REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
11° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Veşti bune pentru agenţi: statutul poliţistului se va schimba până la sfârşitul anului

Veşti bune pentru agenţi: statutul poliţistului se va schimba până la sfârşitul anului

Replica API 24 septembrie 2013 | 00:00 197

Oamenii legii din Constanţa sunt încrezători

Oamenii legii din Constanţa sunt încrezători

Au început să se mişte lucrurile cu privire la demersurile poliţiştilor de a-şi îmbunătăţi condiţiile de lucru. Aceştia au fost nemulţumiţi cu privire la mai multe aspecte, pornind de la lipsa materialelor consumabile din posturile de poliţie din mediul rural, şi până la plata zilelor de sâmbătă şi duminică, decontarea transportului în interes de serviciu, cât şi altele.

"Domnule ministru, după numeroasele semnale primite de la poliţişti şi pentru a pune în acord activitatea poliţistului român cu drepturile omului, precum şi cu normele şi practica europeană, am solicitat modificarea Ordinului M.A.I. 400/2004 privind regimul disciplinar al personalului din M.A.I., modificarea Ordinului M.A.I. 136/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind drepturile de transport, acordarea indemnizaţiei de delegare, indemnizaţiei de detaşare şi decontarea cheltuielilor de cazare poliţiştilor, elevilor şi studenţilor din instituţiile de invăţărnânt, adaptarea Statutului politistului la cerinţele actuale", spuneau reprezentanţii Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie într-o scrisoare adresată ministrului Radu Stroe. Tot aici, oamenii legii au menţionat că în urma pichetului din luna iulie 2013 nu s-a schimbat nimic, motiv pentru care au anunţat o nouă ieşire în stradă, începând cu data de 3 septembrie. Ceea ce s-a şi întâmplat. Însă, iată că răspunsul nu a întârziat să apară, fiind semnat de către secretarul general al Ministerului Afacerilor Interne, Ion Stoica. "Referitor la modificarea Ordinului MAI nr. 400/20041, proiectul de referinţă a fost transmis spre consultare structurilor Ministerului Afacerilor Interne, urmând ca propunerile şi observaţiile acestora să fie analizate şi, după caz, valorificate, iar ulterior, acestea să fie prezentate conducerii Ministerului Afacerilor Interne cu respectarea procedurilor prevăzute de lege. (...) Astfel, urmare a adoptării H.G. nr. 130/2013, a fost emis Ordinul MAI nr. 98/2013 care reglementează, printre altele, acordarea dreptului la decontarea cheltuielilor de transport, dus şi întors, în contul unităţilor din care fac parte şi poliţiştilor împuterniciţi să îndeplinească funcţii într-o altă unitate decât cea din care fac parte, situată într-o altă localitate decât cea de domiciliu sau de reşedinţă, poliţiştilor numiţi în prima funcţie într-o altă localitate decât cea de domiciliu sau de reşedinţă, cărora nu li se pot asigura locuinţe în localitatea în care au fost împuterniciţi / numiţi în prima funcţie, precum şi poliţiştilor încadraţi la structurile teritoriale ale unor unităţi care au sediul în altă localitate", se arată în răspunsul venit din partea MAI. Tot aici se aduce în discuţie şi statutul poliţistului, despre care s-a spus că: "Se urmăreşte adoptarea unui nou statut al poliţistului, adaptat realităţilor socio-profesionale, sens în care proiectul de Lege privind Statutul poliţistului a fost inclus în lista priorităţilor legislative ale Guvernului pentru cea de-a doua sesiune ordinară a anului 2013, cu termen de adoptare în şedinţa Guvemului - octombrie 2013, termenul de finalizare a procedurilor parlamentare fiind decembrie 2013".

Poliţiştii constănţeni sunt încrezători: Dacă se schimbă statutul poliţistului, se rezolvă multe

Preşedintele judeţean al Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP), Daniel Avasilcăi, a declarat, pentru "Replica", faptul că în răspunsul de faţă există termeni foarte precişi, ceea ce-l împinge să creadă că lucurile vor intra pe un făgaş normal, se vor rezolva. "Dacă se schimbă statutul poliţistului, se vor rezolva multe lucruri, inclusiv cu transportul. De data aceasta au dat termene precise, nu avem de ce să nu-i credem. Chiar dacă, de-a lungul timpului, oamenii politici au spus multe şi nu s-au ţinut de cuvânt, de data aceasta chiar nu avem de ce să nu-i credem. Am văzut că se vrea, sperăm să se ţină de cuvânt", a spus Daniel Avasilcăi.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212