REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
11° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

USL şi-a pus în mişcare toată armata şi a bifat aproape tot ce era de bifat. Candidaţii ARD, cu mici excepţii, au fost apatici

USL şi-a pus în mişcare toată armata şi a bifat aproape tot ce era de bifat. Candidaţii ARD, cu mici excepţii, au fost apatici

Replica API 10 decembrie 2012 | 00:00 139

La Constanţa,

La Constanţa,

Campania de la parlamentare - 2012 a fost poate cea mai plictisitoare campanie de până acum, fără dezbateri şi confruntări între contracandidaţii de pe cele 14 colegii. Pe unii dintre candidaţi, populaţia nici nu a ajuns să îi cunoască - fie nu au ieşit în teritoriu, dar nici în presă, motivând că nu au forţa materială necesară. Alţii în schimb, au agasat electoratul printr-o prezenţă masivă pe panouri, demonstrând o risipă de fonduri. Au epatat şi candidaţii care au organizat concerte în pieţele din municipiul Constanţa, dar şi candidatul care a adus un cunoscut personaj, poet, să îi fie alături la câteva manifestări - una în piaţă, alta la o lansare de carte, "soldată" cu distribuirea gratuită de volume de versuri.

În tabăra USL, echipa Radu Mazăre-Nicuşor Constantinescu a pus în mişcare tot mecanismul care aduce voturi: subalterni angajaţi ai unor instituţii, dar care sunt membri de partid, au devenit responsabili pentru buna desfăşurare a acţiunilor candidaţilor. Primarii USL au fost, şi ei, parte din "poveste", organizând fel şi fel de acţiuni sau inaugurări de lucrări, numai bune pentru ca posibilii viitori parlamentari să-şi facă simţită prezenţa printre oameni. Ba mai mult, candidaţii au fost prezentaţi de primari drept persoane care au contribuit decisiv în demararea lucrărilor care erau inaugurate. Tot din "tabăra" USL, la aceste alegeri unii dintre candidaţi au bifat înţelegeri şi discuţii inclusiv cu presa considerată până atunci ostilă, reuşind astfel performanţa de a fi prezentaţi peste tot. În tabăra ARD, situaţia a fost oarecum dezamăgitoare pentru "fani". Candidaţii au părut apatici, unul dintre pedeliştii "recomandaţi" de la Bucureşti pentru a candida în judeţul în care s-a născut recunoscând că PDL suferă de lipsă de organizare.

Cum au înţeles candidaţii să îşi facă "reclamă"

Dintre toţi candidaţii ARD, Christian Gigi Chiru a părut că înţelege măcar una din regulile de bază ale campaniei: prezentarea câtorva idei, pentru că dacă dai electoratului un program care cuprinde prea multe propuneri, nu reţine nimic sau, şi mai la îndemână, ia pliantul politicianului şi îl aruncă la coşul de gunoi. Dintre candidaţii USL, senatorul Alexandru Mazăre a participat la toate întâlnirile posibile cu sindicatele, alegătorii, inaugurări şi concerte şi a făcut un "circuit" al posturilor tv şi de radio, dar nu numai, pentru a vorbi despre guvernare, proiecte etc. Şi Manuela Mitrea şi-a dedicat parte a campaniei electorale întâlnirilor cu cetăţenii, ea procedând şi de această dată ca în 2008: acolo unde constata că lipseşte o băncuţă, un parc sau cine ştie ce altă problemă ce nu ţine de un parlamentar (!), o rezolva apelând, desigur, la Primăria Constanţa. Ne oprim cu exemplele fiindcă, oricum, nimic din ceea ce au făcut candidaţii n-a strălucit, şi trecem la reclamaţii: la nivelul municipiului Constanţa, Colegiul 4 Senat a fost campion la situaţii năstruşnice, vorbindu-se aici despre mită electorală şi înscenări de mită electorală, după care s-au mai înregistrat, de-a lungul campaniei, câteva reclamaţii privind furturi de bannere ale candidaţilor ori afişaj distrus.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108