REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Unul dintre oligarhii cei mai apropiați de Putin, implicat în firma care va construi baza NATO de la Constanța

Unul dintre oligarhii cei mai apropiați de Putin, implicat în firma care va construi baza NATO de la Constanța

Replica API 4 iulie 2022 | 00:00 1944

Gigantul austriac Strabag, ales de România să construiască baza NATO de la Mihail Kogălniceanu, a avut printre acționarii săi, până la invadarea Ucrainei de către Rusia, și pe unul dintre oligarhii cei mai apropiați de Vladimir Putin, miliardarul Oleg Deripaska. Strabag a anunțat la jumătatea lunii martie că rupe orice legătură cu Deripaska și a anulat plata dividendelor către compania oligarhului, după ce nu a reușit să răscumpere acțiunile acestuia.

Oleg Deripaska

Oligarhul Oleg Deripaska, unul dintre miliardarii ruși cei mai apropiați de Putin, a deținut până recent 27,8% din colosul austriac Strabag, prin intermediul Rasperia Trading Limited din Cipru. Ceilalți acționari ai gigantului cu afaceri de 10 miliarde de euro pe an sunt fundația privată austriacă Haselsteiner, cu 28,3%, compania de asigurări Uniqa (15,3%) și grupul financiar Raifeissen (14,2%). Restul de 14,4% din capitalul social este tranzacționat la bursă.

La scurt timp după șocul războiului pornit de Putin în Ucraina, partea austriacă a anunțat ruperea legăturilor cu Deripaska, cunoscut drept un confident al liderului de la Kremlin. De asemenea, Strabag a încetat orice activitate în Rusia.

Deripaska este, incontestabil, unul dintre oligarhii cei mai apropiați de Putin, dar s-a dovedit, de asemenea, și unul dintre membrii elitei ruse care se împotrivește, cel puțin la nivelul declarativ, războiului din Ucraina.

Ieșire șocantă a lui Deripaska: ”Distrugerea Ucrainei ar fi o greșeală colosală”

Într-o ieșire recentă de-a dreptul șocantă, Deripaska a declarat că ”distrugerea Ucrainei ar fi o greșeală colosală, inclusiv pentru noi”, iar din războiul dus acum de Rusia nu poate ieși niciun câștigător. Fără a menționa niciodată numele lui Putin, oligarhul a contrazis însă în termeni vehemenți poziția oficială a Kremlinului.

Potrivit acestuia, ”creșterea nivelului de prosperitate a fost legată de dezvoltarea sectorului privat al Rusiei și de construirea de legături cu restul Europei, ca principal partener economic al Rusiei”, fiind ”evident că sancțiunile occidentale rănesc acum Rusia mai mult decât Europa”.

”Mă neliniștește cât de repede am abandonat tot ce s-a realizat (economic) în anii 90, apoi am abandonat tot ce am realizat în anii 2000, iar acum stăm și așteptăm victoria. Victorie a ce? Victoria cui?”, s-a întrebat magnatul rus al aluminiului, el însuși aflat pe lista elitei ruse supuse sancțiunilor occidentale.

Deripaska, în vârstă de 54 de ani, face parte dintr-un grup de oameni de afaceri cunoscuți sub numele de oligarhi, care controlează mari părți ale economiei, în special în energie și mărfuri, și au reușit să-și păstreze averea cu condiția să rămână în afara politicii.

Orașul NATO din Constanța va găzdui 10.000 de americani și pe familiile acestora

Revenind la Strabag, constructorul austriac face parte din asocierea desemnată de Ministerul român al Apărării să ridice baza militară NATO de la Mihail Kogălniceaun, un proiect de 3 miliarde de euro derulat pe 20 de ani, la finalul căruia, la Constanța va apărea un adevărat oraș american.

Proiectul presupune investiții în infrastructură, spații de cazare, dar și unități medicale și de învățământ, magazine și cinematografe. Noile construcții se vor realiza pe o suprafață desfășurată de 30 de hectare, la care se vor adăuga drumuri și platforme aeroportuare pe alte 300 de hectare.

Noua bază va găzdui 10.000 de militari americani, care se vor muta la Kogălniceanu cu familiile lor.

Pentru început, MApN a atribuit pe 10 iunie 2022 contractul privind ”Servicii de proiectare și lucrări de execuție pentru un contract clasificat secret de serviciu pentru Realizare infrastructura Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu”. Valoarea totală a mega-contractului pentru ridicarea orașului NATO de la malul mării este de 1.433.109.102,15 lei, fără TVA, adică undeva la 1,7 miliarde de lei cu TVA, echivalentul a circa 340 de milioane de euro.

O singură firmă din Constanța, implicată în construcția bazei NATO de la Kogălniceanu

Asocierea câștigătoare a mega-contractului din județul Constanța este alcătuită din Aduro Impex SRL București (deținută de Gheorghe Mircea), austriecii de la Strabag AG și cunoscutul constructor român Bog’Art (controlat de Raul Doicescu).

Acestea vor fi ajutate de nu mai puțin de 22 de subcontractori, fiecare cu 1% din lucrări. Este vorba despre Consitrans SRL, Dere Construction Taahhut AS, Petroconst, Instal Service Technology SRL, Specialist Consulting SRL, Strabag SRL, HaskoningDHV Nederland BV (care va active ca NACO- Netherlands Airport Consultants), UTI Facility Management SA, Pegasus Engineering SRL, TIAB SA, Popp & Asociații, Strabag Oman LLC, Avimi Serv SRL, Strabag DOO, Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL Cluj, Eurocerad International SRL, Elis 92 SRL, Straco Holding SRL, Petrodesign SA, Pro Toby SRL și Greenviro SRL.

Singura firmă din Constanța din tot acest conglomerat de companii asociate în mega-contractul de 1,7 miliarde de lei pentru construirea orașului NATO de la Kogălniceanu este Petroconst SA, reprezentată de Adrian Roșculeț.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102