoritatea culturilor, sunt produse alimentare pe care încă ni le asigurăm în proporţie de circa o treime din import. Este cazul roşiilor care au avut cea mai mare pondere în importul total de legume, deşi producţia a crescut cu peste 8%.

Mânarea de import cântăreşte încă bine în coşurile românilor, în cazul unor legume precum tomatele aproximativ o treime din consum fiind asigurat de peste graniţe, indică ultima analiză pe această temă a Institutului Naţional de Statitică cu date din 2017.

Mai exact, din datele INS, producţia locală de legume a asigurat în 2017 aproximativ 62% din resursele totale disponibile, cu 1,2 puncte procentuale mai mult faţă de anul trecut, când 14,1% din necesar a provenit de peste graniţe. Importurile au reprezentat 13,3% din resurse, în condiţiile în care au existat stocuri de aproximativ 25%.

Cea mai mare pondere în producţia de legume a avut-o varza (33%) şi tomatele (22%), în timp ce la capitolul importuri cel mai mult au cântărit roşiile-35,6% din totalul importului de legume. Practic, 32,2% din disponibilul pentru consumul uman au fost importuri, care s-au diminuat faţă de anul anterior cu 14,5%, pe fondul unei creşteri a producţiei naţionale de 8%.

La ceapă, importurile au asigurat 16,2% din disponibulul pentru consumul uman, la rădăcinoase ponderea importurilor a fost de 32,5%, iar la diverse legume de 25,5%. La cartofi, ponderea importurilor a fost de peste 49%, chiar dacă producţia locală a crescut cu 15,9% faţă de anul anterior, iar importurile au scăzut cantitativ cu 7,2%.

În cazul fructelor, 58,4% din resursele disponibile au provenit din producţia locală, urmare a creşterii producţiei cu 176.000 de tone faţă de 2016, în timp ce importurile au însemnat 7,2% din resursele totale. Diferenţa a fost generată de stocurile de anul anterior. Raportat la consumul uman, importurile de fructe reprezintă 66,5%. Spre exemplu, în cazul merelor, importurile au reprezentat 36,9% din disponibilul pentru consumul uman, pe fondul unei producţii şi al unor importuri mai mici. De asemenea, la prune, procentul importurilor este de 17%, iar la cireşe şi vişine de 13,5%, la nectarine de 15%.

ECONOMICA.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212