REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.5° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
19.5° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Vergil Chițac a semnat contractul pentru noul CET

Vergil Chițac a semnat contractul pentru noul CET

Virgil STOIAN 14 decembrie 2022 | 13:40 1183

 Miercuri, 14.12.2022, la Palatul Victoria, în prezența domnului prim- ministru Nicolae Ciucă, domnul primar Vergil Chițac a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța” depus în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Măsura de investiții 3 - Dezvoltarea de capacităţi de producţie pe gaze, flexibile și de înaltă eficienţă, pentru cogenerarea de energie electrică și termică (CHP) în  sectorul încălzirii centralizate, în vederea reducerii nivelului de dioxid de carbon din atmosferă. 

Este primul contract de finanțare semnat din PNRR prin intermediul Ministerului Energiei.  Valoarea totală a proiectului: 742.921.672,15 lei.  Valoare eligibilă: 430.696.492,09 lei;  Valoare neeligibilă: 312.225.180,06 lei formată din contribuție proprie în sumă de 193.858.621,91 lei și TVA neeligibil prin PNRR în sumă de 118.366.558,15 lei. 

Prin proiect se asigură construcția unei unități de producţie a energiei termice și electrice în cogenerare de înaltă eficiență în sectorul încălzirii centralizate, cu utilizarea gazului natural, cu posibilitatea viitoare de a introduce în amestec hidrogen produs din resurse regenerabile (hidrogen verde). 

Scopul specific al proiectului are in vedere obiective economice (reducerea semnificativă a consumului specific de combustibili, reducerea cheltuielilor de operare, reducerea costurilor specifice de producție pentru energia utilă), sociale (creșterea accesibilității populației la SACET și sporirea confortului termic), respectiv de mediu (reducerea emisiilor poluante în atmosferă; reducerea emisiei specifice de gaze cu efect de seră (CO2) în atmosferă, raportată la energia utilă; reducerea consumului specific de energie primară pe MWh de energie utilă). 

Noua sursă va include următoarele: 

1.Instalație de cogenerare de înaltă eficiență formată dintr-un număr de 5 motoare termice cu ardere internă și generator electric, cu funcționare pe gaz natural (MT sau G-CHP);  

2.Instalație de producere a apei calde și aburului formată dintr-un număr de 4 cazane de apă caldă pe gaz natural și 2 cazane de abur pe gaz natural;  

3. Echipamentele, sistemele și instalațiile auxiliare necesare noii surse, respectiv:  

•        sistemele de pompare a fluidelor;  

•        schimbătoarele de căldură pentru transferul termic;  

•        degazoarele termice pentru tratarea apei de alimentare a cazanelor și a apei de adaos în rețeaua de termoficare;  

•        cazanele de producere a aburului necesar în cadrul proceselor tehnologice ale noii surse (degazare, inertizare, curățire, etc);  

•        sisteme de monitorizare a emisiilor la coș;  

•        sisteme de reducere a emisiilor poluante;  

•        stația electrică de transformare aferentă noii surse;  

•        acumulatorul de căldură pentru maximizarea eficienței de exploatare a instalației de cogenerare de înaltă eficiență;  

•        forajele de apă necesare operării independente de alte surse de alimentare.  

 

 

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cand schimbati voi toate tevile principale si secundare din absolut tot orasul?? Hai, pa!
1
0
Ajutor primaria ma tortureaza ! Caldura din calorifere este insuficienta si ma vad obligat sa pun radiatorul iar apa calda este calaie si dusurile sunt o tortura si asta de 25 de ani; sa va fie rusine magarilor !
3
3
Proiectul asta nu are un termen de finalizare sau este secret ? pana se termina cetul asta jumatate din populatia constantei de acum va fi la 2 m sub pamant si nu va mai avea nevoie de nimic; dati caldura si apa calda la temperaturi decente acum, azi, nu peste 25 de ani magarilor !
4
2
Daca fac economie la banii de gaze si ne dau apa in calorifere calaie si apa calda calaie si ne obliga sa suplimentam cu radiatoare pentru a avea caldura in case fac degeaba investitia; eu zic sa renunte la cet si cu banii economisiti si cumpere ceva mai multe gaze si sa ne dea o temperatura decenta la calorifere si apa calda pentru ca m-am saturat de adevarata tortura pe care sunt obligat sa o indur de 25 de ani cu caldura insuficienta si apa calda calaie; sa va fie rusine magarilor
1
3
Alta balarie marca mos teaca. Daca nu a fost in stare sa faca Stefan Cel Mare in 3 ani, oare cati ani vor fi necesari pentru constuirea uni CET ? Restul sunt basme !!!
6
2
Sa construiesti un nou CET , cea mai mare tampenie de pe Terra! In prezent pentru termoficare in oras mai sunt aprox. 40.000 de consumatori (inclusiv firme) din totalul de aprox. 110.000 , cati erau acum 20 ani. Care mai este eficianta acestui CET? Doar pentru producerea de curent electric? Fugi tare , Chitzacule!!!
3
4

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212