REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Vin., 2 Iun. 2023
Anul XX Nr. 6382
24.4° Constanța Vineri, 2 Iunie 2023 Anul XX Nr. 6382

Ursula von der Leyen ar urma să fie audiată în Parlamentul European pentru contractul cu Pfizer

Ursula von der Leyen ar urma să fie audiată în Parlamentul European pentru contractul cu Pfizer

Virgil STOIAN 16 ianuarie 2023 | 00:00 504

O invitaţie nedorită ar putea ajunge în curând în cutia poştală a Ursulei von der Leyen, din partea europarlamentarilor care conduc comisia pentru Covid-19 a Parlamentului European, care au decis să-i ceară preşedintelui Comisiei Europene să apară public în faţa comisiei, potrivit unui comunicat transmis în exclusivitate Politico de preşedintele acesteia, europarlamentarul belgian Kathleen Van Brempt, relatează News.ro.

Parlamentarii vor să o întrebe pe von der Leyen despre rolul ei în negocierea unui contract masiv de vaccinuri împotriva coronavirusului, de mai multe miliarde de euro, semnat cu Pfizer în apogeul pandemiei.

În perioada premergătoare acestui contract, se spune că ea a făcut schimb de mesaje text cu directorul general al Pfizer, Albert Bourla. ”Uniunea Europeană a cheltuit o mulţime de resurse publice în producţia şi achiziţionarea de vaccinuri în timpul pandemiei. Parlamentul are dreptul de a obţine o transparenţă deplină asupra modalităţilor acestor cheltuieli şi a negocierilor preliminare care au condus la acestea”, a spus Van Brempt în comunicat.

Până acum, preşedintele Comisiei a evitat întrebările despre ceea ce s-a întâmplat în acele luni cruciale.

Nici ombudsmanul UE şi nici Curtea de Conturi nu au reuşit să arunce o lumină asupra tranzacţiilor tulburi.

Parchetul European, care are competenţe legale care le lipsesc celorlalte agenţii de supraveghere, a deschis o anchetă asupra contractelor de vaccinuri, fără a spune dacă preşedintele Comisiei este ţinta acesteia.

Comisia parlamentară pentru Covid-19 a analizat acordul, al treilea şi cel mai mare contract semnat cu Pfizer şi partenerul său german BioNTech, şi a audiatt până acum Curtea de Conturi şi ombudsmanul.

Dar Bourla a refuzat invitaţiile, trimiţând un subaltern în locul său.

În conformitate cu regulile Parlamentului, invitaţia va fi trimisă preşedintelui Parlamentului, Roberta Metsola, care va decide atunci dacă îi va cere lui von der Leyen să participe la audiere.

Metsola este membră a grupului de centru-dreapta a Partidului Popular European, acelaşi care a plasat-o pe preşedintele Comisiei în rolul ei.

Invitaţia, dacă va fi făcută, nu va avea nicio forţă legală. La fel ca Bourla, von der Leyen poate refuza să apară. Dar, în condiţiile în care solicitările pentru o mai mare transparenţă devin din ce în ce mai puternice, pe măsură ce scandalul de corupţie Qatargate cuprinde Bruxelles-ul, ea ar putea simţi că nu poate spune nu.

Nu doar von der Leyen este în atenţia deputaţilor europeni.

Van Brempt a spus în comunicatul său că comisia va cere, de asemenea, revocarea privilegiilor Pfizer de acces la Parlamentul European, ca răspuns la refuzul lui Bourla de a fi audiat.

S-a întâmplat în trecut: parlamentarii au votat pentru interzicerea lobbyiştilor Monsanto în 2017, după ce compania a refuzat să se prezinte la o audiere.

Dar măsura nu este automată, decizia ar trebui aprobată prin procesele interne ale Parlamentului. Iar deputaţii europeni individuali pot continua să se înscrie lobbyişti ai Pfizer ca oaspeţi privaţi.

Cu toate acestea, chiar şi măsurile simbolice îşi au rolul lor, în timp ce instituţiile UE încearcă să-şi repare daunele recente aduse reputaţiei lor.

”Transparenţa este esenţială pentru a asigura încrederea cetăţenilor noştri în instituţiile europene”, a explicat Van Brempt, potrivit stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
gras curcanul! nu ataci , kovesi?
0
0
Ursula joacăte cu Rula ți-ai vândut căciula Ai tocat euro în pandemie in prostie
2
1
Eu nu mam vacinat că am citit pe grupurile de cretini de pe feisbuc că nu se merită să te vacinezi. Ști ce zic?
1
2
Nu va este Rușine sa o acuzați voalat pe Dna Ursula von der Leyen? Dacă o arestați, cine ne mai învață pe noi cum sa ne spălam pe mâini, făcând economie la apa? Cine o sa ne învețe ce bine este sa dispară aragazul alimentat cu gaze, ce bine este sa folosim in alimentație făina de gândaci….. etc,etc??!! Ea este curată ca,, Albă ca Zăpada”? Sau este din ,, 101 dalmațieni” ? Sau face parte din ,,1001 cheltuitori de bani mulți ai UE”? Prezumția de nevinovăție exista.
6
1
Afara cu corupti care conduc ue si ne dau llectii de moralitate, cu ce ne ajuta ne au distrus tot si acum chipurile ne dau bani
6
1

REPLICA

LOTO

6/49
6413317213
5/49
2412404187
joker
144239344515