REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Vin., 17 Mai 2024
Anul XX Nr. 6732
8.4° Constanța Vineri, 17 Mai 2024 Anul XX Nr. 6732
 

USR pledează pentru desfiinţarea inspectoratelor şcolare judeţene

USR pledează pentru desfiinţarea inspectoratelor şcolare judeţene

A.F. 8 iulie 2023 | 00:00 462

USR consideră că prin desfiinţarea inspectoratelor şcolare judeţene, cu banii economisiţi, s-ar putea construi zeci de noi grădiniţe şi creşe, atrăgând atenţia prin Campania "Oprim jaful" că bugetul acestor instituţii se cifrează la 660 milioane de lei în 2023.

USR pledeaza pentru desfiintarea inspectoratelor scolare judeteneCristian Ghinea

"Inspectoratele şcolare judeţene sunt 'tentaculele' prin care Ministerul Educaţiei controlează în teritoriu angajările şi transferurile în sistem şi, odată cu ele, contractele de muncă pentru aproape 300.000 de angajaţi. Pentru anul 2023 este prevăzut un buget de 660 milioane de lei pentru cele 42 de inspectorate şcolare judeţene, inclusiv cel al municipiului Bucureşti. În total, 1.860 de angajaţi la fabrica de sinecuri a Ministerului Educaţiei. Dacă s-ar desfiinţa inspectoratele şcolare, aşa cum propune USR de câţiva ani încoace, s-ar putea asigura, cu banii economisiţi, 44 de milioane de mese calde în şcoală pentru copii. Ori s-ar putea ajuta să meargă la şcoală circa 96.000 de copii săraci. Ori s-ar putea construi zeci de noi grădiniţe şi creşe", susţin reprezentanţii USR într-un comunicat, scrie Agerpres.

Potrivit USR, "inspectoratele judeţene şcolare decid absolut tot ce se întâmplă în şcolile din România, de la numirea directorilor la stabilirea normelor didactice pentru profesori, de la transferuri la achiziţiile direcţionate - inclusiv cele făcute prin Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar din PNRR, care sunt chipurile avizate de inspectorate, deşi sistemul de implementare al PNRR nu a prevăzut vreo atribuţie pentru aceste entităţi".

"Inspectoratele şcolare trebuie desfiinţate, şcolile trebuie redate cetăţenilor: profesorilor, părinţilor, autorităţilor locale. URSS-ul educaţional trebuie desfiinţat, nu dat cu ruj cum a făcut Iohannis. Şcolile sunt copleşite de inspecţii. Acestea sunt realizate, pe de o parte, de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar - ARACIP, transformată în Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii şi Inspecţie în Învăţământul Preuniversitar - ARACIIP în noile legi ale educaţiei şi, pe de altă parte, de către inspectoratele şcolare judeţene (ISJ), transformate în direcţii judeţene", a declarat Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, citat în comunicat.

USR mai susţine că dacă ARACIP a fost din 2005 o instituţie autonomă, cu rolul de a stabili dacă şcolile îndeplinesc standardele minime de calitate, "inspectoratele şcolare judeţene au fost şi sunt în realitate o reţea de influenţă şi control politic cu peste 1.800 de angajaţi".

"42 de inspectori generali, secondaţi de 87 de adjuncţi, cărora li se subordonează circa 1.100 de inspectori şcolari, deserviţi de alţi peste 600 de angajaţi în diverse compartimente administrative (juridic, audit, contabilitate, resurse umane etc). La fiecare schimbare de culoare politică a guvernului, şefii ISJ-urilor şi mare parte din inspectorii şcolari sunt şi ei schimbaţi din funcţie, în fapt o rocadă pe principiul 'pleacă ai noştri, vin ai noştri'. Evident că aceasta nu este o descentralizare ci, dimpotrivă, o centralizare mascată, controlată direct de ministrul numit politic", a adăugat Ghinea.

El apreciază că "reforma educaţiei a lui Iohannis a eşuat intenţionat în această direcţie, inspectoratelor şcolare judeţene fiindu-le schimbată doar denumirea".

"O reformă reală a educaţiei trebuie să aibă obligatoriu ca obiectiv scoaterea de sub controlul politic a sistemului de învăţământ. USR a propus desfiinţarea inspectoratelor şcolare atât în perioada în care s-a aflat la guvernare, cât şi prin amendamente la legile promulgate cu fast la Cotroceni", mai precizează Cristian Ghinea. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Desfiintati sectia 4 politie Constanta. Este total inutila. Niciun dosar nu se solutioneaza. Sunt lasate sa zaca in sertare pana la perimare.
1
0
Sictir descultule !
2
1
era bine daca se specifica in articol , ce studii are dl Ghinea... nu cumva e posesor de hartie colorata de licenta de la vreun aprozar privat, gen Saguna, Spiru, Cantemir, Ovidius? Adica magazine de hartii colorate, ai bani, ai diploma, chiar daca esti semianalfabet si rade toata tara de tine la interviu...
5
1
Cloaca de analfabeti care sprijina distrugerea educatiei...Dar ,atentie tot ce nu este bun trebuie mentinut iar ce este bun (daca a mai ramas ceva ) trebuie desfiintat.
7
0
Mai bine desființarea USR Depolitizarea și restructurarea statului panaramelor Un director de școală să fie ales de părinți Șeful poliției Directorul spitalului să fie aleși de locuitorii orașelor Directorii de la stat sa fie aleși de angajați Desființarea consiliilor județene nu fac nimic ptr oamenii de la tară saracie lucie Rămâne doar Prefecturile Ptr preluarea atribuțiilor de la Consiliul județean Reforma statului birocrat
7
3
usr
6
4

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468