REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
7.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Unde se pot REFUGIA femeile ABUZATE ale Constanţei

Unde se pot REFUGIA femeile ABUZATE ale Constanţei

Replica API 10 martie 2020 | 17:03 2625

Se spune că după prima palmă urmează întotdeauna a doua, iar până la bătaie în toată regula nu mai este decât un pas! O știu și victimele violenței în familie, deși din diverse motive aleg să rămână alături de partenerul de viață agresiv. De multe ori, femeile invocă faptul că nu au alte alternative. Puține știu că ajutorul poate fi la un telefon distanță. 0341921 este numărul de telefon înființat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, iar victimele care apelează acest număr de telefon, primesc susţinere psihologică şi îndrumare de la specialişti, putând fi cazate inclusiv într-o locuință.

Violența în familie este un fenomen de „tradiție” în familia de români. Acesta este, după cum spun și psihologul criminalist Liviu Chesnoiu, și unul dintre motivele pentru care victimele violenței domestice s-au obișnuit să tacă și să suporte. Din generație în generație, „bătaia a fost ruptă din rai”, atât în cazul copiilor, cât și în cazul nevestei, această îndeletnicire fiind un fel de sport naţional.

Constanța are un telefon pentru victimele violenței!

„Unde să plec? Cine m-ar ţine? Îmi e rușine!” – o afirmație cu care victimele violenței în familie îşi perpetuează situaţia dificilă. Soluții sunt, î De exemplu, DGASPC Constanța pune la dispoziția victimelor violenței în familie două centre unde pot fi cazate, respectiv o „locuință secretă”, unde sunt cazate doar persoanele adulte, și Centrul pentru primire în regim de urgență a copilului, unde pot fi cazate mame cu copii sau femei gravide în ultimul trimestru de sarcină. Iar din august 2017 a lansat și un Telefon pentru victimele violenței, 0341921, unde acestea pot solicita ajutorul. Până în prezent, puține victime au apelat la numărul respectiv

În cadrul locuinței secrete sunt disponibile patru locuri, iar victimele pot fi cazate în respectivul apartament 90 de zile, cu posibilitatea de prelungire. Contează însă ca victimele să fie cele care sună la 0341921 și să ceară sprijinul.

În multe dintre situații, însă, victimele au luat decizia să rămână în mediul familial viciat. De altfel, de acest aspect se lovesc și polițiștii. De multe ori, victimele își retrag plângerile penale, renunțând să urmeze căile legale pentru ca cei care le-au făcut să sufere să fie pedepsiți.

Ordinul de protecție provizoriu va salva vieți?

Ultima modificare legislativă privind modul cum pot interveni autoritățile în cazurile de violență în familie constă în introducerea ordinului de protecție provizoriu, prin care polițiștii pot îndepărta agresorul din domiciliu și îi pot monta o brățară electronică de urmărire, chiar în momentul primirii sesizării.

„Din punctul nostru de vedere, această nouă reglementare ar putea fi, în unele cazuri de violență extrem de grave de, salvatoare de vieți, pentru că permite oamenilor legii să intervină imediat în locuința în care se produce agresiunea și să îl scoată pe agresor de acolo. De regulă, femeile agresate trebuie să strângă foarte multe dovezi împotriva agresorului pentru a face plângere la Poliție sau ca instanța de judecată să ia o decizie în sensul de a emite un ordin de protecție.

În cele mai multe cazuri, victimele agresiunilor, violențelor fug de la domiciliu. Își iau copiii și câteva lucruri. Fie se refugiază la rude, fie se adresează serviciilor noastre de protecție. Aici primesc tot ce este necesar – cazare, masă, haine, prodse de igienă - inclusiv consiliere psihologică și sunt ajutate să se reintegreze treptat, să își reia viața normală. Sunt ajutate să își găsească un loc de muncă sau chiar o locuință, în chirie”, au mai precizat reprezentanții DGASPC Constanța.

Începând cu luna decembrie a anului trecut, victimele violenţei domestice din Constanţa au, pentru prima dată, un adăpost unde să se refugieze de agresori. Centrul de găzduire „Sfânta Sofia” a fost amenajat de Primăria Constanţa şi dispune de trei camere cu câte două locuri. Fiecare modul dispune de grup sanitar propriu, iar centrul are în dotare şi o bucătărie. În această locuinţă protejată pot veni adulţi - victime ale violenţei domestice cu domiciliul în municipiul Constanţa, dar şi cupluri – părinte/ reprezentant legal şi copil. Durata maximă de găzduire este de un an, în situaţii excepţionale, însă, contractul poate fi prelungit. Victimele au parte, pe lângă consiliere psihologică, de ajutor privind găsirea unui avocat, a unui loc de muncă sau facilitarea accesului la servicii medicale. Totodată, primesc şi sfaturi pentru un stil de viaţă sănătos, pentru prevenirea şi combaterea consumului de droguri, alcool, tutun, prevenirea bolilor transmisibile, pentru dezvoltarea abilităţilor pentru o viaţă independentă, educaţie civică, educaţie sexuală.

Alina MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
iar pula mea se infige in guritza ta
1
0
cate una la mine daca sunt mai multe si la vecini.
0
1
Oricare ar fi motivul, sa bati o femeie tine de evul mediu..dar se pare ca unii mai traiesc in perioada aia
1
1
sa faca plangeri penale, eu asa am facut si acum barbatu e la puscarie si eu am divortat, gata, sa rezolvat acum
4
1
Gogule,ma-ta saraca nu a avut unde sa se refugieze,a fost siluita de tac-tu si asa ai aparut tu pe lume,slinosule !
1
3
Mai exista centre pentru sprijinirea femeilor abuzate sau obligate de familie sa avorteze infiintate de fundatii Ale bisericii Ortodoxe , un centru la Techirghiol ,infiintat de biserica Sf Mina parc tabacarie , un centru in localitatea Targusor pe langa manastirea Sf Casian 16 camere
0
1
La mine sa se refugieze
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212