REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Un teren din Faleză Nord, pe care un privat vrea să ridice un imobil, revine la Apele Române

Un teren din Faleză Nord, pe care un privat vrea să ridice un imobil, revine la Apele Române

Replica API 20 iulie 2022 | 00:00 3232

Apele Române, prin ABADL, a câștigat, în instanță, un teren din apropierea plajei din Faleză Nord, în proximitatea blocurilor PA4, PA6A, pe strada Ion Rațiu 1. Proprietarul este M.V.. Vorbim despre același teren din cauza căruia Decebal Făgădău a fost amendat de instanță pentru nerespectarea hotărârii judecătorești, hotărâre care-l obliga pe edil să-i pună PUZ-ul pe convocator. De altefel, în urmă cu ceva timp, s-au efectuat săpături ce au ca scop descărcarea arheologică. Precizăm că decizia pronunțată de Tribunalul Constanța, pe 19 iulie, nu este definitivă.

Cum a început totul

În urmă cu câțiva ani, terenul din Faleză Nord a făcut obiectul unui litigiu în instanță, împreună cu Primăria Constanța și Consiliul Local. În 2015, M.V.F, proprietarul terenului, a deschis o acțiune în instanță, prin intermediul căreia solicita ca Primăria Constanța să fie obligată la elaborarea și aprobarea Planului Urbanistic Zonal ( PUZ) pentru terenul de 500 mp în vederea construirii unui imobil S+P+7E-apartamente de locuit, precum și eliberarea certificatului de urbanism ca act premergător autorizației de construire. În ianuarie 2016, Tribunalul Constanța a admis cererea formulată de proprietar și a obligat Primăria Constanța și Consiliul Local Constanța să întocmească și să adopte Planul Urbanistic Zonal prin care să se reglementeze regimul de construire al zonei în care se află terenul proprietatea acestuia, în termen de 3 luni de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. Administrația locală a atacat hotărârea la Curtea de Apel, precizând că PUZ-urile trebuie să fie în concordanță cu PUG-ul unității administrative din care face parte terenul, iar în PUG-ul Municipiului Constanța, terenul în litigiu este prevăzut ca spațiu verde-parc. Curtea de Apel însă, a constatat, în baza documentelor depuse la dosar, că terenul este sub interdicție de construire până la aprobarea planului urbanistic zonal care va studia oportunitatea construirii elaborat Conform Legii nr. 350/06.07.2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului. Fapt pentru care, Curtea de Apel a respins, în 2016, recursul și a menținut decizia primei instanțe. Așa că proprietarul are liber la construcții.

Constănțenii din zonă au venit la şedinţa de Consiliu Local din noiembrie pentru a-și exprima dezacordul, cerând să nu fie votat PUZ-ul: "Nu înţeleg de ce primăria promovează cu atâta ardoare acest PUZ dubios", a spus un cetăţean. La rândul său, proprietarul terenului a explicat: "Dețin terenul din 2005. În 2007, am demarat acțiunea, nereușind să obțin PUZ. În 2016, am obținut acest drept. Primarul a fost obligat să inițieze PUZ, iar CL să adopte. Am întâmpinat piedici birocratice. Aceasta zonă va fi dezvoltată frumos și va fi o emblemă în Constanța. Nu aveți dreptul să interveniți în ședința de Consiliu ,ne vedem în instanță", a spus inițiatorul PUZ-ului. "Terenul a fost cumpărat prin credit bancar. Sunt al 5-lea proprietar", a mai spus el.

În 2020, ABADL a demarat procedurile în instanță pentru revendicarea terenului, suprafața făcând parte din terenurile retrocedate de Radu Mazăre. Marți, 19 iulie, ABADL a câștigat prima bătălie.

”Admite în parte acţiunea formulată de reclamant. Obligă pârâtul M.V.F să lase, în deplină proprietate şi liniştită posesie, în domeniul public al Statului Român şi în administrarea reclamantei, imobilul teren – faleză, în suprafaţă de 500 mp liber de construcţii, situat în Constanţa strada Pescarilor nr. 95 judeţ Constanţa, identificat prin raportul de expertiză întocmit în cauză de expert ing. Boicu Costel. Dispune rectificarea cărţii funciare nr. 203185 a UAT Constanţa, în sensul radierii menţiunilor cu privire la dreptul de proprietate înscris în favoarea pârâtului Mihai Valentin Florin asupra imobilului teren în de 500 mp situat în Constanţa, strada Pescarilor nr. 95 judeţ Constanţa, la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. Admite cererea de majorare a onorariului formulată de expert Boicu Costel. Obligă obliga pârâtul Mihai Valentin Florin la plata către expert Boicu Costel a sumei de 1500 lei, supliment onorariu. Conform art. 22 alin. 2 din OG nr. 2/2000 stabileşte onorariu definitiv în cuantum de 3000 lei în favoarea domnului expert Boicu Costel, din care suma de 1500 lei a fost achitată cu chitanţa nr. 1939048233/1/09.11.2021. Se vor emite adrese către expert şi către Biroul Local în vederea efectuării plăţii”, se arată în minuta instanței.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
atata jaf ca in acest oras de gunoaie greu sa vezi
1
0
piritul "M.V.F e m*****n ?
1
0
Trebuiesc luate mai mukte decka mangleke facute de Mazare si Fagadau!Toti taranii de ka Tulcea au construit la oras.
0
0
Iti o draguta fatoo , la fel ca restul gastii lui N***t Tiberiu , acolo v-ati adunat o sleatca de slugi penibile. A' , si mai bea fato si apa , lasa covrigii si fursecurile, ca nu fac bine la glicemie si nu dau " bine " nici in poza. Tutoooo
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614