REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° ConstanÈ›a Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° ConstanÈ›a Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Ungureanu a depus o plângere penală la DNA şi Parchetul European împotriva ministrului Rafila

Ungureanu a depus o plângere penală la DNA şi Parchetul European împotriva ministrului Rafila

Victor ROTARU 4 aprilie 2024 | 00:00 234

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreÅŸedinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera DeputaÅ£ilor, a anunÅ£at că a depus o sesizare penală la DirecÅ£ia NaÅ£ională AnticorupÅ£ie (DNA) ÅŸi la Parchetul European care îl vizează pe ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Ungureanu a depus o plangere penala la DNA si Parchetul European impotriva ministrului Rafila Emanuel Ungureanu

Plângerea penală are legătură directă cu un contract de consultanţă semnat "în mod discreÅ£ionar ÅŸi abuziv de către ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, cu foÅŸtii colaboratori de la OrganizaÅ£ia Mondială a Sănătăţii (OMS)", a precizat Emanuel Ungureanu, într-o conferinţă de presă susÅ£inută la Parlament.

"Vorbim despre suspiciuni de fapte penale extrem de grave, abuz în serviciu, delapidare ÅŸi înÅŸelăciune. Mă refer în sesizarea, care are 12 pagini, la contractul de consultanţă pe care l-a făcut în luna iunie 2022 domnul Rafila contrasemnat de secretarul de stat Alexandru Rogobete, contract de consultanţă de 20 de milioane de euro care nu are absolut nicio justificare din punct de vedere a ceea ce înseamnă legea responsabilităţii fiscale ÅŸi oportunitatea pe care ar trebui să o gândească orice ministru când cheltuie mai ales bani europeni. Åži mai ales discutăm despre un contract care are suspiciuni de dublă finanÅ£are. Vorbim despre finanÅ£area pe care a primit-o o altă autoritate a statului român - ANMCS - Autoritatea NaÅ£ională pentru Managementul Calităţii în Sănătate - care a încasat sume importante de bani ca să facă standarde de calitate în sistemul sanitar românesc, chiar un manual al calităţii, iar domnul Rafila, prin dublă finanÅ£are, acordă 1 milion de euro către OMS să facă exact acelaÅŸi lucru pe care ar fi trebuit să-l facă o autoritate care este chiar în subordinea domnului Ciolacu", a afirmat Emanuel Ungureanu.

Potrivit acestuia, "Rafila a cheltuit iresponsabil ÅŸi ilegal banii din PNRR".

"Vă aduceÅ£i aminte minciunile PSD ÅŸi PNL care spuneau că Ghinea a pus bani de consultanţă în PNRR ca să-i cheltuie în mod iresponsabil? Adevărul este că banii cheltuiÅ£i iresponsabil ÅŸi ilegal din PNRR pe consultanţă sunt banii pe care i-a cheltuit Rafila deja - 10 milioane de euro s-au dus, printre care prioritizarea alocărilor bugetare efectuate de Ministerul Sănătăţii ÅŸi Casa NaÅ£ională, adică Rafila a rugat OMS de 640.000 de euro să ne înveÅ£e criterii de prioritizare pentru alocarea bugetului ÅŸi elaborarea termenilor de colaborare între Ministerul Sănătăţii ÅŸi Casa NaÅ£ională de Asigurări. Mai exact, 640.000 de euro a aruncat în vânt Rafila ca OMS să ne înveÅ£e cum să alocăm bani din sănătate, asta în condiÅ£iile în care ÅŸefa Casei NaÅ£ionale de Asigurări ne spunea că nu mai sunt bani până la finalul anului", a arătat Ungureanu.

Deputatul USR a atras atenÅ£ia că procurorii Parchetului European ar trebui "să investigheze urgent suspiciunile de abuz în serviciu, delapidare ÅŸi înÅŸelăciune din contractul de consultanţă încheiat de Rafila cu OMS", apreciind că, din păcate, "există pericolul ca acest dosar să fie îngropat de DNA".

"SperanÅ£a mea se îndreaptă în aceste zile către Parchetul European. Este mesajul meu către cei care conduc această instituÅ£ie, să facă repede investigaÅ£ii cu privire la acest contract de consultanţă cu OMS, de 20 de milioane de euro, pentru că mi-e teamă că domnul Voineag de la DNA o să îngroape acest dosar de consultanţă al lui Rafila, aÅŸa cum a făcut cu dosarul cu BMW-urile lui Iohannis ÅŸi aÅŸa cum a îngropat ancheta care viza doi generali SRI acuzaÅ£i de corupÅ£ie. Deci doamna Kovesi este într-un concurs, este într-un moment de competiÅ£ie - să arate dacă este interesată de modul în care Rafila ÅŸi-a bătut joc de bani europeni. Vorbim de bani din consultanţă despre care Rafila se lăuda, în august 2022, că ar fi fost bine să fie daÅ£i către investiÅ£ii în sănătate. Apelul meu către Parchetul European este să ajungă repede la dosarul care este Å£inut ascuns de Rafila. Acest contract de consultanţă cu OMS n-a fost niciodată prezentat public de către Ministerul Sănătăţii", a transmis Emanuel Ungureanu, potrivit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Asta s-ar traduce,mai Rafila laso mai moale cu vaccinurile cumparate aiurea de noi USRishti din bani publici pentru ca shtim si noi cate ceva despre tine.
1
2

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272