REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Urmați acest regim alimentar pentru a reduce șansele de a dezvolta gută

Urmați acest regim alimentar pentru a reduce șansele de a dezvolta gută

Replica API 15 decembrie 2020 | 00:00 1077

Un nou studiu sugerează că durerile articulare provocate de gută pot fi înlăturate cu ajutorul unui regim alimentar sănătos.

Guta, boală a articulațiilor care produce inflamații și dureri acute, este cauzată de excesul de acid uric din sânge. Reprezintă cea mai des întâlnită formă de artrită inflamatorie, iar incidența să a crescut în ultimele decenii în Statele Unite, după cum au observat cercetătorii de la Harvard, citează doc.ro.

Dar dieta DASH, bogată în fructe și legume, și cu un conținut redus de sare, zahăr și carne roșie, poate reduce nivelul de acid uric din sânge. American Heart Association (Asociația Americană a Inimii) susține de mult timp dieta DASH că modalitate de prevenire a bolilor cardiace. „În schimb, regimul occidental (nesănătos) este asociat cu un risc ridicat de gută” au spus dr. Hyon Choi și colegii săi de la Școală de Medicină a Universității Harvard din Boston. Regimul alimentar „occidental” corespunde regimului bogat în grăsimi, sare și zahăr al celor mai mulți americani.

Unul dintre nutriționiști nu a fost surprins de noile descoperiri, subliniind că dieta DASH are un aport redus de purine, care se descompun în acid uric. „Îmi dau seama că dietă DASH ar putea să fie benefică persoanelor care suferă de gută” a precizat Jen Brennan, directorul secției de nutriție clinică din cadrul Spitalului Lenox Hill din New York. „Dieta DASH presupune evitarea consumului excesiv de carne roșie și organe, care au un nivel ridicat de purine. Brennan a adăugat că dieta DASH „încurajează și consumul ridicat de fructe și legume. Îi încurajăm pe pacienți să consume lichide și alimente bogate în vitamina C pentru a elimina acidul uric, iar fructele și legumele vin în sprijinul acestor recomandări”.

Pentru realizarea studiului, cercetătorii de la Harvard au analizat datele a peste 44.000 de bărbați, cu vârstă între 40 și 75 de ani, fără istoric medical de gută. Aceștia au furnizat informații despre obiceiurile lor alimentare la fiecare patru ani, între 1986 și 2012. Peste 1700 de bărbați au dezvoltat gută pe durata studiului. Rezultatele au arătat că în cei 26 de ani de monitorizare, cei care au urmat dieta DASH, bogată în fructe, legume, leguminoase, nuci, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și cereale integrale, și cu conținut scăzut de sare, băuturi zaharoase și carne roșie și procesată, au fost mai puțin predispuși să dezvolte gută, decât cei care au urmat un regim alimentar tipic occidental.

Regimul alimentar occidental este bogat în carne roșie și carne procesată, cartofi prăjiți, cereale rafinate, dulciuri și deserturi.

Studiul nu a fost conceput pentru a stabili o relație de tip cauza-efect. Cu toate acestea, rezultatele sugerează că dieta DASH ar putea reprezenta „o abordare nutriționala interesantă pentru prevenirea riscului de gută”, au concluzionat cercetătorii.

Echipa lui Choi a ținut să precizeze că majoritatea persoanelor care înregistrează un nivel ridicat de acid uric, au și hipertensiune, un alt motiv pentru care ar trebui să urmeze dieta DASH, care este mai sănătoasă. Potrivit liderului echipei de cercetare, Sharan Răi, de la Spitalul General Massachusetts „Acest regim ar putea să fie o opțiune bună pentru pacienții care suferă de gută și care nu au atins un nivel al acidului uric care să impună administrarea de medicamente sau pentru cei care preferă să evite medicamentele”. Răi lucrează în cadrul secției de reumatologie, alergologie și imunologie a Spitalului General Massachusetts.

„Având în vedere că majoritatea pacienților cu gută suferă și de hipertensiune, dieta DASH ar putea să „omoare doi iepuri dintr-o lovitură”, acționând în cazul ambelor afecțiuni” a declarat Răi într-un comunicat de presă al spitalului.

Totuși, este nevoie de mai multe studii pentru a urmări eficientă dietei în reducerea episoadelor foarte dureroase de gută, au declarat cercetătorii.

Dana Angelo White este medic dietetician în cadrul Universității Quinnipiac din Hamden, Connecticut. Această susține că noul studiu reprezintă „o nouă victorie pentru dieta DASH, un plan bine gândit care pune accentul pe alimentele integrale și care oferă un echilibru alimentar al principalelor grupe de alimente. Sunt bucuroasă să aflu de un studiu care subliniază și alte avantaje pe lângă cele de natură cardiovasculară. Dacă mai multe persoane ar urmă acest regim alimentar, am constată o scădere a bolilor cronice.”

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218