REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Undă verde pentru dughene: ministerul aprobă operatorilor de plaje să nu-şi mai strângă cârciumile de pe nisip

Undă verde pentru dughene: ministerul aprobă operatorilor de plaje să nu-şi mai strângă cârciumile de pe nisip

Replica API 5 februarie 2018 | 00:00 302

În urmă cu două luni, cotidianul "Replica" publica un material prin care era scoasă în evidenţă atitudinea unor operatori de plajă care, în general, „uită” să-şi strângă barurile de pe nisip, la finalul sezonului estival. "Replica" arăta, la momentul respectiv, că marea majoritate a celor care au închiriat plaje reuşesc să fenteze PUZ-ul, cu girul celor de la Apele Române, dat fiind că sectoarele de plajă au fost închiriate pentru o perioadă de 10 ani, iar construcţiile respective sunt provizorii, conform PUZ.

Dar iată că a sosit şi un răspuns din partea Ministerului Apelor şi Pădurilor, ca o „replică” la acel articol. Potrivit ministerului, nu este nimic în neregulă cu lăsarea acelor construcţii pe plaje.

„Conform O.U.G. 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre şi controlul activităţilor desfăşurate pe plajă, construcţiile şi dotările admise a se amplasa pe plajă au un caracter provizoriu, caracteristicile şi modalitatea de amplasare a costrucţillor şi dotărilor fiind prevăzute în documentaţiile urbanistice, respectiv PUZ Amenajare plajă.

De asemenea, potrivit contractului-cadru, aprobat prin Ordinul 454/2013, art. 9.18, locatarul are dreptul „să conserve în bună stare construcţiile şi amenajările cu caracter provizoriu pe perioada extrasezonului, astfel încât să permită locatorului realizarea lucrărilor de conservare şi de pregătire a plajelor în această perioadă; locatorul nu va răspunde de eventualele deteriorări cauzate construcţiilor de fenomenele meteorologice periculoase specifice sau de influenţa oricăror altor factori”.

În vederea amenajării turistice a plajelor, inclusiv a construirii beach-barurilor, operatorii de plajă sunt obligaţi să solicite şi să obţină autorizaţia de construire conform Legii 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii, republicată, chiar dacă aceste construcţii au un caracter provizoriu”, se arată în scrisoarea primită de la minister. Potrivit aceluiaşi document, „provizoriu”, în acest context, înseamnă pe toată durata contractului, adică 10 ani.

Iar dacă în materialul trecut subliniam faptul că aceşti agenţi economici care au concesionat suprafeţele de plajă au găsit „portiţe” pentru a nu-şi mai strânge balamucul de pe nisip, ne refeream exat la acest articol din Ordinul 454/2013.

Întrebarea e: dacă tot se permite „conservarea” cârciumilor de pe plaje, astfel încât să rămână în picioare şi în extrasezon, chiar dacă nu mai funcţionează, de ce nu se impozitează? Căci vorba aceea, pentru un apartament în Constanţa (sau oriunde în altă parte) se plăteşte impozit indiferent că este vară sau iarnă, chiar dacă este gol şi nelocuit.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Am lasat un mesaj , am facut o sifoneala
1
0
Mafia lui Decebal Fagadu-spalare de bani negrii
3
0
Daca tot e voie la baraci pe plaja, sa vezi subcontractari la cei cu concesiune pe 10 ani.Poate sa amplaseze zeci de tonete, cu pop corn, inghetata, vata de zahar, porumb fiet sau copt, s.a., ca pentru astea nu trebuie autorizatie de constructie.
1
0
muie pesede!
3
0
Bine ca ati dat unda verde la maghernite pe plaja ! de acum in colo sa vedeti cate va pune Horia Constantinescu seful adjunct al OPC Constanta bineineles prin interpusi cele doua sotii, nepotul etc.Omul corect din sistem care face evaziune fiscala neutilizand casele de marcat la vreo doua dintre ele inclusiv la sezlonguri si la cortul de drogati si prostituate ampalsat in spatele pitzariei Albert.Pentru acesti mascarici nu exista lege?
12
1
Peste iarna strange ea tot.
7
0
Da .bun. bun
4
0
sau macar sa le lase dseschise si pe perioada iernii
7
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218