REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° ConstanÈ›a Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
17.1° ConstanÈ›a Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

UNTRR solicită modificarea legislaţiei, astfel ca firmele să suspende asigurările RCA fără returnarea plăcuţelor de înmariculare

UNTRR solicită modificarea legislaţiei, astfel ca firmele să suspende asigurările RCA fără returnarea plăcuţelor de înmariculare

Replica API 21 martie 2020 | 00:00 922

Transportatorii rutieri din România solicită Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) modificarea legislaţiei pentru ca firmele din domeniu să-şi poată suspenda asigurările RCA fără depunerea plăcuţelor de înmatriculare.

Potrivit unui comunicat de presă al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), deşi această posibilitate este prevăzută în cadrul Legii 132/2017, nu poate fi operată, deoarece nu există o procedură pentru returnarea plăcuţelor de înmatriculare.

"Din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus, firmele de transport rutier de mărfuri româneşti care realizează transport rutier internaţional au raportat o scădere cu 80% a afacerilor. În plus, firmele de transport rutier de mărfuri care activează în zona de automotive înregistrează scăderi de 100%, după ce, în Europa, industria de automotive s-a oprit, iar în România mai multe fabrici, precum Dacia, Ford sau Pirelli, şi-au suspendat activitatea. În cazul transportului rutier naţional de persoane - linii regulate - numărul de pasageri a scăzut cu 60 - 70%, iar pentru transportul de persoane ocazional scăderea este de aproximativ 100%. În cazul transportului rutier de persoane internaţional, scăderea este de aproximativ 100%. Astfel, firmele de transport rutier nu-şi pot folosi activele şi, de aceea, este necesară o suspendare a asigurărilor RCA", precizează transportatorii, potrivit Agerpres.

UNTRR menţionează, totodată, că a solicitat prim-ministrului Ludovic Orban, guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, ministrului Finanţelor Publice, Florin Cîţu, ministrului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, şi prim-vicepreşedintelui ASF, Doina Dascălu, suspendarea plăţii finanţărilor (credite, leasing) şi asigurărilor auto obligatorii - RCA, contractate de firmele de transport rutier din România, pentru o perioadă de trei luni, "în condiţiile în care aproape 80% din companiile de transport rutier sunt în pragul insolvenţei şi sunt nevoite să oprească vehiculele în parcări".

"Reamintim Guvernului, BNR şi ASF importanţa sectorului de transport rutier: 41.000 de firme cu o cifră de afaceri cumulată de 12,3 miliarde euro, 212.000 de angajaţi, este principalul contributor la exportul de servicii al României, cu un total de 6,12 miliarde euro, în 2019 (+10%, faţă de 2018). Transportul rutier generează un sfert din exportul total de servicii al României, de 26,3 miliarde euro", se arată în comunicat.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în anul 1990, care promovează şi apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional.

De la înfiinţare şi până în prezent în cadrul Uniunii există peste 16.000 de firme înscrise - operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272