REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.6° Constanța Vin., 24 Mai 2024
Anul XX Nr. 6739
22.6° Constanța Vineri, 24 Mai 2024 Anul XX Nr. 6739
 

Va fi construită o nouă linie electrică aeriană, în județul Constanța

Va fi construită o nouă linie electrică aeriană, în județul Constanța

Andreea CONDURACHE 18 aprilie 2024 | 00:00 2528

Compania de stat Transelectrica a lansat o licitație publică miercuri, 17 aprilie a.c., pentru un mega proiect. Este vorba despre proiectul „Linia Electrică Aeriană (LEA) 400kV dublu circuit (d.c.) cu un circuit echipat (1 c.e.) Constanţa Nord – Medgidia Sud" a cărui valoare este de 137.223.461,56 de lei, fără TVA. Ofertele se Ofertele de pot depune până pe 10 iunie 2024.

Va fi construita o noua linie electrica aeriana, in judetul Constanta

Compania Națională de Transport al Energiei Electrica ,,Transelectrica” SA a lansat în cursul zilei de miercuri, 17 aprilie a.c., o procedură de licitație publică în vederea implementării proiectului „Linia Electrică Aeriană (LEA) 400kV dublu circuit (d.c.) cu 1 un circuit echipat (1 c.e.) Constanţa Nord – Medgidia Sud". Proiectul vizează construirea unei noi linii electrice (LEA) aeriene 400kV dublu circuit (d.c.) cu 1 circuit (1 c.e.) echipat Constanța Nord – Medgidia Sud. Valoarea totală a contractului este de 137.223.461,56 de lei, fără TVA. 

LEA 400 kV d.c. (1 c.e.) Constanţa Nord – Medgidia Sud va conduce la întărirea RET necesară ca urmare a aglomerării unor mari surse de putere în zone cu consum relativ redus, o pondere importantă având-o sursele regenerabile şi, în primul rând, sursele eoliene, excedentul rezultat trebuind să fie evacuat spre alte zone ale SEN. Noua linie electrică aeriană va fi situată pe teritoriul judeţului Constanţa traversând 7 (șapte) unităţi administrativ teritoriale, respectiv: municipiile Constanţa şi Medgidia, oraşul Murfatlar, comunele Bărăganu, Ciocârlia, Cumpăna şi Valu lui Traian și va fi alcătuită din două tronsoane distincte: un tronson de linie electrică subterană, în cablu-simplu circuit (LEC) 400 kV între staţia 400 kV Medgidia Sud şi stâlpul terminal nr.110 având o lungime de cca. 2 km; un tronson de linie electrică aeriană (LEA) 400 kV d.c. (la care se echipează un singur  circuit) între stâlpul terminal nr.1 din fața stației Constanța Nord și stâlpul terminal cu numărul 110 din apropierea stației Medgidia Sud, având o lungime de aproximativ 35,4 km.

Va fi construita o noua linie electrica aeriana, in judetul Constantalinie electrică aeriană

Realizarea LEA 400 kV d.c. (1 c.e.) Constanţa Nord – Medgidia Sud va fi corelată cu lucrările de extindere a staţiei de 400 kV Medgidia Sud, cu racordurile Medgidia Sud intrare - ieşire în LEA 400 kV de interconexiune cu Bulgaria şi celelalte dezvoltări din zonă. Acest proiect este un obiectiv de investiţii de importanţă strategică pentru creşterea siguranţei în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN) şi implicit, a alimentării cu energie electrică a consumatorilor în condiţii de calitate şi cu respectarea principiilor dezvoltării durabile. Construirea LEA 400 kV d.c. (1 c.e.) Constanţa Nord – Medgidia Sud are efecte pozitive prin creșterea capacității de evacuare a puterii din zona Dobrogea, produsă în viitoarele centrale electrice eoliene și centrale clasice.

Tronsonul LEA 400 kV d.c. Constanța Nord – Medgidia Sud

Traseul liniei porneşte din stâlpul terminal din faţa staţiei Constanţa Nord, având direcţia sud-vest. Traseul liniei traversează autostrada A4 - centura Constanţa, după care îşi modifică direcţia spre sud, traversează DN3 Bucureşti – Constanţa între localităţile Valu lui Traian şi Constanţa, calea ferată dublă electrificată Bucureşti – Constanţa şi A2 - Autostrada Soarelui.

După traversarea autostrăzii A2, traseul îşi modifică direcţia spre vest fiind paralel cu autostrada A2, până în zona de nord-est a localităţii Ciocârlia de Sus unde este traversat din nou DN3. Pe acest tronson la sud de localitatea Valu lui Traian este traversat Canalul Dunăre – Marea Neagră. După traversarea DN3, traseul LEA are direcţia vest, iar după traversarea drumului judeţean DJ 381 DN38 – Medgidia îşi modifică direcţia spre nord fiind paralel cu calea ferată simplă neelectrificată Medgidia – Negru Vodă până în zona de sud-vest a localităţii Valea Dacilor. Din zona sud-vest a localităţii Valea Dacilor traseul LEA continuă pe direcția NV, traversează pentru ultima oară A2, până la stâlpul terminal nr. 110, respectiv până la platforma LEA-LEC, amplasată la cca 1000 m faƫă de staƫia 400/110/20 kV Medgidia Sud. Lungimea liniei electrice aeriene este de 35,4 km.

Va fi construita o noua linie electrica aeriana, in judetul Constanta

Tronsonul LEC 400 kV 1 circuit pe porțiunea finală de racord în stația Medgidia Sud

Traseul LEC 400 kV (un singur circuit) porneşte de la stâlpul terminal 110 (unde este realizată platforma specială, de tranzit, LEA-LEC – care va fi îngrădită cu un gard metalic) și are pe prima porțiune, de circa 800 m, orientarea către NE. Urmează o porțiune de circa 650 m unde orientarea este către NNV, până în dreptul colțului de SE al stației Medgidia Sud.

De aici, cablul urmează un traseu spre vest, paralel cu gardul stației (pe exterior), pe un traseu situat între două canale de drenare între stâlpii terminali ai LEA 110 și gard. În interiorul stației, traseul cablului de 400 kV pornește de la gardul de pe latura de est a stației de 400 kV, din spatele clădirii bloc comandă (latura mică), subtraversează drumul interior existent pe latura de est și se continuă paralel cu drumul de acces spre platforma GIS până în dreptul primului stâlp portal, unde traseul se deviază cu 450 în spațiul liber dintre clădirea de servicii proprii și cabina de relee nr. 1. Traseul se continuă spre vest până în dreptul canalului de cabluri aferent celulei GIS LEA 400 kV Constanța Nord Circuit 1. Lungimea liniei electrice subterane este de cca 2 km.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
122631242036
5/49
22232911525
joker
35381872920