rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 27 septembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Val de nereguli descoperite de Curtea de Conturi la Primăria Cogealac

La nivelul județului Constanța, Curtea de Conturi a constatat mai multe nereguli și abateri. Acestea au fost scoase în evidență de un raport publicat recent ce a fost întocmit după controalele ce au avut loc anul trecut și care vizează activitatea financiară a unității administrativ teritoriale din localitatea Cogealac. Rezultatele nu sunt foarte bune, fiind constatate mai multe nereguli.

Din anul 2018 și până la data auditului, la unitatea administrativ teritorială din localitatea Cogealac, au fost constatate mai multe nereguli.

Principalele constatări

Modul defectuos de elaborare a bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2018 prin supradimensionarea sumelor defalcate din impozitul pe venit și a subvențiilor. De asemenea, în buget nu au fost prevăzute distinct sume aferente plăţilor restante în valoare de 868.615 lei, reprezentând datorii aflate peste termenul de scadență la data de 31 decembrie 2017. În anul 2018 nu au fost supuse la termen spre analiză și aprobare în lunile aprilie, iulie, octombrie și decembrie, execuțiile bugetare trimestriale, cu scopul de redimensionare a cheltuielilor în funcție de gradul de colectare a veniturilor, astfel încât entitatea să nu înregistreze la sfârșitul anului plăți restante.

Deficiențe au fost constatate și la înregistrarea în contabilitate a operațiunilor economico-financiare. Astfel, au fost efectuate stornări efectuate fără a avea la bază documente justificative; neinventarierea și neclarificarea soldurilor prezentate în balanța de verificare de la 31.12.2018; creanțe prescrise și nescăzute din evidență în valoare de 169.044 lei; prezentarea în bilanțul contabil de date eronate cu privire la creanțele curente și necurente în valoare de 55.624 lei; încadrarea eronată în contul de execuție-cheltuieli a unor cheltuieli cu dobânzile ca fiind cheltuieli de capital, amortizarea mijloace fixe necalculată; garanție de bună execuție de 10.500 lei neînregistrată în contabilitate. Neconcordanță între evidența fiscală și cea contabilă a creanțelor din impozite și taxe locale. Necorelarea informațiilor din registrul agricol cu cele din evidența fiscală, în ce privește contractele de închiriere a pășunilor. Astfel, creanțe din chirie pășune și taxă teren, în valoare de 1.746 lei aferente anului 2018, au fost menținute în mod nejustificat în evidența fiscală. La Liceul Tehnologic Cogealac s-a constatat neînregistrarea în evidența contabilă a unui teren de 10 hectare în valoare de mii lei aflat în proprietatea acestuia precum și nerespectarea normelor contabile la evidențierea drepturilor salariale. Neorganizarea controlului intern managerial, cu consecințe menținerea sistemelor asupra efectuării de operațiuni de încasare a veniturilor și de management și plată a cheltuielilor cu nerespectarea legislației în vigoare. Nestabilirea, neevidențierea, neurmărirea și neîncasarea de impozit în sumă de 4.228 lei aferent clădirilor a căror autorizaţie de construire a expirat și pentru care ori s-au finalizat lucrările de construcţie, ori acestea au elementele constitutive ale unei clădiri. Nerealizarea de venituri în sumă de 2.652 lei reprezentând redevență și taxă pe clădiri și pe teren pentru immobile proprietate public a comunei închiriate și date în folosință. Liceul Tehnologic Cogealac nu a declarat la serviciul de impozite și taxe al comunei terenul dat în arendă, în vederea stabilirii de impozit pe teren extravilan arabil în valoare estimată de 354 lei. Necalcularea și nevirarea la bugetul de stat în perioada 2015-2019 a contribuției datorate la fondul de handicap, în sumă de 187.356 lei. Neaplicarea tuturor procedurilor legale de executare silită a creanțelor bugetului local. Neorganizarea la nivelul primăriei a unui compartiment de achiziții publice, obligație legală prevăzută de Legea nr.98/2016, a determinat efectuarea de cheltuieli ineficiente de 45.220 lei cu externalizarea serviciului de achiziții publice.

În ceea ce privește calitatea gestiunii economico-financiare au fost mai multe nereguli constatate. Astfel, angajarea, lichidarea, ordonantarea și plata nelegală a unor servicii de tehnoredactare și tipărire jurnal, în sumă de 14.355 lei; decontarea nelegală a unor cheltuieli în sumă de 12.340 lei cu transportul unui salariat de la domiciliu la locul de muncă; plata nelegală a organizării de șantier din derularea contractelor încheiate pentru lucrări de modernizare și reabilitare a drumurilor din satul Tariverde și satul Cogealac. Valoarea prejudiciului este de 254.738 lei și reprezintă: 3 barăci lipsă la inspecția efectuată pe teren, în valoare de 62.036 lei; 133.529 lei reprezentând diferență de 3305 mc piatră spartă în minus față de cea transportată conform devizelor de lucrări, caz în care, nu se dovedește că, piatra nu a fost achiziționată; manoperă cu paza în sumă de 59.173 lei decontată de 2 ori din ambele contracte, în condițiile în care, paza se face de la un singur punct de pază (confirmat cu ocazia inspecției fizice). Neîntocmirea inventarului bunurilor ce compun rețeaua de apă și canalizare a comunei. Neaprobarea tuturor tarifelor aferente contractului de delegare a gestiunii sistemului de apă și canalizare. Nerespectarea principiilor de economicitate, eficiență și eficacitate în utilizarea fondurilor alocate contractelor de asistență juridică. Încălcarea disciplinei de casă prin depunerea cu întârziere la trezorerie a veniturilor încasate în numerar la casieria instituției. Finanțarea în anul 2018 a Serviciului local de salubrizare Cogealac cu sume ce depășesc nivelul taxelor de salubrizare colectate. S-a mai constatat că în anul 2018 Serviciul local de salubrizare Cogealac (aflat în subordinea U.A.T.C. Cogealac) a funcționat fără a avea licență emisă de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice și fără a avea încheiat un contract de primire, depozitare și eliminare a deșeurilor. Liceul Tehnologic Cogealac a plătit acciză de 1.192 lei la achiziția de combustibil destinat încălzirii unității școlare, cu nerespectarea principiului economicității în condițiile în care potrivit Codului fiscal, școala este scutită la plata acesteia.

Măsuri luate conducerea entității auditate pentru înlăturarea deficiențelor constatate

Măsurile luate de unitatea administrative teritorială din localitatea Cogealac, au fost: în cazul înregistrărilor contabile eronate, entitatea a operat corecțiile necesare, întocmind note contabile; s-a procedat la concilierea unor date din evidența fiscală și cea contabila pentru anumite creanțe ale bugetului local, procesul de identificare a neconcordanțelor fiind în curs de desfășurare; s-au transmis datele și informațiile de la registrul agricol către serviciul impozite și taxe și s-a continuat introducerea datelor în formatul electronic al registrului agricol; ordonatorul de credite a emis dispoziții pentru organizarea activității de angajare, lichidare, ordonanțare și plată a cheltuielilor bugetare, pentru aplicarea vizei de certificare în privința realității, regularității și legalității operațiunilor precum și pentru exercitarea vizei de CFP în condiții de legalitate; personalul de specialitate din cadrul compartimentului de urbanism a efectuat verificarea în teren a stadiului lucrărilor executate la clădirile a căror autorizație este expirată și a pus la dispoziția Serviciului impozite și taxe, procesele verbale de recepție la finalizarea lucrărilor, în vederea stabilirii obligațiilor fiscale pe seama acestora; s-a calculat și virat contribuția la fondul de handicap pentru luna octombrie 2019. Bunurile (teren, clădiri, dotări) din domeniul public în care se desfășoară activitate didactică s-au predat prin protocol de predare-primire către unitățile de învățământ. S-a emis dispoziție de retragere a sporului de 15% acordat asistenților personali ai persoanelor cu handicap. S-a modificat organigrama entității și a fost transmisă la Agenția Națională a Funcționarilor Publici în vederea avizării posturilor publice cu încadrarea în normativele stabilite prin lege; prin dispoziție a fost desemnată o persoană cu atribuții de achiziții publice și cu acces la Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Au fost demarate lucrările de inventariere a sistemului de apă și canalizare al comunei.

Măsurile dispuse și recomandările formulate de Camera de Conturi

Pentru abaterile identificate s-au formulat recomandări cu privire la respectarea prevederilor legale privind încasarea veniturilor, efectuarea cheltuielilor, organizarea evidenței contabile și a sistemelor de control intern.

Diana BERECHET

sâmbătă, 15 februarie 20203
Comentarii

00Sa fim seriosi(18 feb 22:16)
E clar si limpede de acum Puie Mnl
04Nelu(16 feb 01:25)
Cea mai buna echipa psd sau pro romania care pot scoate cogealacul din mocirla ne trebuie oameni competenti nu analfabeti cu 3 clase
00Khhubb(15 feb 06:18)
Mai departe....
mai mult...Replica
27 sep 16:24ReplicaALERTĂ! ACUZAȚII DE FRAUDĂ ELECTORALĂ PRO FĂGĂDĂU LA SECȚIA 77!

Observatorul Secției de votare 77 din Constanța a sesizat faptul că un alegător a ieșit din cabina de vot cu un...3431

27 sep 17:22ReplicaPREZENȚA la VOT, în TIMP REAL, la CONSTANȚA!3922
27 sep 16:44ReplicaSERIE de INCIDENTE ELECTORALE, în TOT JUDEȚUL CONSTANȚA. POLIȚIȘTII fac CERCETĂRI2758
27 sep 12:42ReplicaHUȚUCĂ, președintele PNL Constanța, cere ANULAREA alegerilor la Costinești

Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța, cere anularea alegerilor locale la Costinești, doar pentru funcția de...1537

27 sep 12:58ReplicaALEGERI LOCALE cu bucluc în mai MULTE LOCALITĂŢI din judeţ3581
27 sep 10:18ReplicaCHIŢAC: La Constanţa se va produce o schimbare istorică. VIDEO2397
27 sep 00:00ReplicaSe ştiu deja PRIMARII în marile oraşe!

Cu mai puțin de 24 de ore înainte de alegerile locale, casele de pariuri și-au ales favoriții. Spre deosebire de...6328

27 sep 00:00ReplicaMITĂ electorală?! POLIȚIȘTII au DESCINS la TARIVERDE. VIDEO5255
27 sep 00:00ReplicaEVZ: Cum se fraudează alegerile la Constanța5467
27 sep 21:55ReplicaEste ZIUA de NAŞTERE a Simonei HALEP. IATĂ ce CADOU vrea să primească!

Constănţeanca Simona Halep, locul 2 WTA, împlineşte duminică 29 de ani. Într-un mesaj postat pe pagina ei de...1312

27 sep 21:56ReplicaPRINS cu 30 de plicuri cu substanţe HALUCINOGENE, la Casa de Cultură1552
27 sep 23:56ReplicaSTUDIU: PÂINEA neambalată POATE fi CONTAMINATĂ cu COVID-19733
Vremea
23.2°23.1° - 23.2° duminică, 27 septembrie 2020
ConstanțaUmiditate: 34%
Vânt: 4.82 m/s
Presiune: 1013 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
27 sep 00:00SportVictorie categorică pentru Viitorul (4-1 vs Astra Giurgiu)

Formaţia FC Viitorul a învins, sâmbătă, pe teren propriu, cu scorul de 4-1, echipa Astra Giurgiu, într-un meci din...464

27 sep 00:00SportScorul dintre Chelsea și West Bromwich a fost 3-3

Formaţia Chelsea Londra a remizat, sâmbătă, în deplasare, scor 3-3, cu echipa West Bromwich, într-un meci din...311

27 sep 00:00SportItalia: Echipa lui Ștefan Radu, Lazio, a învins Cagliari, la care joacă Răzvan Marin

Formaţia Lazio Roma, la care joacă Ştefan Radu, a învins, sâmbătă, în deplasare, cu scorul de 2-0, echipa lui...320

27 sep 00:00SportFormaţia Academica Clinceni a învins, pe teren propriu, cu scorul de 2-0, echipa Gaz Metan Mediaş, în Liga I

Formaţia Academica Clinceni a învins, sâmbătă, pe teren propriu, cu scorul de 2-0, echipa Gaz Metan Mediaş,...288

Local
26 sep 19:22LocalO constăţeancă i-a dat FOC MAŞINII fostului concubin, după o altercaţie verbală

Relaţie „înfierbântată” la Constanţa. Şaban Giumazie i-a incendiatmaşina fostului concubin, provocându-i...2859

26 sep 17:27LocalCAPTURĂ impresionantă de ȚIGĂRI, CONFISCATĂ de polițiștii de frontieră constănțeni

Ion Lisevici, din Republica Moldova, a introdus în România o cantitate de 34.373 pachete de țigări provenite din...1393

26 sep 21:11LocalȚara Piticilor din parcul Tăbăcărie și-a redeschis porțile

907

27 sep 09:49LocalMandate puse în aplicare de polițiștii constănțeni

Polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au identificat, la data de 25 septembrie a.c., un bărbat,...857

27 sep 09:45LocalOamenii legii vor VEGHEA la buna derulare a procesului ELECTORAL, la Constanța

Structurile teritoriale din cadrul M.A.I. angrenate în organizarea și desfășurarea alegerilor pentru autoritățile...625

26 sep 21:18LocalElevii NU au voie să ÎNREGISTREZE orele online, părinții sunt REVOLTAŢI

O parte a părinților dintr-o școală din municipiul Constanța s-au arătat revoltați de faptul că au fost puși...1648

26 sep 21:11LocalUn minor din Cuza Vodă a DISPĂRUT fără URMĂ!

Poliţişti din cadrul Postului de Poliție Cuza Vodă au fost sesizaţi cu privire la dispariţia lui TUDORACHE ANDREI,...1534

26 sep 21:11LocalPrinși la volan fără permis și sub influența alcoolului

La data de 25 septembrie a.c., în jurul orei 00.45, polițiști din cadrul Postului de Poliție Mihai Viteazu au...845

26 sep 21:10LocalFURT dintr-o CURTE! Proprietarul s-a trezit fără telefoane

1103

Politică
26 sep 00:00PoliticăGuvern: Facilităţi pentru tinerii fermieri de a beneficia de o suprafaţă de până la 50 de hectare

Guvernul a aprobat o hotărâre de guvern care permite acordarea unei facilităţi pentru tinerii fermieri de a...750

26 sep 00:00PoliticăReguli la urne - acces prioritizat pentru alegătorii febrili sau cu simptome respiratorii

Cetăţenii cu drept de vot care se vor prezenta duminică la urne trebuie să respecte anumite reguli de protecţie...586

26 sep 00:00PoliticăGuvern: Persoanele care au vârsta de pensionare şi stagiu incomplet de cotizare pot cumpăra vechime

682

Interviuri
12 sep 15:07InterviuriINTERVIU! Mircea DOBRE: În 30 de ani, în acest municipiu NU s-a MUNCIT

Mircea Titus Dobre, candidatul partidului PRO România la funcția de primar al municipiului Constanța, a acordat un...1827

11 sep 15:07InterviuriCristian Cârjaliu, PRIMARUL care a schimbat FAȚA comunei AGIGEA! Video

Cristian Cârjaliu, primarul comunei Agigea, dorește să câștige un nou mandat la conducerea localității pe care o...2735

11 sep 15:07InterviuriCostin Avătavului: Și colegii de partid ai lui FĂGĂDĂU ar vrea mai mult de la actuala administrație

1675

18 sep 01:01InterviuriFelix Stroe: 'Există viață și după 27 septembrie, și pentru Făgădău, și pentru Stroe'

Contestat de unii, apreciat de alții, Felix Stroe, președintele PSD Constanța și directorul SC RAJA SA, fără doar...4103

5 sep 00:39InterviuriRaluca TURCAN: Constanţa arată aşa (...) pentru că PRIMARUL e un administrator SLAB

Decebal Făgădău s-a lăudat, în nenumărate rânduri, cu proiectele sale aflate în derulare ori viitoare, cu bani...2672

27 aug 00:04InterviuriZanfir IORGUȘ: Orașul este administrat pe principiul GOSPODINEI care BAGĂ GUNOIUL sub PREȘ

Zanfir Iorguș a revenit pe scena politică și este candidatul Alianței PSD – PNȚCD- ALDE-PER-PRM-Neamul Românesc...3582

10 sep 12:27InterviuriFrățilă îi arată cartonașul ROȘU lui Vergil Chițac

Constantin Frățilă, candidat din partea partidului LORD la postul de primar al municipiului Constanța, a reacționat...5448

9 sep 15:08InterviuriVergil CHIŢAC: NU sunt omul lui COMĂNESCU. El este OMUL meu

Vergil Chițac, candidatul Partidului Național Liberal la funcția de primar al orașului Constanța, a vorbit în...3626

9 sep 15:08InterviuriHoria Constantinescu: BABU a pus UMĂRUL la ELIBERAREA AUTORIZAŢIILOR de CONSTRUIRE cu ÎNCĂLCAREA LEGII

2874

Monden
26 sep 00:00MondenMariah Carey: „Sunt un bancomat cu perucă”. Solista de 50 de ani s-a săturat de lăcomia familiei

Mariah Carey a răbufnit zilele trecute în timpul unui interviu acordat lui Oprah Winfrey. Solista de 50 de ani s-a...961

26 sep 00:00MondenDemi Lovato şi Max Ehrich şi-au anulat planurile de căsătorie

Actriţa şi cântăreaţa americană Demi Lovato este din nou o femeie singură după destrămarea logodnei de actorul...567

26 sep 00:00MondenCarnavalul de la Rio, amânat sine die din cauza pandemiei de COVID-19

541

26 sep 00:00MondenOana Roman a uitat de divorţ şi îi trimite „bezele“ soţului: „Te iubim!“

Oana Roman (44 de ani) şi soţul ei, Marius Elisei (34 de ani), au avut mari probleme în cuplu, de-a lungul timpului,...767

26 sep 00:00MondenBrad Pitt își apără noua iubită în fața Angelinei. Actorul de 56 de ani, mai îndrăgostit ca niciodată

Brad Pitt, 56 de ani, îi ia apărarea iubitei lui Nicole Poturalsky, de 27 de ani. Aceasta a postat afirmația...722

26 sep 00:00MondenMaluma și Jennifer Lopez au lansat un videoclip fierbinte împreună. Cum au dansat cei doi

Maluma și Jennifer Lopez au lansat îmrepună două piese la care au filmat clipuri foarte sexy. Aceștia nu au fost...636

26 sep 00:00MondenPrinţesa Eugenie, nepoată a reginei Elisabeta a II-a, aşteaptă primul ei copil în 2021

Prinţesa Eugenie, nepoată a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, este însărcinată, iar bebeluşul ar trebui...580

26 sep 00:00MondenHBO Max pregăteşte o nouă versiune a serialului ''Pretty Little Liars''

Serialul de televiziune "Pretty Little Liars" va avea o nouă versiune ce va fi actualizată la anii 2020, au anunţat...503

26 sep 00:55MondenFeli se căsătorește! Ce mesaj emoționant a publicat artista

915

Mapamond
26 sep 00:00MapamondDemisie neaşteptată a unui influent cardinal de la Vatican

Unul dintre cardinalii cei mai influenţi ai Vaticanului, italianul Angelo Becciu, a demisionat joi din funcţia sa în...578

26 sep 00:00MapamondChina speră să producă anual 610 milioane de doze de vaccinuri împotriva COVID-19

China intenţionează să aibă capacitatea până la sfârşitul anului de a produce anual 610 milioane de doze de...515

26 sep 00:00MapamondCoronavirus: Record de contagieri în Israel, cu câteva ore înainte de înăsprirea măsurilor de izolare

549

26 sep 00:00MapamondCoronavirus: Moscova le recomandă vârstnicilor să se autoizoleze, iar companiilor să recurgă la telemuncă

Capitala Rusiei, Moscova, confruntată cu o nouă creştere a numărului de infectări cu coronavirus, le-a cerut vineri...546

26 sep 00:00MapamondCoronavirus: Al 11-lea vaccin, produs de Novavax, intră în faza a treia a testelor clinice

Compania americană de biotehnologie a anunţat joi că a început în Regatul Unit un test clinic de ultimă fază al...557

26 sep 00:00MapamondSUA: Statul New York va verifica vaccinurile validate de administraţia Trump

499

Sănătate
26 sep 19:17SănătateCate calorii ar trebui să consumi pe zi pentru a scapa de kilogramele în plus

Supraponderalitatea apare atunci când se consuma mai multe calorii decât are organismul nevoie, iar surplusul este...617

26 sep 00:00Sănătate6 substanțe de care să te ferești în sarcină

Tutunul, alcoolul și drogurile pot avea efecte dăunătoare asupra sănătății. Atunci când o femeie însărcinată...490

26 sep 00:00SănătateVergeturile în sarcină: de ce apar și cum le previi

518

26 sep 00:00SănătateTop alimente care iți oferă energie, însă fără prea multe calorii

Teoretic, orice aliment iți oferă energie, însă este important cât timp persista aceasta energie, dar și cu ce...562

26 sep 00:00SănătateAlimentele procesate: toate sunt la fel de rele?

Consumul de alimente procesate nu este neapărat un lucru rău. Procesarea înseamnă orice schimbare a stării naturale...503

26 sep 19:20SănătateRolul psihoterapiei în tratarea obezității

Psihologii sunt de părere că obezitatea nu este numai o consecință a mâncatului în exces, ci și o urmare a...514

26 sep 19:11SănătateStudiu: Un nou test de sânge ar putea depista alergia la arahide fără riscuri

Oamenii de știință dezvolta un nou test de sânge pentru alergiile la arahide, care ar putea elimina nevoia de a se...542

26 sep 00:00SănătateSupa care accelerează metabolismul și face pielea mai frumoasă

Un metabolism accelerat nu numai că iți oferă mai multa energie, însă te ajuta să iți menții și silueta. Apa...649

26 sep 00:00Sănătate3 rețete de desert pentru persoanele supraponderale

549

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT