REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

USR respinge propunerea UDMR de dublare a sumei de finanțare a presei

USR respinge propunerea UDMR de dublare a sumei de finanțare a presei

Replica API 24 iunie 2020 | 00:00 946

Uniunea Salvaţi România respinge propunerea UDMR de dublare, la 80 milioane euro, a sumei pentru finanţarea presei, până la sfârşitul anului, prevăzută în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 63/2020 pentru organizarea şi desfăşurarea unor campanii de informare publică, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19.

Ordonanţa se află în dezbaterea comisiei pentru cultură a Camerei Deputaţilor, unde reprezentanţii UDMR au depus un amendament prin care propun să se aloce 400 de milioane de lei (80 de milioane de euro) pentru presă, până la sfârşitul anului, nu doar până în luna octombrie, cum prevede actul normativ. Marţi, comisia a amânat luarea unei decizii.

Conform unui comunicat al USR transmis marţi AGERPRES, deputaţii USR Iulian Bulai şi Cătălin Drulă au depus amendamente care prevăd oprirea finanţării presei la data de 15 iulie, iar banii necheltuiţi să fie direcţionaţi către medicamentele pacienţilor care suferă de boli cronice.

"O sumă colosală care nu se justifică şi din care cei mai mulţi bani merg spre mogulii de presă şi site-uri dubioase. 80 milioane de euro. Încă nu îmi vine să cred ce citesc. La mită dublă câştigă cel mai versat. Parlamentul clocoteşte de incompetenţă şi rea credinţă. Aceste lucruri vor trebui să dispară după alegerile parlamentare de anul acesta. Avem nevoie de 80 de milioane de euro pentru bolnavii cronici ignoraţi în perioada de pandemie. Mai ales că banii nu ajung la jurnaliştii care au nevoie de susţinere, ci la mogulii de presă", a afirmat deputatul USR Iulian Bulai, membru în Comisia pentru Cultură, potrivit comunicatului.

USR reiterează sprijinul pentru presă, însă consideră că alocarea milioanelor de euro de către Guvern este o mită electorală, iar în vreme de pandemie banii publici ar trebui folosiţi pentru Sănătate şi redresarea economiei, arată sursa citată.

Amendamentele USR la această ordonanţă prevăd, pe lângă oprirea campaniei de informare la 15 iulie, ca sumele rămase necheltuite din bugetul prevăzut (200 de milioane de lei) până la data de 15 iulie să se constituie venit la bugetul FNUASS - Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, la capitolul "Active nefinanciare", subcapitolul 03.02, "Medicamente pentru boli cronice cu risc crescut utilizate în programele naţionale cu scop curativ", precum şi anularea posibilităţii ca perioada campaniei (4 luni) să poată fi prelungită în funcţie de necesităţile de informare publică în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19 în limita bugetului total alocat (40 de milioane de euro), mai precizează comunicatul, citat de Agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
asta e presa libera, deaia se scrie ca avem cele mai mici preturi din europa!!!! si probabil o ducem cel mai bine dar nu ne dam seama si cand te gandesti ca sunt si scutelnici la cas si cass
0
0
Foarte corect,presa nu trebuie sa fie dependenta politic si finantata de nici o decizie politica. Presa libera ori exista prin profesionalism,ori daca se vrea neaparat ,se redenumeste oficina de propaganda,nu ziare independente. Daca guvernul chiar vrea ca anumite mesaje importante,benefice intregii populatii sa fie difuzate,e suficient ca acele mesaje sa fie facute publice ca apoi ziarele sa le preia singure,fara ca unele sa primeasca ,,atentii''
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212