rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 3 martie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Vergil CHIȚAC: Foarte mulți ȘMECHERI din orașul ăsta s-au ÎMBOGĂȚIT din afaceri cu statul. Video

Primarul Constanței, Vergil Chițac, are viziune clară despre cum va transforma orașul într-o capitală europeană cu aer respirabil și cu mai multe spații verzi. Care este viziunea sa de primar pentru următorii 4 ani, ce și-a propus să realizeze, cum va acționa și care este strategia pentru atingerea obiectivelor principale ale mandatului său... despre toate acestea Vergil Chițac a vorbit, în cadrul unui interviu acordat ziarului Replica. Totodată, edilul a făcut o trecere în revistă a proiectelor principale, dar a răspuns și întrebărilor transmise de constănțeni live.

Primarul Vergil Chițac a detaliat prioritățile sale pentru Constanța, însă nu înainte de a face o retrospectivă a activității sale de la preluarea mandatului până în prezent. ”Cred că ar trebui să începem de la momentul în care am intrat în Primărie, într-o plină criză pandemică, în Constanța. Pe de-o parte începea campania electorală pentru parlamentare, pe 6 decembrie, pe de altă parte, ca orice instituție publică și Primăria se apropia de sfârșitul anului, când sunt tot felul de activități absolut necesare, vorbim de inventariere, analiza bugetului, pregătirea acestuia pentru noul an. Am fost foarte concentrat ca primăria să funcționeze, să iau problemele din mers și să nu existe sincope în funcționarea ei.

Chițac: Trebuie să transformăm Primăria Constanța, dintr-o instituție care 30 de ani a fost politizată, într-una administrativă

Legat de pandemie, știți că avem spitalul acesta municipal care este dedicat pentru spitalul de Boli Infecțioase în subordinea primăriei. Niciodată nu a funcționat cu turația maximă. (...). Legat de campania electorală, am căutat să țin Primăria în afara votării electorale. Noi trebuie să transformăm Primăria Constanța, dintr-o instituție care, 30 de ani a fost politizată, într-un administrativă. Eu rămân consecvent și am toate motivele să spun treaba asta: la două luni și jumătate de activitate susținută în Primărie, am făcut pași. A fost un audit permanent în perioada asta, am dat dispoziții de primar în care am reglat funcționarea, am emis dispoziții în care am cerut să văd care sunt procesele în care suntem angrenați. Am emis dispoziții în care am cerut încheierile Curții de Conturi, dacă au fost duse la îndeplinire, dacă nu au fost duse. Am emis dispoziții în care am cerut toate contractele care sunt și câți bani încasăm”, a spus Vergil Chițac.

Chițac: Foarte mulți ȘMECHERI din orașul ăsta s-au îmbogățit din afaceri cu statul

Edilul a vorbit și despre punctele slabe ale primăriei, puncte pe care încearcă să le remedieze. ”Dacă m-ați întrebat care sunt punctele slabe ale primăriei, vă spun așa: incapacitatea de a cheltui bani pentru secțiunea dezvoltare. Durează foarte mult licitațiile, durează foarte mult din momentul în care luam decizia pentru a face un obiectiv nou, până când se realizează. Sunt niște proceduri nefuncționale. Primăria prin diferite compartimente nu a funcționat ca o echipă. Se face un ping-pong de documente, de adrese, între diferite direcții. Încercăm să facem câinele bătrân să răspundă la comenzi noi. Dacă nu facem lucrul ăsta, nu se va schimba nimic. Făcând același lucru nu putem să obținem alte rezultate. Dacă vrem să obținem alte rezultate, trebuie să facem altfel”, este de părere primarul. Un alt punct slab este RAEDPP-ul, acolo unde s-au găsit contracte de participațiune încheiate cu diverși afaceriști, în baza cărora le închiria terenuri, și pentru care primăria primea sume modice de bani, comparativ cu suprafețele închiriate. ”Toți s-au îmbogățit prin contracte din astea în care noi luăm firimituri. Foarte mulți din șmecherii din orașul ăsta s-au îmbogățit din afaceri de tipul ăsta cu statul sau dând în judecată primăria pentru că nu s-au respectat contractele și au câștigat, primăria neapărându-se, pentru că le dăm despăgubiri de tot soiul”, a precizat Chițac.

”Mi s-a părut că Vânturache a dorit să mă blocheze”

Vergil Chițac a vorbit și despre situația de la Urbanism, acolo unde s-a creat un blocaj după demisia fostului arhitect Radu Vânturache. ”Cu Vânturache a fost o poveste puțin mai nuanțată. Am avut o discuție și i-am spus că nu cred că poziția domniei sale în vârful piramidelor de urbanism este benefică pentru orașul Constanța. Mi-a cerut să coboare pe o funcție dintr-un departament din Direcția de Urbanism. Nu am avut nimic împotrivă, am semnat dispoziția ca dumnealui să fie încadrat acolo. La un moment dat se adunau foarte multe autorizații și certificate de urbanism și aveam nevoie de arhitect. Eram pe cale să emit o dispoziție prin care să-i dau posibilitatea aceasta. Moment în care acesta a spus că NU și și-a dat demisia. Mi s-a părut că a dorit să mă blocheze. Activitatea de urbanism s-a deblocat și semnez autorizații de construcții, certificate de urbanism, recepții de construcție în fiecare zi”, a lămurit primarul.

Chițac, despre chimista Cristina Stamat de la Urbanism: Cum a ajuns aceasta la urbanism, având în vedere că are alte studii, nu mă întrebați pe mine!

Cât despre angajații direcției de Urbanism care nu sunt compatibili cu fișa postului, cum este cazul Cristinei Stamat, care este, de fapt, chimistă, Chițac a precizat: ”Este o colegă care are studii de fizică-chimie, lucrează la Direcția de Urbanism. Povestea este mai complicată. Când faci angajări în Primărie, trebuie să le faci în conformitate cu reglementările din fișa postului. În fișa postului sunt prevăzute și condiții de studii. Cum a ajuns aceasta la urbanism, având în vedere că are alte studii, nu mă întrebați pe mine. Are o vechime și experiență și cred că la momentul acela nu a avut importanță fișa postului. Trebuie să existe o corespondență minimală între profilul postului și categoria postului. Organigrama unei primării, fișele postului reprezintă o lucrare destul de complexă, este analizată de Agenția Națională a Funcționarului Public”.

Registrul Spațiilor Verzi, finalizat cu... obiecțiuni

Referitor la Registrul Spațiilor Verzi, edilul a precizat că acesta este finalizat, însă cu ceva obiecțiuni. ”Am obiecțiuni pentru că nu sunt convins că el a fost făcut pe teren, am senzația că a fost făcut pe Google. Nu sunt convins că nici că ai mei colegi de la Patrimoniu ori de la Direcția de Servicii Publice au verificat cum spune legea. Au verificat 15%, din ceea ce spun ei. Am nevoie de Registrul Spațiilor Verzi ca de aer, nu se poate fără el, dar am obiecțiuni asupra acestora. Dacă o să constat că din varii motive, intru în litigiu cu cineva, atunci sunt obligat să-i chem în garanție pe cei care au realizat lucrarea”, a anunțat Vergil Chițac.

Se caută soluții pentru înființarea locurilor de parcare, în locul celor desființate în proiectul de reabilitare a marilor bulevarde

Chițac a abordat un alt subiect de maxim interes local, și anume proiectul privind reabilitarea marilor bulevarde, proiect care prevede desființarea a mii de locuri de parcare. ”Știți de ce? Pentru că nu a existat, de la bun început, o comunicare cu constănțenii. Marile bulevarde pe bani europeni se vor reabilita și moderniza pe mobilitate urbană. Programul acesta are niște obiective și noi trebuie să atingem aceste obiective. Trebuie dezvoltat transportul în comun, creșterea numărului de călători care folosesc transportul în comun, reducerea numărului de mașini în oraș, automat fără poluare. De la bun început cei care au depus bani pentru proiectul acesta și cei care au făcut aplicația știau că prima bandă este dedicată transportului în comun”

Se va întâmpla ce s-a întâmplat pe Tomis: mașinile vor migra pe toate străzile care se descarcă în aceste bulevarde și le vor aglomera pe acelea

Problema este că în momentul în care s-a depus aplicația, trebuiau să se gândească ce-i de făcut cu aceste mașini care rămân fără loc de parcare. Trebuiau identificate zonele apropiate de bulevard, locuri unde să facă parcări. Zona Casa de Cultură, spre Mamaia, vizavi de Liceul de Artă, parcul este o parcare. Parcarea aceea se poate transforma într-o parcare supraterană. Parcările de pe bulevarde sunt rezidențiale, aparțin locatarilor. Noi căutăm soluții. Din momentul în care stabilești că vrei să faci o parcare, până în momentul în care o și faci, cred că durează cel puțin 2 ani de zile. Sunt pași care trebuie urmați. Din momentul în care ai stabilit necesitatea, până în momentul în care te apuci de treabă, durează un an de zile. Astea sunt termenele. Până când o faci, mai durează cel puțin un an. Se va întâmpla ce s-a întâmplat pe Tomis. Mașinile de acolo vor migra pe toate străzile care se descarcă în aceste bulevarde și le vor aglomera pe acelea ”, a specificat alesul șef.

Chițac a mai spus că a fost introdusă legătura dintre PUZ și reabilitarea bulevardelor. Edilul a lămurit acest aspect. ”Ce legătură este între una și cealaltă? Noi modernizăm bulevardul, n-are legătură cu coeficienții urbanistici”, spune Chițac.

Proiectele prioritate ale primăriei: reabilitarea Zonei Peninsulare și a străzii Ștefan cel Mare

Reabilitarea Zonei Peninsulare și a străzii Ștefan cel Mare sunt două proiecte care se află în atenția edilului. Acesta vor intra într-una amplu proces de reabilitare. ”Pentru strada Ștefan cel Mare, dar și pentru bulevardul Ferdinand, anunțăm la finalul lunii câștigătorii, sper să nu avem contestații. Colegii mei lucrează la evaluarea problemelor, avem și experții cooptați pentru asta și ne apucăm. Acolo trebuie să schimbăm și pe sub pământ, rețeaua de termoficare. Facem un studiu de fezabilitate pentru un proiect pentru a putea aloca bani pentru schimbarea rețelei de termoficare. Aș vrea ca în momentul în care trecem pe Ștefan cel Mare, să renovăm și fațadele. E foarte important, dar dificil. Le-am dat sarcină să-mi facă niște reglementări urbanistice și trebuie să renovăm fațadele acelea pe legea fațadelor, nu avem pus la punct mecanismul”, a explicat edilul.

Fără mașini, în zona Peninsulară

Chițac a precizat că nu ar fi trebuit să aibă acces mașinile în zona Peninsulară, acesta fiind și motivul pentru care dalele s-au deteriorat. După ce regulamentul privind accesul în zona Peninsulară va fi gata, mașinile nu vor mai avea voie să circule în zona istorică a orașului.

”Regulamentul privind accesul în zona Peninsulară ne-a fost respins definitiv pentru un singur motiv, și anume că nu am avut un studiu de impact economic și social. Am dat dispoziție să se facă studiul acesta, va fi făcut de specialiști. Cauza distrugerilor o vom elimina. Mai apoi trebuie să înlocuim toate dalele care au fost depreciate din cauza trecerii circulației pe acolo. Proiectul nu a fost gândit ca pe acolo să treacă mașini, a fost gândit ca fiind o zonă pietonală. Suntem în etapa a doua în care o să ne apucăm să reabilităm și alte străzi”, a completat el.

Terasele demolate nu pot fi autorizate!

Și, cum în ultima perioadă, primăria s-a axat pe demolarea teraselor construite pe domeniul public, l-am întrebat pe Chițac dacă nu exista altă modalitate, cum ar fi intrarea în legalitate și autorizarea operatorilor economici vizați. Edilul a răspuns: ”Acele terase nu se pot autoriza. Au fost făcute pe domeniul public al statului. Este interzisă construcția pe domeniul public al statului”.

Chițac a abordat și subiectul Șoselei de Coastă, despre care spune că va mai dura realizarea acesteia, din mai multe motive, însă a vorbit și despre posibilitatea mutării carterului Henri Coandă la periferia orașului, așa cum și-au exprimat dorința locuitorii din zonă. Mai multe despre aceste subiecte, puteți URMĂRI în materialul VIDEO de mai jos.

CHIȚAC a răspuns ÎNTREBĂRILOR constănțenilor

Constănțenii au transmis întrebări LIVE edilului, iar cele mai comune probleme vizau drumurile neasfaltate, lipsa de utilități în cartierul Veterani, supravegherea video a orașului- proiect, de altfel, prioritar pentru Chițac și care este în derulare, parcările rezidențiale sau susținerea echipei de fotbal FC Farul. Chițac a răspuns tuturor întrebărilor, răspunsuri pe care le puteți afla, de asemenea, în materialul VIDEO de mai jos.

Mirela PASCAL

marţi, 19 ianuarie 202110321
mai mult...Interviuri
11 feb 00:05InterviuriFlorin MITROI: Dacă în sondaje voi sta sub 60%, mă RETRAG cu fruntea sus

A înregistrat cel mai bun scor din toate competițiile electorale la care a participat, dovadă că munca...4855

14 feb 00:12InterviuriInterviu cu ministrul Justiției, STELIAN ION: Legislația PENALĂ trebuie pusă în acord cu deciziile CCR4428
10 feb 00:06InterviuriPROCURORUL Viorel TELICEANU: Ar trebui operate MODIFICĂRI la legile justiției! VIDEO3450
23 feb 00:26InterviuriHoria Constantinescu: NU sunt ipocrit să mă DEZIC de o persoană importantă din VIAȚA mea! Video

A candidat pentru funcția de primar al Constanței. Nu a câștigat alegerile, însă nu a uitat că a promis...4437

13 feb 00:13InterviuriConsilierul PNL Mihaela ANDREI: COMISIA TEHNICĂ de URBANISM ar trebui SCHIMBATĂ2982
11 feb 00:07InterviuriDidina Mititelu, ITM: 10.000 de lei AMENDĂ pentru fiecare angajat ținut peste program! Video16053
26 feb 00:06InterviuriCHELARU, primarul din Năvodari: NU avem BUGET, dar toată lumea vrea proiecte NOI! Video!

Florin Chelaru, primarul orașului Năvodari, a acordat un interviu cotidianului Replica de Constanța, în care a...1725

26 feb 23:57InterviuriTeo HIRA, directorul RAEDPP: Am preluat o NAVĂ BLOCATĂ pe un banc de nisip, cu un management DEFECTUOS! Video2934
9 feb 00:07InterviuriDELICOTI vrea să TRANSFORME comuna POARTA ALBĂ în ORAȘ! Video3462
9 feb 00:07InterviuriCîrjaliu, primarul din AGIGEA: Ciobanu de la USR-PLUS, un MINCINOS care a FUGIT din Ucraina! Video

La mai bine de patru luni de la alegerile locale, la Agigea lucrurile par să nu funcționeze normal. A existat doar o...4350

6 feb 00:09InterviuriSorin MIHAI, șeful Inspectoratului ȘCOLAR: Suntem PREGĂTIȚI pentru începerea ȘCOLILOR! Video3084
29 ian 00:13InterviuriNicoleta PLOSCARU: Dacă aș fi fost CANDIDATUL PNL sau al USR, aș fi câștigat PRIMĂRIA!3140
Vremea
3.3°3.3° - 4.6° miercuri, 3 martie 2021
ConstanțaUmiditate: 86%
Vânt: 5.1 m/s
Presiune: 1029 milibari

Loto
6/494045639914
5/40221628111530
joker34452037218
Horoscop
mai mult...SPSportRT
3 mar 00:00SportGeorge Pușcaș is back! Atacantul român a înscris la primul meci ca titular la Reading după 3 luni de pauză

George Pușcaș a revenit cu gol la primul meci ca titular în formația lui Reading - atacantul român a deschis scorul...518

3 mar 00:00SportFostul președinte al FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, a fost eliberat din arest

Josep Maria Bartomeu, fost preşedinte al clubului spaniol de fotbal FC Barcelona, a fost pus în libertate provizorie,...806

3 mar 00:00SportMihaela Buzărnescu a fost eliminată de la Lyon de Kristina Mladenovic, favorita numărul 4

Mihaela Buzărnescu a fost eliminată de la turneul de tenis feminin WTA250 de la Lyon, de favorita numărul 4 Kristina...432

3 mar 00:00SportCristina Neagu şi Kristina Liscevic, cele mai bune handbaliste din România în 2019-2020

Handbalistele Cristina Neagu (CSM Bucureşti) şi Kristina Liscevic (SCM Rm. Vâlcea) au primit premiul pentru "cea mai...362

Local
3 mar 09:30LocalBaza de supraveghere a ANIMALELOR FĂRĂ STĂPÂN ar putea fi REABILITATĂ

Primăria municipiului Constanţa a demarat procedurile privind reabilitarea şi modernizarea bazei de supraveghere a...596

3 mar 09:39LocalLa Ovidiu, morții RĂSCOLESC prin tomberoane!

Cetăţenii din Ovidiu sunt “la cuţite” din cauza situaţiei în care se prezintă zona aflată în apropierea...1592

3 mar 11:44LocalMOȘTENIREA părintească, MOTIV de CEARTĂ într-o familie din județ

1602

Politică
3 mar 00:00PoliticăDeputat USR face țăndări coaliția: acuză Guvernul și Parlamentul că procedează ca PSD, Dragnea, Nicolicea, Iordache

Deputatul USR Tudor-Vlad Benga a acuzat, marți, la finalul dezbaterilor pe legea bugetului de stat pe 2021, unde...581

3 mar 20:52PoliticăDan Barna, după votarea bugetului în Parlament: Din acest moment începe activitatea de execuție, începe marea provocare

Dan Barna, vicepremier în guvernul Florin Cîțu, spune că de abia de acum încolo începe marea provocare pentru...472

3 mar 00:00PoliticăSurse: Avocatul Poporului merge la UDMR

520

Interviuri
26 feb 00:06InterviuriCHELARU, primarul din Năvodari: NU avem BUGET, dar toată lumea vrea proiecte NOI! Video!

Florin Chelaru, primarul orașului Năvodari, a acordat un interviu cotidianului Replica de Constanța, în care a...1725

26 feb 23:57InterviuriTeo HIRA, directorul RAEDPP: Am preluat o NAVĂ BLOCATĂ pe un banc de nisip, cu un management DEFECTUOS! Video

Încă de când a preluat conducerea RAEDP Constanța, directorul Teo Hira și-a propus să aducă Regia la un alt...2934

9 feb 00:07InterviuriDELICOTI vrea să TRANSFORME comuna POARTA ALBĂ în ORAȘ! Video

3462

9 feb 00:07InterviuriCîrjaliu, primarul din AGIGEA: Ciobanu de la USR-PLUS, un MINCINOS care a FUGIT din Ucraina! Video

La mai bine de patru luni de la alegerile locale, la Agigea lucrurile par să nu funcționeze normal. A existat doar o...4350

6 feb 00:09InterviuriSorin MIHAI, șeful Inspectoratului ȘCOLAR: Suntem PREGĂTIȚI pentru începerea ȘCOLILOR! Video

Sorin Mihai, șeful Inspectoratului Școlar Județean Constanța, a acordat un interviu cotidianului Replica de...3084

29 ian 00:13InterviuriNicoleta PLOSCARU: Dacă aș fi fost CANDIDATUL PNL sau al USR, aș fi câștigat PRIMĂRIA!

3140

Monden
Mapamond
3 mar 00:00MapamondCine are de pierdut din afacerea caselor de 1 € vândute în Italia

Zeci de localități din Italia au vândut locuințe abandonate la prețuri derizorii, de 1 euro, declanșând un nou...506

2 mar 00:00MapamondPrințul Filip al Regatului Unit a fost mutat într-un alt spital londonez

Prințul Filip al Regatului Unit (99 de ani), soțul Reginei Elizabeta a II-a, a fost mutat, luni, în spitalul londonez...609

2 mar 00:00MapamondMacron le cere francezilor să mai reziste încă „4 până la 6 săptămâni” înainte de relaxarea restricțiilor

570

Sănătate
3 mar 00:00SănătateLămâi vs. limete: care sunt diferențele dintre acestea?

Lămâile și limetele se numără printre cele mai populare fructe citrice din lume. Deși par să aibă foarte multe...480

3 mar 00:00SănătateCum poți îmbunătăți calitatea aerului din casă?

Potrivit Agenției de Protecție a Mediului din Statele Unite ale Americii, calitatea aerului din interior poate fi...432

3 mar 00:00SănătateOrganizaţia Mondială a Sănătăţii consideră puţin probabil ca pandemia de COVID-19 să se încheie anul acesta

342

3 mar 00:00SănătateÎnroșirea pielii: cauze, tratament, prevenire

O față îmbujorată este adesea rezultatul anxietății, stresului, a sentimentului de jenă sau chiar a alimentelor...412

3 mar 00:00SănătateMerișoarele: beneficii, întrebuințări și contraindicații

Merișoarele fac parte din familia afinelor și coacăzelor, iar cea mai cunoscută specie de merișoare este cea nord...391

3 mar 00:00SănătateValeriu Gheorghiță anunță un trend: Scade vârsta persoanelor care au avut reacții adverse după vaccinare

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva SARS-COV-2, Valeriu Gheorghiță, a declarat marți, într-o...376

3 mar 00:00SănătateValeriu Gheorghiță respinge categoric varianta vaccinării cu 'resturile' din doze

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva SARS-COV-2, Valeriu Gheorghiță, a declarat marți, într-o...374

3 mar 16:51SănătateRezistența la antibiotice se dezvoltă mai repede decât se credea

Bacteriile patogene dezvoltă rezistență la antibiotice mult mai repede decât se aștepta comunitatea științifică....532

3 mar 00:03SănătateVirusul Epstein-Barr: o nouă modalitate de a-l ține sub control

634

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT