REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Vă mai amintiţi? A fost odată un trenuleţ în parcul Tăbăcărie...

Vă mai amintiţi? A fost odată un trenuleţ în parcul Tăbăcărie...

Replica API 7 septembrie 2017 | 00:00 5185

Constanța se mândrea, până prin anii 2000, cu o atracție turistică destul de rară în țară: un tren de tip mocăniță, care înconjura lacul Tăbăcărie, principal punct de relaxare pentru constănțeni, dar și de interes pentru turiștii care alegeau să-și petreacă vacanțele la malul mării. De ani buni, linia feroviară a fost desființată, astăzi fiind doar o tristă amintire, atât pentru constănțeni, cât și pentru vizitatori. Un blogger constănțean, Garcia Calavera, a readus în atenția opiniei publice imagini cu frumusețea de altă dată a parcului Tăbăcărie, prezentând fotografii inedite cu trenulețul care înconjura parcul, realizate de un turist străin, în anul 1991.

„Linia feroviară îngustă urbană din parc, ce cuprindea două podețe și două tuneluri, era destul de unicată în țară, fiind doar încă două de acest fel: în parcul Copiilor din Timișoara și în Orășelul Copiilor din București. Astăzi, din păcate, doar cel din București a supraviețuit într-o formă redusă. Trenulețul din Constanța se pare că a încetat să mai funcționeze undeva în 2002 – 2003, dar și atunci se pare că funcționa pe un traseu incomplet, linia fiind întreruptă pe terenul unde deja începuseră lucrările la noua stație de epurare, din zona Pescărie”, a notat bloggerul menționat.

„Acum câteva zile m-a contactat domnul Ray Wilkinson din Halifax, care a fost în vacanță în România, în 1991, la scurt timp după Revoluție, și care din fericire a făcut și poze cu film color. Pozele lui sunt o adevărat mină de aur și îi mulțumesc pentru faptul că le-a împărtășit. Turistul străin mi-a povestit că a avut parte de o experiență „reală”, i-a plăcut plimbarea cu trenulețul în vara lui 1991, în Constanța de după Revoluție încă era dezorganizare (din păcate, nimic nu s-a schimbat după 28 de ani, încă este și acum!). lacul Tăbăcărie era mirositor, dar toată lumea era foarte prietenoasă și încercau să le creeze turiștilor o atmosferă plăcută”, a mai notat bloggerul Garcia Calavera.

Mai multe detalii și fotografii, găsiți pe http://garciacalavera.ro/parcul-pierdut-al-constantei/.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu stiu cati ne mai amintim dar era si o corabie a copiilor in unul din golfurile ale lacului Tabacarie!
0
0
Fagadau e de vina ca a disparut trenuletul
0
0
Fratilor, trenuletul inca mai este, in City Park Mall langa pizza hut doar ca acum se invarte in cerc
3
0
Da a fost ...si ce daca,Primarul PASTAIE si acolitii lui au hotarat sa il dea la fier vechi....si noi CONSTANTENII ce am facut,nimic...Daca ne intersa viitorul copiilor nu permiteam asemenea dezastru ce sa creat in ultimii ani da asa zisa tranzitie care nu se mai temina, ne intalnim cu hotii orasului in mall la restaurante pe strada iar noi salutam hotii,ba ii si mai pupam cum faceau babele si mosii cu Primarul PASTAIE ce primeau pachete de la EL , normal era sa-i huiduim ....!!!
5
0
Oricine a lucrat vreodata in Primarie dupa 89 ar trebui sa nu mai aiba curajul sa iasa pe strada. Cand Eugen Barbu a scris Groapa, ar fi trebuit sa specifice ca era doar un eufemism pentru Constanta. Oras de curve, pesti, tepari si combinatori. Voi aia in stare sa faceti ceva pe lumea asta, intoarceti-va la origini sau gasiti-va de drum in lume. Locul asta nu mai are demult nici-o sansa. Sa ramana cu tiganii, pensionarii de cafenea, curvele si combinatorii. Iar noi sa venim din cand in cand, ca la Zoo, sa ne minunam. Eu unul sunt pe plecare si nu mai am de gand sa ma uit inapoi.
16
1
Pe langa afacerile lui Munteanu si mall-ul City a aparut si Fortareata RAJA. De fapt incet incet RAJA a acaparat foarte multe terenuri si le-a mai si imprejmuit cu garduri de milioane de euro. Exemplul cel mai clar este pe B-dul Aurel Vlaicu. Nimeni nu zice nimic toti fac ce vor prin acest sat. Caini sunt numai maidanezii.
12
2
Da. Dar a fost dus la fier vechi de Nenea Mazare si hotzii din Primarie. Deja a si fost topit. Acum copii se joaca de-a trenuletzu', baietzii cu fetitzele, ori numai baietzii, dupa metoda Pomohaci.. Baiatul lui Fagadau cica este locomotivaaa!!!
16
1
Pedofilul de muntenu inca nu e la Poara Alba?A facut bordel in vila din Mamaia si nu se sesizeaza politia pt ca isi face veacu cu toti militieni la Bodega din sediul politiei cu sifonul BAIAZID.Un libidinos si un slugoi de kk care a lins toata viata clante si cururi
14
1
Daca ne intersa viitorul copiilor nu permiteam asemenea dezastru ce sa creat in ultimii ani, ne intalnim cu hotii orasului in mall la restaurante pe strada iar noi salutam hotii , normal era sa-i huiduim .
7
1
Interesant. Eu cand eram mica ma plimbam si in parcul din Pitesti cu un astfel de trenulet, nu numai in Tabacariei. Deci au fost mult mai multe trasee de acest gen in tara.
5
1
Asta e nivelul REPLICII si al Florentinei ...
4
2
Nu mai e trenuletul dar avem vapoare la intrarile din oras. Este singura flota romanesca care a mai ramas dupa praduirea flotei comerciale romanesti de clanul Basescu, demos si kratos, nu-i asa Basescule ?
11
1
Florin Munteanu a jefuit constantenii de acest trenulet,un nenotocit de om,un gunoi de om,talhar si limbist a lui Mazare & Company. Sa-ti luam viata in piula Dl Florin Munteanu si tot norocu tau javra ordinara ce esti.
26
1
In 27 de ani s a distrus TOT !Inclusiv Constiinta Umana ! Secularizarea si capitalismul salbatic au confiscat valorile spirituale ,nationale si traditionale! Apartenenta la ue bm nato g20 ne au distrus ca natie si am ramas o colonie! 2 factori au contribuit la aceasta distrugere :biserica si puterea ! in 24 ore printr o miscare nationala putem schimba totul ! Daca nu vom fi impinsi drept carne de tun verso rusia iar teritoriul va fi populat cu jidoamericani ! Succes Romanasilor!
16
1
Lipsa de viziune. Daca eram primar, cand au facut mallul ii obligam sa refaca traseul trenuletului si acesta sa aiba un cap de linie in interiorul mallului si unul in satul de vacanta. Vara era si o atractie si un mijloc de transport.
18
1
Da ma, dar ce frumos e in mall...
7
10
Trenuletul si corabia care a ars prin 1984. Distrugerea parcului a inceput inainte de revolutie,prin anii 80 trenuletul avea multe vagonete, spre sfarsitulbanilor 80 deja numarul lor scazuse, iar in anul 2000ajunsesela vreo 4. Munte a nu si smecherii care au construit vis a vis de hotel Parc stiu ce s-a intamplat, tot el este cel care s-a razboit cu socitatea civila pe la televiziuni pentru constructia City Park, acum ar trebui sa raspunda,impreuna cu cei ce I-au dat In propritate trenuletul.....si bineinteles, construit un alt trenulet....din despagubiri
15
0
nu au ramas decat amintirile...
10
0
L-a praduit Florin Munteanu de la Radio Sky, ca spaga sa nu se mai faca ca lupta impotriva coruptiei lui Mazare. Un om marunt, un impostor al moralitatii
25
0
nu l-a cumparat Florin Munteanu de la Sky, cu tot cu sina si terenul de sub ea? Teren cu care a facut schimb cu primaria si s-a ales cu locul ala din fata hotelului Parc? Trenuletul n-a morit, a fost omorat! E o mare diferenta... Moralistul pulii, Munteanu ala de toaca toata ziua la radio cacat intre buze!
28
0
un parc...nu mai e!
18
0
prin mall si prin parcarile facute prin distrugerea parcului?
24
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218