REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
16.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Urgențele stomatologice nu pot fi tratate nicăieri, în tot JUDEȚUL!

Urgențele stomatologice nu pot fi tratate nicăieri, în tot JUDEȚUL!

Replica API 14 aprilie 2020 | 00:31 7368

Vești proaste pentru cei care au probleme cu dinții în această perioadă. În prezent, niciun cabinet stomatologic nu oferă consultații de urgență, în județul Constanța. Problema este cunoscută la nivelul Direcției de Sănătate Publică din Constanța, fiind purtate discuții pentru aprobarea unui cabinet privat care să ofere servicii în regim de urgență.

"Având în vedere că Spitalul Județean Constanța nu are cabinet stomatologic în componența Unității de Primiri Urgențe, s-a solicitat Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să ofere aprobarea pentru ca un cabinet privat să ofere servicii de urgență în timpul stării de urgență, pe raza municipiului Constanța.", au precizat, pentru "Replica", surse din cadrul DSP Constanța.

Aceleași surse ne precizează că speră ca această problemă să poată fi rezolvată săptămâna viitoare. Casa Națională de Asigurări de Sănătate va trebui să arate cum poate deconta cabinetul privat consultările de urgență.

Cabinetele stomatologice pot funcționa și fără un aviz special?

Într-o scrisoare deschisă înaintată Colegiului Medicilor Stomatologi din România, specialistul Alexandru Burcea precizează că: "Nu este nevoie de alt aviz deoarece și în vremurile fără pandemie, pacientul care intra pe ușa cabinetului era considerat a fi contaminat cu HIV, hepatită, etc... Cabinetul și medicul curant aveau în vedere toate metodele de protejare atât pentru el, cât și pentru echipă! Sper că am reușit să vă fac să vă gândiți la noi, cei care am fost închiși și îngrădiți de niște recomandări și de o citire trunchiată a unor legi".

Alexandru Burcea

Alexandru Burcea este medic specialist în chirurgie dento-alveolară și șef de Lucrări la Catedra de Chirurgie și Implantologie Orală a Facultății de Medicină Dentară din cadrul Universității Titu Maiorescu "București". Medicul este de părere că măsurile luate prin ordonanță militară sunt exagerate și oferă o comparație între nebulizare și folosirea lămpilor UVC.

Dezinfecția cu raze ultraviolete este mai eficientă și mai săntoasă decât nebulizarea. Medicul arată că lumina pulsată UVC sterilizează toată încăperea, iar camera poate fi utilizată imediat, în timp ce la nebulizatoarele clasice există un timp mare de așteptare.

"De ce această măsură se aplică doar medicilor stomatologi?"

De asemenea, nebulizarea poate genera picături pe pereții și podeaua încăperii, iar substanțele folosite pentru decontaminare sunt iritante și congestionează sistemul repirator uman, este de părere medicul specialist, care mai arată că lumina pulsată UVC este mai puternică de 10.000 de ori decât cea mai puternică lampă UV tradițională.

Un stomatolog constănțean, care a dorit să rămână sub protecția anonimatului, ne-a dezvăluit că autoritățile îi discriminează și că cetățenii se supun unor riscuri asemănătoare și când vizitează medicul de familie.

"Din punctul meu de vedere, dacă se asigura măcar un cabinet care să se ocupe 100% de urgențe, nu era niciun fel de problemă ca celelalte cabinete să fie închise. De ce această măsură se aplică doar medicilor stomatologi? Dacă mergeți la medicul de familie sau consultări ORL sunteți supuși acelorași riscuri.", ne-a recunoscut un stomatolog constănțean.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Hahaha. Pai unde crezi tu ca se duc banii? La pilele unora din cjc.
1
1
Dnul Prefect si seful CJC ar trebui sa trimita corp control la SCJU Constanta sa vada de ce nu functioneaza cabinetul stomatologic si unde se scurg banii care se cheltuiesc aiurea anual pe medicii fantoma angaaaajati la acest cabinet ar trebui sa trimita
3
0
asta-i guvernul meu de incompetenti,fac si ei ce pot si inca am prelungit perioada de schingiure a romanilor ca asa vre sula mea cea bleaga,muie penele,muie iohanis
4
3
Nu au nicio logica deciziile astora, pot sa ma inghesui in autobuz cu inca 40 de persoane dar nu pot sa ma duc la stomatolog pentru un tratament.
6
1
gura,stomatolologul a inchis cabinetul si ma lasat cu lucrarea la jumatate.
5
0
TORTURA bai werner mengele!
2
0
pentru ca o urgenta stomatologica e uneori mortala.nu mori de,,virus,,dar mori de la o infectie dentara.pe de alta parte,nu poti pleca sa te tratezi la bucuresti si sa ajungi in 10 minute.concluzia e ca suntem sub o administratie total incompetenta care lasa usa deschisa spagarilor din sistem.daca apelez la medicul x trebuie sa platesc triplu ca,,e stare de urgenta,,plus ca unii nu-si vor risca licentele si viata
8
2
egzista un singur cabilnet aprobat ! al cui este oare ?
6
2
daca avem chioru in tara orbilor imparat? adica arafat.Hai sa inchidem cabinetele stoma.Las ca se duc bv. la urgenta.care urgenta stomatologica bai? ati facut mare cacat de facultate de stomatologie.Unde e spitalul de stoma cu urgenta de rigoare?unde pula mea invata studentii aia ce e aia urgenta?unde vad cazurile?In pula cu satelitu.Hai sa facem facultate de stoma la constanta sa facem si noi pula mare si sa scrie pe mormant prof.dr.pulescu cocosel.
7
2
DSP ul e vai de capul lui. Cum sa stie sa organizeze. Ei dadeau avize. Mumia de imbram mai este sa si dea ochii peste cap?
14
2
Upu are cabinet stomatologic de urgenta, cu medici angajati. Doar pe hartie. De ani de zile. Sunt obligati prin lege. Asa e, dl grasa? Dl, fagabou, dl niculescu, am dreptate? Unde e cabinetul? Stiu, teoretic este la parter, langa balneo. Dar practic...unde se dic banii de salarii? La ce amante?
21
3
Vorbiti cu antena 1,ca in plina pandemie si restrictii,i-a albit dintii lui Viorel si Vulpitei,ca era urgenta mare..?
9
1
Le multumim conducatorilor nostri penteu aceasta situatie. Nu mai poti sa te tratezi de abaolut nimix, ei urmaresc sa murim si sa ne declare ucisi de corona virua,ca ei sa poata cumpara materiale medicale din china la preturi de 10-40 ori mai mari!
16
3
Mai sunt stomatologi care lucreaza, la negru!
6
2
Unitatea de primiri urgenta a Spitalului Judetean nu are cabinet de stomatologie?Rusinee! Sunteti prost informati ,exista cabinet stomatologic deschis si costuri nu gluma.doar este situatie de urgenta,nu?
4
11
Esti nu numai fricos dar si tembel.. Problema ridicata este stringenta si doar cine nu a avut probleme de acest fel a putut sa dea un Asa ordin... Si lumea ce sa faca, sa stea cu sbcese, cu infectii si altele pt ca onor guvernantii iau hotarari pe picior dar nu e nici o problema sa trimiti capsunari la cules pt toti puturosii europei.. Trebuiesc luate Masuri immediate de persoane cu capul pe umeri si mintea intreaga nu de toti neavenitii din politica...
14
4
stomat-OLOGI luati coronavirus,futu-va in gura
12
21

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272