REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.7° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.7° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Valoarea chiriei pentru locuinţele ANL se schimbă. Cum se face socoteala

Valoarea chiriei pentru locuinţele ANL se schimbă. Cum se face socoteala

Replica API 27 aprilie 2016 | 00:11 395

Norme metodologice noi

Norme metodologice noi

Constănţenii care locuiesc într-un bloc ANL trebuie să depună, la sediul Regiei Autonome de Explotare a Domneiului Public şi Privat Constanţa, adeverinţe din care să reiasă venitul brut pentru toţi membrii de familie înscrişi în contract. Această măsura vine ca urmare a noilor norme metodologice privind funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.

Potrivit acestora, la stabilirea nivelului chiriei se va ţine cont de veniturile chiriaşului pe membru de familie, valoarea finală urmând să fie calculată aplicându-se coeficienţi de ierarhizare, ponderaţi cu un coeficient ce poate fi 0.90, 0.95 sau 1. Aşadar, fiecare chiriaş are obligaţia ca până la data de 15 mai 2016 să prezinte adeverinţe. În caz contrar, RAEDPP Constanţa va proceda la aplicarea coeficientului de 1,00 - coeficientul maxim.

Cine poate închiria o casă ANL?

Programul de construcţii de locuinţe destinate închirierii se adresează tinerilor cu vârste între 18 şi 35 de ani care nu îşi permit să achiziţioneze o locuinţă pe piaţa liberă. Un criteriu eliminatoriu pentru acest program este ca titularul cererii şi membrii familiei acestuia (soţ/soţie, copii şi/sau alte persoane aflate în întreţinerea acestuia) să nu deţină şi să nu fi deţinut o altă locuinţă în proprietate. De asemenea, solicitantul nu trebuie să fi fost beneficiarul unei alte locuinţe pentru tineri destinată închirierii în aceeaşi localitate în care a solicitat locuinţa.

(Această restricţie nu are însă în vedere locuinţele înstrăinate în cadrul unui partaj sau casele trecute în proprietatea statului în mod abuziv şi care nu au fost retrocedate în natură.) Un alt criteriu de calificare pentru programul Locuinţe pentru Tineri este ca titularul cererii să îşi desfăşoare activitatea în localitatea în care sunt amplasate locuinţele.

Acestor condiţii eliminatorii li se adaugă o serie de criterii de punctare, ce ţin de situaţia locativă actuală a solicitantului (dacă este chiriaş sau tolerat în spaţiu, de ce suprafaţă locuibilă dispune), de starea civilă a acestuia (căsătorit sau nu, numărul de copii aflaţi în întreţinere), starea de sănătate, nivelul de studii sau pregătire profesională, situaţii sociale sau locative deosebite (tineri care provin din case de ocrotire socială, care au adoptat copii sau persoane evacuate din case naţionalizate). După stabilirea punctajului aferent fiecărui solicitant în parte, locuinţele destinate închirierii vor fi repartizate în limita stocului disponibil.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272