REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
11° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Vergil Chiţac: În goana după senzaţional, lumea a rămas cu impresia că aş fi acţionat iresponsabil

Vergil Chiţac: În goana după senzaţional, lumea a rămas cu impresia că aş fi acţionat iresponsabil

Replica API 23 aprilie 2020 | 00:00 6606

A traversat o perioadă destul de grea, din punct de vedere al sănătăţii. La scurtă perioadă de timp după ce a fost desemnat oficial candidatul PNL la Primăria Constanţa, Vergil Chiţac a fost diagnosticat cu coronavirus, a urmat o perioadă de tratament lungă, timp în care presa şi adversarii politici l-au „tocat” mărunt şi l-au supus unui linşaj politic, acuzat fiind că a pus viaţa oamenilor în pericol cu bună ştiinţă. Senatorul Vergil Chiţac a lămurit, în cadrul unui interviu acordat ziarului Replica, toate aspectele care i-au creat o imagine nu tocmai potrivită.

Reporter: Domnule Chiţac, aţi trecut printr-o perioadă destul de grea, din punct de vedere al sănătății. Cum vă simțiți? Cum a fost perioada de tratament și de recuperare?

Vergil Chiţac: Sunt bine. Le mulțumesc medicilor și tuturor acelora care m-au sprijinit în această perioadă. Din punct de vedere clinic sunt recuperat în totalitate. După externare am stat în izolare încă 14 zile, rezultatele testelor au fost bune. A fost o perioadă dificilă pentru mine și familia mea, dar am reușit să o depășesc.

Rep: Ați fost acuzat, din toate părțile, de faptul că știați că sunteți infectați şi ați participat la diferite acțiuni publice. Lămuriţi acest aspect

V.C.: Valul odată creat cu greu mai poate fi oprit. Din păcate, așa s-a întâmplat și în acest caz. Presupuneri eronate și frânturi de adevăr au făcut ocolul presei în goana după senzațional, iar lumea a rămas cu impresia că aș fi acționat iresponsabil. Sper să lămuresc acum pentru totdeauna. În primul rând, nu am știut de ce anume sufăr, pentru că nu am avut simptome specifice multă vreme. Când au apărut, m-am autoizolat și am anunțat autoritățile pentru testare. Apoi, lumea a rămas cu impresia că am fost infectat la adunarea NATO de la Bruxelles, iar eu am știut acest lucru. Ca să clarificăm: personalul medical mi-a transmis că acest lucru este extrem de puțin probabil, având în vedere perioada mare de timp care trecuse de la deplasare. Cel mai probabil am fost infectat în săptămâna dinaintea testării. În ce condiții s-a întâmplat, încă a rămas un mister, dar bănuiala mea e că am luat virusul la Constanța, ori la cabinetul senatorial, unde în săptămâna premergătoare am avut foarte multe audiențe, ori într-una din multele mele întâlniri care, ca niciodată, au fost foarte multe. Dar nu pot spune cu precizie.

În presă a apărut un email de la NATO în care se spunea că există cazuri depistate printre participanții de la adunarea din Belgia. Acel email a fost trimis către Senat vineri, 6 martie, iar la mine a ajuns abia luni, pe 9. Deci mi-a fost imposibil să cunosc conținutul lui înainte. În același timp, tot luni am primit o informare de la NATO în care mi se comunica faptul că persoana suspectă de la adunare a fost infectată la 23 februarie, adică la vreo 4-5 zile după evenimentul de la Bruxelles. Am făcut publice aceste lucruri, dar presa nu a mai părut la fel de interesată, din păcate. Foarte puțini au fost cei care au fost obiectivi. Documentele sunt postate pe pagina mea de Facebook. La fel s-a întâmplat și în cazul izoletei. O parte a opiniei publice mă acuză că eu aș fi refuzat-o, deși nici vorbă de așa ceva. A apărut poziția oficială a DSP Constanța în care se spunea clar că modul în care am fost transportat reprezintă o procedura stabilită. Oricum nu eu am decis cum să fiu transportat. Oricum exista o singură izoletă, iar noi eram trei persoane… De ce nu se publică și aceste lucruri, nu știu. Adevărul pare să nu mai conteze pentru unii, ci doar goana după senzațional și după audiență care aduce publicitate și bani.

Rep.: A fost deschis și un dosar penal pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor

V.C.: Despre dosarul in rem, nu am ce să discut. Nu am fost înștiințat oficial de așa ceva, am aflat din presă. Voi coopera dacă este cazul, evident.

Rep.: Din punctul dumneavoastră de vedere, s-au implicat suficient autorităţile locale la nivelul oraşului şi judeţului Constanţa în lupta cu virusul?

V.C.: Este doar meritul medicilor. Și rata crescută de vindecări de la Constanța spune totul.

Vergil Chiţac: Partidul Național Liberal nu va avea de suferit în urma acestor evenimente

Rep.: Care credeți că vor fi consecințele acestui virus, cum ne va afecta economia? Vom reuși să ne revenim?

V.C.: Înainte de toate, trebuie să avem încredere în autorități și să realizăm că nu este de glumit cu acest virus. Nimănui nu îi convine această situație, dar e singura cale pentru a limita efectele negative. Și până în acest moment consider că România s-a descurcat bine. Măsurile timpurii luate de autoritățile publice și-au demonstrat eficiența, mai ales dacă ne raportăm la ceea ce s-a întâmplat în alte locuri.

Din punct de vedere economic, îmi este greu să prezic ce se va întâmpla în România. Ușor nu va fi, asta este cert. La nivel macroeconomic, lucrurile încep să se precipite între Statele Unite și China pe de o parte, și între UE și Rusia pe de alta. Economia va avea de suferit la nivel global, iar lumea va arăta diferit. Rămâne să vedem ce se va întâmpla mai exact, pentru că nu am alte certitudini în acest moment în afara faptului că România trebuie să își urmeze drumul alături de UE și NATO. Asta este cert.

Rep.: Credeţi că s-a politizat pandemia de coronavirus? Profită cineva de această situaţie pentru a câştiga electorat?

V.C.: S-a încercat acest lucru, este clar. Numai că, din punctul meu de vedere, guvernul a funcționat bine și nu a lăsat situația să escaladeze. Nu cred că Partidul Național Liberal va avea de suferit în urma acestor evenimente ci, dimpotrivă, e foarte posibil să câștige capital electoral. Criza pe care o traversăm este una de proporții, dar a fost gestionată decent până acum, spre disperarea multora care își frecau mâinile de nerăbdare să se năpustească asupra guvernului.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212