Vezi câți ucraineni s-au angajat, anul trecut, în județul Constanța!
Vezi câți ucraineni s-au angajat, anul trecut, în județul Constanța!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestDe la izbucnirea războiului de lângă țara noastră, cetățenii ucraineni au găsit adăpost în România, cei mai mulți în municipiul Constanța. Dar câți dintre ei au și găsit un loc de muncă? Că doar nu vor trăi o veșnicie pe spinarea noastră?! Site-urile de joburi sunt pline cu firme care acceptă și primesc ucraineni, dar sunt aceștia dornici să muncească? Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Constanța (AJOFM) spune că cel mai mare dezavantaj, atunci când ucrainenii își caută de muncă, este faptul că nu știu limba engleză. Totuși, mulți dintre ei au ocupat posturi de ingineri, profesori sau chiar medici.
S-au împlinit doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina, iar România s-a arătat solidară cu cei care au fugit din calea bombelor. Cei mai mulți dintre ucraineni au intrat în țara noastră prin vama Isaccea, iar atunci, o parte doar au poposit aici, migrând ulterior spre alte țări, însă majoritatea au decis să se stabilească în România. Toată lumea știe că municipiul Constanța a fost poate prea plăcut de aceștia și îi vedem în fiecare zi în mall-uri, supermarketuri, cu coșurile pline și în trafic, conducând boliduri de lux. Dar sunt aceștia dornici de muncă?
Purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Constanța, Adelina Vlad, ne-a spus că mulți cetățeni ucraineni caută locuri de muncă unde nu este nevoie de calificare, deoarece nu toate studiile pot fi echivalate. „Este dificil să găsească un loc de muncă pentru că nu cunosc limba engleză, română nici nu mai spun. Cei care nu au pregătire caută orice, muncă necalificată.”
Adelina Vlad, purtătorul de cuvânt AJOFM
Aproximativ 250 de ucraineni angajați în 2023
„În marea majoritate care a venit în țară și ni s-au adresat nouă erau profesori, polițiști, ingineri. Am avut și medici. În anumite situații, studiile nu pot echivalate. La navigatori, mai merge. Cu aproximație, vreo 250 de ucraineni am reușit să angajăm anul trecut” ne-a mai spus reprezentantul AJOFM Constanța.
Reamintim că peste 7 milioane de ucraineni au tranzitat teritoriul României în ultimii doi ani de război. Dintre aceștia, 4.458 au cerut o formă de protecție legală, iar la începutul lunii februarie era un total de 77.000 de ucraineni care au decis să se stabilească în țara noastră. La nivel național, urmează să se lanseze un proiect prin care 1.200 de tineri și adulți vor fi sprijiniți să-și găsească un loc de muncă.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News