REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

URDEA de la Limanu a PROPUS AUDIEREA unor MARTORI în DOSARUL în care este judecat pentru CORUPȚIE

URDEA de la Limanu a PROPUS AUDIEREA unor MARTORI în DOSARUL în care este judecat pentru CORUPȚIE

Replica API 21 ianuarie 2021 | 00:25 2496

Nicolae Iustin Urdea, fostul primar din Limanu, a propus audierea unor martori, magistrații Tribunalului Constanța admițându-i în parte cererea. Este vorba de dosarul în care a fost trimis în judecată, alături de alte persoane, pentru infracțiuni de corupție.

Urdea Nicolae

”Admite, în parte cererile formulate de inculpaţii, Urdea Nicolae, Voicu Bogdan Cotin Vasile şi Barbu Eugen şi încuviinţează audierea martorilor: Sitaru Luminiţa, Creţu Doina, Frunză Georgiana Diana Lepădatu Costel şi Micu Adrian. Respinge, solicitarea privind reaudierea celorlaţi martori propuşi prin actul de sesizare, pre cum şi a martorei Ţuianu Simona, ca nefiind relevantă în raport cu obiectul cauzei Respinge celelalte probe solicitate şi discutate la termenul din data de 09.12.2020, ca nefiind utile cauzei, în raport cu obiectul acesteia. Dispune citarea primilor doi martori, Sitaru Luminiţa şi Creţu Doina”, potrivit minutei judecătorești.

Dosarul a ajuns în faza de rejudecare

Curtea de Apel Constanța a decis luni, 16 decembrie 2019, rejudecarea la prima instanţă a fostului primar din Limanu, Nicolae Iustin Urdea, trimis în judecată pentru fapte de corupţie. În primă instanță, Urdea a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de cinci ani. Astfel, dosarul s-a reîntors la Tribunalul Constanța pe 29.01.2020.

Reamintim că, procurorii DNA l-au acuzat pe Nicolae Iustin Urdea, primar al comunei Limanu, județul Constanța, la data faptelor, de - abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție în formă continuată (două acte materiale),- folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. DNA l-a acuzat pe Bogdan Voicu, secretar al primăriei, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: complicitate la abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție în formă continuată (două acte materiale),- complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, Elena Tambozi, reprezentant al unei societăți comerciale, la data faptelor, e acuzată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, Eugen Barbu, diriginte de șantier, la data faptelor, e acuzat de: complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,- abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție, Vasile Cotin, reprezentant al unei societăți comerciale, la data faptelor,e acuzat de complicitate la abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție,- complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada 2008-2009, în contextul unui proiect finanțat din fonduri PHARE, intitulat „Turism Transfrontalier pe bicicletă – pistă comună pentru pietoni și biciclete pe faleza Mării Negre în zona 2 Mai – Vama Veche – frontieră”, inculpatul Urdea Iustin Nicolae, beneficiind de sprijinul celorlalți inculpați, în exercitarea atribuțiilor de serviciu ce decurgeau din calitățile de primar al comunei Limanu, jud. Constanța, a atribuit acest contract societății comerciale reprezentate de inculpatul Cotin Vasile, fără respectarea prevederilor legale.

În același context, inculpatul Urdea Iustin Nicolae deși cunoștea împrejurarea că o parte a lucrărilor aferente traseului modificat al pistei comune s-a realizat anterior semnării unui act adițional la contractul respectiv de lucrări, a prezentat Autorității de Management documente cu un conținut nereal, care atestau în mod fictiv faptul că lucrările ar fi fost efectuate după intrarea în vigoare a actului respectiv.În baza acestor documente unitatea administrativ – teritorială Limanu a obținut fonduri nerambursabile în cuantum de 413.641,31 lei.Documentele respective au fost întocmite și semnate de inculpații Tambozi Elena, în calitate de proiectant al lucrărilor respective, Barbu Eugen diriginte de șantier și Cotin Vasile.Faptele descrise mai sus au avut drept consecință aplicarea de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a unei corecții financiare de 25% din valoarea contractului de lucrări, modificat prin actul adițional (reprezentând 116.258,73 euro și TVA în cuantum de 79.373,46 lei,), ce a determinat stabilirea în sarcina beneficiarului finanțării, respectiv a Consiliului Local al comunei Limanu, a unei creanțe bugetare de 68.427,19 euro, aferente contribuției U.E. la finanțarea proiectului, 92.012,03 lei, aferente contribuției publice naționale de la bugetul de stat, și TVA în sumă de 79.374,78 lei.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In aceasta vanatoare de vrajitoare un inculpat a decedat, altul este foarte, foarte bolnav.
1
0
Daca pe Urdea il hartuieste atata, ce ar trebui sa le faca celor ce conduc in aceste momente comuna?
8
2
Un om cumsecade care ar merita apreciere pentru ce a facut in Limanu si nu sa fie tarat pentru aberatii de 2 lei .. altii fura cu 2 maini si nu patesc nimic si aici s-a gresit nu stiu ce rahat si vezi doamne trebuie bagati oamenii la parnaie
8
3
Poate asta era calea sa ajunga altii la primarie
9
2
Zdrente ordinare! Pt un cacat de 100k euro atata taraboi! Muie judecatorilor! muie securistilor ! Muie psd pnl
5
2
Urdea, un om hartuit. El a pus Limanu pe harta Romaniei. Nu merita asa ceva. Pacat.
10
3

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108