REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Vânturache ne ia la MIŞTO! Aruncă în DERIZORIU Registrul Spaţiilor Verzi din Constanţa

Vânturache ne ia la MIŞTO! Aruncă în DERIZORIU Registrul Spaţiilor Verzi din Constanţa

Replica API 14 octombrie 2020 | 00:35 5557

De-a lungul timpului, spațiile verzi din Constanța au fost ținta investitorilor imobiliari și a autorităților locale. După nouă ani, timp în care s-au măcelărit parcurile din Constanța, precum Tăbăcărie și cel de la Casa de Cultură, sufocându-ne de betoane și construcții haotice, Făgădău vine cu coada între picioare și anunță că bagă în dezbatere publică Registrul Spațiilor Verzi. Ne-a servit pe tavă o hartă veche de câţiva ani ce cuprinde, chipurile, toate spațiile verzi ce au fost inventariate de pe domeniul public și privat al municipiului Constanța. Ne întrebăm însă cum au fost inventariate cele 533,290 de hectare, așa cum se laudă primăria, în contextul în care nu a fost urmată o procedură imperios necesară în vedea elaborării Registrului Spațiilor Verzi: și anume colaborarea cu Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța, cu privire la regimul juridic al terenurilor.

Făgădău, unde-i graba?

De ce s-a grăbit Făgădău, pe ultima sută de metri și cu bagajul la ușă, să finalizeze Registrul Spațiilor Verzi, în contextul în care acesta trebuia finalizat încă din luna mai a.c? În mai 2018, Decebal Făgădău a semnat contractul privind elaborarea Registrului Spațiilor Verzi cu Synergetics Coropration, cea care a pus mâna pe contractul privind actualizarea PUG-ului municipiului Constanța, ”bifat” de Făgădău după ce a pierdut alegerile. Pe lângă Synergetics, mai apare și Theotop SRL, firmă care aparține lui Valeriu Manolache, fost consilier PSD. Între timp, mai exact, în 2019, Făgădău a inițiat un așa-zis Registru al Spațiilor Verzi, parțial, care a și fost votat în Consiliul Local. Primele terenuri care au fost introduse în acest registru sunt două zone degradate, unde fostul edil visa să amenajeze mini-părculețe, prin accesarea de fonduri europene.

Făgădău declara, la acea vreme, referitor la Registrul Spațiilor Verzi că vor fi inventariate un număr de 600 de hectare, separate în loturi de până în 100 ha, iar această evaluare și înscriere îmbracă două etape: de realizare a unui sistem electronic, care vine și punctează limitele zonelor declarate ca spațiu verde și se intră cu o analiză profundă pe fiecare din aceste loturi și se identifică fiecare arbore, arbust, specie, vârstă, valoare comercială, științifică care se află pe domeniul public sau privat al municipiului. „Din momentul în care realizăm registrul spațiilor verzi, nimeni nu se va mai putea atinge de nici un centimetru pătrat!”, spunea fostul primar.

„Sunt zone verzi în Constanța, dar care momentan au un statut incert”

În campania electorală, Decebal Făgădău se lăuda cu Registrul Local al Spațiilor Verzi și cu 508,26 ha recepționate la data de 31 iulie a.c.. Între timp, aplicația unde pot fi observate spațiile verzi din Constanța ne anunță că municipiul Constanța și stațiunea Mamaia beneficiază de o suprafață totală 533.290 ha de spațiu verde amenajat. Întrebarea esențială la care nu au putut răspunde reprezentanții Direcției Patrimoniu și Cadastru din cadrul Primăriei Constanța este cât din această suprafață aparține domeniului public și care sunt terenuri private.

„Registrul Local al Spațiilor Verzi este în încă în lucru, nu este forma definitivă. Spațiile verzi sunt într-o continuă dinamică, pentru că mai sunt situații incerte cu privire la unele terenuri, unde nu există hotărâri definitive. Când se vor termina procesele, vom ști exact ce terenuri sunt private și care sunt publice. Până nu sunt definitive aceste hotărâri, nici cei de la Patrimoniu și Cadastru nu pot spune dacă e albă sau e neagră. Există o firmă care s-a ocupat de inventariere, însă procesul nu s-a terminat. Sunt zone verzi în Constanța, dar care au un statut incert momentan și care trebuie lămurit în perioada următoare. Acest registru va suferi modificări în continuare și nu aș putea să vă spun când va fi finalizat. Tot cei de la Direcția Patrimoniu și Cadastru vă pot ajuta cu informații privind finalizarea registrului”, ne-au precizat reprezentanții Serviciului Administrare Spații Verzi din cadrul Primăriei Constanța.

Mirela PASCAL, Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vantuuuu sa te iaa
0
0
Cand il luati la misto si pe acest individ?pacate are suficiente,puneti-l pe fagabau sa sifoneze
0
0
Cap de Pwla ce esti ... mars la puscarie pervers , corupt ce esti ... de bratara cu Fagabou si Arh Stedinberg ati terorizat investitorii ... javrelor ordinare !
3
1
Dezastru ecologic la statia de asfalt GETNIC de la Seimeni,functioneaza fara filtre!Fum toxic pe toata valea Seimeni!Garda de mediu unsa!
5
0
Ati uitat sa puneti si 2 mp de gazon de la mine din curte. Daca si constanta are spatii verzi ... acest pseudo arhitect a facut scoala online ...
1
0
Hai sictir.....atat meriti...ti ai batut joc de tot orasul asta...sluga ce esti !!!
4
0
CE SA-I CERETI LUI CAP DE DE GUMA ASTA?
6
0
este o publicatie care manipuleaza .Nu observati ca atunci cand promoveaza pe cineva -care a platit,desigur -blocheaza comentariile ?
7
4
Puteti posta la Stroe. Pentru ca astia de la Replica au neamuri la RAJA. Cititi repede, pana nu imi sterge comentariul.
10
1
sper sa crapi in chinuri si cat mai repede!
8
0
oare de ce in orice articol cu porcul hot ordinar stroe sau liviu claxon nu pot sa postez ??? Ca am ceva pentru ei !!! Cu mult patos !!!
8
0
Fagadau number one.
5
7
Vidanjache...un ordinar.
17
3
Cand il luati la misto si pe acest individ?pacate are suficiente,puneti-l pe fagabau sa sifoneze
8
0
Mai bine spala putina si tai o repede inainte sa vina chitac in primarie...mai bine sa nu dea ochii cu tine acolo.poate asa ai norocul sa te uite..ca multe faradelegi ai mai facut habarnistule .si altii ca tine
17
2
Toti sefii din primarie de la director pana la sef de birou trebuie schimbati. Chitac, nu poti merge inainte cu acesti oameni.
19
3
Un nenorocit care a distrus spatiul verde din oras, el cu gasca lui de retarzi
24
1
Toti cei ce au distrus Romania si marile orase cund vor trece in lumea vesnicilor, sa moara far lumnare si n-au ce cauta sa fie ingropati in pamantul patriei pentru odihna vesnica....
13
0
spatiile verzi au un statut incert? or fi nocive si trebe sa construim pe ele
11
0
A adus investitori strategici de la Tulcea, Stejaru Tariverde, ce ati mai vrea sa faca ?ATATA POATE!
24
0
Conducerea directiei patrimoniu si cadastru e depasita de situatie, numite pe functii politic, nu sunt in stare decat de .......
22
0
ce cap de porc are.
20
0
mai lasa ne cu stirile astea de cacat dati altceva .. ce se mai deschide in orasu asta ce se mai face
9
9
Tot mai mai citim despre jegurile astea penale, care au distrus orasul? Asteptam stirile in care mizeriile astea de hoti fara constiinta ajung unde trebuie...la puscarie! Pentru toate hotiile, pentru faptul ca au tinut orasul intr-o bezna absoluta, timp de 20 de ani! Sa va fie rusine! Dovezile sunt coplesitoare! La gunoi! Atat!
33
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218