REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Urină care miroase neobișnuit? Ar putea fi diabet sau o infecție

Urină care miroase neobișnuit? Ar putea fi diabet sau o infecție

Replica API 28 ianuarie 2021 | 00:00 1068

Diabetul necontrolat, o infecție urinară sau consumul anumitor alimente pot face ca urina să aibă un miros neobișnuit.

Când urina are un miros diferit decât de obicei, pot exista mai multe motive, dintre care unele care nu ridică probleme, cum ar fi modificări ale dietei sau consumul prea mic de apă, iar altele pot fi afecțiuni mai mult sau mai puțin grave, cum ar fi infecțiile de tract urinar sau diabetul necontrolat, scrie doc.ro.

Anumite alimente sau băuturi

Ce mănânci și ce bei contează când e vorba de mirosul urinei. Sparanghelul, de exemplu, este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care urina capătă un miros puternic. Alte alimente și băuturi care fac ca urina să aibă un miros tare sunt cafeaua, peștele, usturoiul și ceapa, mai ales consumate în cantități mari.

Deshidratarea

Apa pe care o bei diluează urina. Deși există întotdeauna reziduuri în urină, cum ar fi amoniacul, mirosul urinei este mai înțepător când nu bei suficientă apă și ești deshidratat. Acest lucru nu înseamnă că ești bolnav, însă aportul insuficient de lichide crește riscul de pietre la rinichi și de infecții de tract urinar. Din acest motiv, e important să bei apă înainte să-ți fie sete (când ți-e sete, deja ești deshidratat) și să consumi legume și fructe care conțin apă.

Infecțiile de tract urinar

Infecțiile de tract urinar te fac să mergi des la baie, unde poți constata că urina miroase altfel decât erai obișnuit. Acest lucru se întâmplă pentru că bacteriile se acumulează și dau un miros puternic urinei. Dacă faci febră și ai dificultăți la urinare (urina se elimină greu și cu dureri), fă-ți o programare la medic.

Pietre la rinichi

Și pietrele la rinichi pot face ca urina să capete un miros neobișnuit. Calculii renali pot încetini sau chiar opri fluxul de urină, conducând la o depunere de sare și amoniac. De asemenea, cresc riscul de apariție a infecțiilor. Unele pietre sunt alcătuite din cistină, o substanță care are și sulf în compoziție. Dacă cistina ajunge în urină, apare un miros de ouă stricate. Dacă, pe lângă mirosul urinei, ai și febră, dureri și urinezi cu sânge, mergi la medic. E posibil să fie nevoie ca pietrele să fie îndepărtate pe cale chirurgicală.

Diabet necontrolat

În cazul în care ai glicemia mare, urina poate avea un miros fructat, care provine de la cetonurie sau crearea unor depozite de cetone. Acestea sunt substanțe pe care corpul le produce când arzi grăsimi, în loc de glucoză, pentru energie. Dacă te confrunți și cu vărsături, dificultăți de respirație și momente de confuzie, cere cât mai repede sfatul medicului. Ai putea avea o afecțiune gravă care se numește cetoacidoză diabetică.

Boala urinei cu miros de sirop de arțar

Persoanele născute cu această afecțiune nu pot descompune anumiți aminoacizi. Când acești aminoacizi se acumulează, urina începe să aibă un miros dulce. Dacă bebelușul are această problemă, medicul va ajuta părinții să gestioneze situația.

Infecții cu transmitere sexuală

Unele infecții cu transmitere sexuală pot duce la o scurgere urât mirositoare la bărbați și la femei. Este posibil să observi mirosul pe măsură ce fluidul se amestecă cu urina și, de asemenea, este posibil să nu ai alte simptome. Infecțiile bacteriene precum Chlamydia pot fi vindecate cu antibiotice. Vei avea nevoie de un alt tip de medicament dacă este vorba de o infecție virală.

O supraîncărcare cu vitamine

Corpul elimină anumite substanțele nutritive de care nu ai nevoie prin urină. Vitamina B6 suplimentară (piridoxină) îi poate da urinei un miros puternic. Prea multă vitamină B1 (tiamină) poate face ca urina să miroasă a pește. Vitaminele B pot, de asemenea, face ca urina să aibă o nuanță galben-verzuie strălucitoare. E recomandat să nu iei suplimente de vitamine fără să discuți cu medicul despre ce doze sunt potrivite pentru tine.

Unele medicamente

Anumite medicamente, cum ar fi antibioticele și sulfonamidele, pot face ca urina să aibă un miros neobișnuit. Medicamentele pentru diabet și poliartrită reumatoidă pot afecta, de asemenea, modul în care miroase urina. Dacă mirosul înțepător te deranjează, fă-ți o programare la medic, în acest fel, te asiguri că nu există probleme mai grave care provoacă acest miros neplăcut.

Sarcina

Grețurile de dimineață pot fi un pas spre deshidratare. Și vitaminele prenatale ar putea schimba modul în care miroase urina. Sarcina crește, de asemenea, riscul de infecții ale tractului urinar. În plus, gravida este foarte sensibilă la mirosuri (hiperosmie). Experții consideră că hormonii pot schimba percepția asupra mirosurilor, ceea ce înseamnă că, chiar dacă urina are același miros ca de obicei, persoana îl poate percepe ca fiind mult mai intens sau complet diferit.

O insuficiență de organ

O boală a ficatului poate face ca urina și respirația să miroasă a mucegai. Mirosul este cauzat de acumularea și eliberarea de toxine în urină. Dacă suferi de insuficiență renală, este posibil să simți miros tare de amoniac atunci când mergi la baie.

Spălăturile vaginale

Vaginul trebuie lăsat să se curețe singur și nu se recomandă să se facă spălături vaginale decât la indicațiile medicului. Spălarea în interiorul vaginului ar putea deranja echilibrul bacteriilor bune și rele, ceea ce poate duce la infecții și scurgeri, care pot mirosi urât atunci când urinezi. Problemele de sănătate asociate cu spălăturile vaginale includ vaginoza bacteriană și boala inflamatorie pelvină.

Fecale care ajung în vezică

O fistulă este o deschidere suplimentară care se formează între două organe. Dacă există una între vezica urinară și intestine, fecalele sau gazele pot ieși atunci când urinezi. Este posibil să te confrunți cu acest tip de fistulă dacă ai cancer sau o afecțiune inflamatorie, cum ar fi boala Crohn sau diverticulita. Dacă ești femeie, se poate întâmpla după ce naști sau faci un anumit tip de operație. Fistulele se pot repara chirugical.

Sindromul mirosului de pește

Numită și trimetilaminurie, această afecțiune genetică poate da urinei un miros de pește. Apare atunci când corpul nu poate descompune trimetilamina și o elimină prin urină, transpirație și alte fluide. Medicul te poate ajuta să gestionezi mirosul cu ajutorul unor prescripții pentru un săpun special sau prin indicarea consumului anumitor alimente.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102