REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
18.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Un tratament revoluționar oferă speranțe bolnavilor de cancer

Un tratament revoluționar oferă speranțe bolnavilor de cancer

A.F. 12 decembrie 2022 | 00:00 189

Cancerul incurabil al unei adolescente a fost eliminat din corpul ei, în urma primei utilizări a unui nou tip de medicament revoluționar, scrie BBC, citat de Mediafax.

Toate celelalte tratamente pentru leucemia lui Alyssa au eșuat. Medicii de la spitalul Great Ormond Street Hospital au folosit "editarea bazei" pentru a realiza o performanță de inginerie biologică și pentru a-i construi un nou medicament viu.

Șase luni mai târziu, cancerul este nedetectabil, dar Alyssa este în continuare monitorizată în cazul în care acesta revine. Alyssa, care are 13 ani și este din Leicester, a fost diagnosticată cu leucemie acută limfoblastică cu celule T în luna mai a anului trecut.

Celulele T ar trebui să fie gardienii organismului - căutând și distrugând amenințările - dar pentru Alyssa ele deveniseră un pericol. Cancerul ei era agresiv. Chimioterapia și apoi un transplant de măduvă osoasă nu au reușit să îl elimine din corpul ei.

Fără medicina experimentală, singura opțiune rămasă ar fi fost doar să o facă pe Alyssa să se simtă cât mai confortabil posibil. "În cele din urmă aș fi murit", a spus Alyssa. Mama ei, Kiona, a declarat că în această perioadă a anului trecut se temea de Crăciun, "gândindu-se că este ultimul nostru moment cu ea". Și apoi "a plâns pur și simplu" la cea de-a 13-a aniversare a fiicei sale, în ianuarie.

Ceea ce s-a întâmplat în continuare ar fi fost de neconceput cu doar câțiva ani în urmă și a fost posibil datorită progreselor incredibile în domeniul geneticii, citează stiripesurse.ro.

Echipa de la Great Ormond Street a folosit o tehnologie numită editare de bază, care a fost inventată în urmă cu doar șase ani.

Bazele sunt limbajul vieții. Cele patru tipuri de baze - adenină (A), citozină (C), guanină (G) și timină (T) - sunt elementele constitutive ale codului nostru genetic. La fel cum literele din alfabet silabisesc cuvinte purtătoare de sens, miliardele de baze din ADN-ul nostru silabisesc manualul de instrucțiuni pentru corpul nostru.

Editarea bazelor le permite oamenilor de știință să se apropie de o parte precisă a codului genetic și apoi să modifice structura moleculară a unei singure baze, transformând-o în alta și schimbând instrucțiunile genetice.

Echipa de medici și oameni de știință a folosit acest instrument pentru a crea un nou tip de celule T capabile să vâneze și să ucidă celulele T canceroase ale Alyssei.

Au început cu celule T sănătoase care proveneau de la un donator și au început să le modifice. Alyssa a rămas vulnerabilă la infecții, deoarece celulele de design au atacat atât celulele T canceroase din corpul ei, cât și pe cele care o protejează de boli.

După o lună, Alyssa a intrat în remisie și a primit un al doilea transplant de măduvă osoasă pentru a-și reface sistemul imunitar. Alyssa a petrecut 16 săptămâni în spital și nu a putut să-și vadă fratele, care mergea la școală și ar fi putut aduce germeni înăuntru.

Au apărut îngrijorări după ce la controlul de trei luni s-au găsit din nou semne ale cancerului. Dar cele mai recente două investigații ale ei au fost curate.

"Pur și simplu înveți să apreciezi fiecare lucru mărunt. Sunt recunoscătoare că sunt aici acum", a spus Alyssa. "Este o nebunie. Este pur și simplu uimitor că am reușit să am această oportunitate, sunt foarte recunoscătoare pentru ea și va ajuta și alți copii, de asemenea, în viitor".

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108