REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

UNOPA: Bugetul programului de tratament HIV în 2022 încă nu este alocat pentru tot anul

UNOPA: Bugetul programului de tratament HIV în 2022 încă nu este alocat pentru tot anul

Replica API 1 iulie 2022 | 19:56 698

Directorul executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), Iulian Petre, a declarat că bugetul programului de tratament HIV/SIDA în 2022 încă nu este alocat pentru tot anul, iar multe spitale nu ajung în luna august cu tratamentul.

"Bugetul programului de tratament HIV în 2022 încă nu este alocat pentru tot anul. Multe spitale nu ajung în luna august cu tratamentul şi pe lângă aceasta mai apar şi probleme birocratice sau de neînţelegere a aspectelor ce ţin de cheltuirea banilor. Sunt spitale care, deşi au nişte bani alocaţi pentru trimestrul patru, nu vor să îi angajeze mai devreme astfel încât să nu existe discontinuitate în tratament. Este nevoia ca ministerul să lămurească aceste aspecte cu aceste spitale. (...) Ne dorim şi de mulţi ani cerem ca alocarea trebuie să fie făcută în funcţie de evaluarea nevoilor", a spus Iulian Petre la dezbaterea "Strategia Naţională HIV/SIDA - evaluarea situaţiei şi direcţii de acţiune" organizată de Federaţia UNOPA, în parteneriat cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş", Centrul Român HIV/SIDA şi Academia Europeană de HIV/SIDA, scrie Agerpres.

El a spus că sunt spitale care au nevoie de buget suplimentar şi de o bază de calcul "diferită" faţă de ceea ce li s-a alocat până acum. Potrivit acestuia, unii distribuitori de medicamente "nu reuşesc" să onoreze comenzile la timp, mai ales medicamentele ieftine.

"Sunt mari probleme cu distribuitorii de medicamente. Nu ştim ce se întâmplă, nu reuşesc să onoreze comenzile la timp, mai ales medicamentele ieftine şi foarte ieftine au mari probleme să fie aduse la spitale şi din acest motiv ele ies din schemele de tratament ale pacienţilor, lucru care nu este de dorit nici de pacienţi, nici pentru bugetul Programului naţional HIV/SIDA. (...) Sunt spitale care din motive diverse sunt puse în situaţia de a întrerupe tratamentul sau zilele acestea de a aloca bugetul pe câteva zile, o săptămână sau două. Avem semnale în aceste sens de la Bihor, Braşov. Posibil să mai fie şi alte judeţe", a mai arătat Petre.

El a spus că au fost şi probleme cu accesul la servicii medicale, iar din cauza pandemiei analizele nu s-au putut face.

"Au fost probleme anul acesta cu accesul la servicii medicale. În prima parte a anului şi anii anteriori a fost pandemie şi analizele nu s-au putut face. (...) Sperăm ca ministerul să preia această responsabilitate, să implementeze Strategia naţională care a fost pusă în dezbatere, să mergem mai departe. (...) Nu avem ghid de tratament în România, unul asumat prin ordin de ministru sau Hotărâre de Guvern", a mai declarat reprezentantul UNOPA.

Acesta a mai spus că testarea "s-a prăbuşit" în perioada pandemiei.

"Testarea s-a prăbuşit practic în perioada pandemiei şi este nevoie de revitalizarea acesteia, este nevoie ca DSP-uri să îşi aducă aminte că au în sarcina lor să facă teste HIV gratuit. (...) Este nevoie de un organism care să monitorizeze să evalueze permanent situaţia şi să ajusteze în timp real acţiunile din cadrul strategiei astfel încât rezultatele să fie unele eficiente şi vizibile", a susţinut Iulian Petre.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102