REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

USR anunță că va sesiza CCR cu privire la noile legi ale justiției

USR anunță că va sesiza CCR cu privire la noile legi ale justiției

A.F. 19 octombrie 2022 | 00:00 712

USR va ataca la Curtea Constituţională legile justiţiei promovate de ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu şi susţinute de coaliţia de guvernare. Reprezentanţii partidului mai anunţă că senatorii USR au votat împotriva celor trei legi, luni în plen. USR și REPER au împreună, teoretic, suficiente semnături pentru sesizarea CCR. La demers ar putea participa și parlamentarii AUR și cei ai partidului Forța Dreptei.

USR a cerut, iniţial, scoaterea de pe ordinea de zi a dezbaterilor din Plen ale legilor justiţiei, reîntoarcerea lor la comisie şi prelungirea termenului de dezbatere până când autorităţile române vor primi punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia pe propunerile de modificare.

Senatorul Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, a argumentat că domnul Predoiu s-a angajat în ”programul de guvernare” să ţină cont de rapoartele organismelor europene, aşa că cererea USR este legitimă.

„La pagina 129 a programului de guvernare regăsiţi angajamentul din domeniul justiţiei şi statului de drept unde «Guvernul propune continuarea şi îmbunătăţirea reformelor, cu luarea în considerare a rapoartelor organismelor europene — Comisia de la Veneţia, GRECO, MCV şi Raportul CE privind statul de drept» şi nu o dată, ci de două ori”, a declarat Radu Mihail, conform comunicatului de presă al USR, citat de news.ro.

Cererea USR a fost respinsă la vot de majoritatea PSD-PNL-UDMR.

La dezbaterile pe fond, senatoarea USR Simona Spătaru, preşedinta Comisiei de constituţionalitate din Senat, a arătat că modificările PSD - PNL - UDMR slăbesc sistemul de justiţie şi nu rezolvă problemele create în perioada Dragnea.

„Din păcate, legile de azi sunt mult mai proaste decât cele din regimul Dragnea, în condiţiile în care competenţele DNA şi DIICOT rămân incomplete, ceea ce constituie o lovitură dată combaterii corupţiei şi criminalităţii organizate. Apoi, ce caută politicul în numirea procurorilor de rang înalt? Procurorul-şef al României, procurorul-şef al DNA şi DIICOT – adjuncţii acestora – până şi procurorii şefi de secţie vor avea nevoie de numire politică, prin mâna ministrului justiţiei”, a precizat Simona Spătaru, potrivit sursei citate.

La rândul său, senatorul Radu Mihail a acuzat actuala coaliţie de guvernare şi pe ministrul Justiţiei că prin subminarea statului de drept şi ciuntirea instituţiilor implicate în combaterea corupţiei – DIICOT şi DNA – pun în pericol aderarea României la Schengen.

„Consfinţim încă o dată dorinţa politicului de a lovi în DNA şi DIICOT, instituţii ale căror competenţe rămân incomplete. NU este nevoie de un pact naţional al tăcerii pe subiectul justiţiei şi combaterii corupţiei! Este nevoie, însă, de un pact pentru o justiţie liberă şi independentă, cu magistraţi curajoşi şi integri. Dacă ar fi ştiut Dragnea ce-i poate pielea domnului Predoiu nu şi-ar mai fi pierdut timpul cu Tudorel Toader”, a conchis Mihail, citează stiripesurse.ro.

Şi parlamentarii partidul REPER au anunţat că au în vedere contestarea la Curtea Constituţională a celor trei acte normative, arată un comunicat de presă al formaţiunii.

Senatul a adoptat, decizional, în plenul de luni, cele trei proiecte de legi ale justiţiei, cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cea referitoare la organizarea judiciară şi cea privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La beneficiarii de prescriptii
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272