VIDEO! CHIŢAC îi ZGÂLŢÂIE scaunul lui Encică de la Poliţia Locală, omul lui FĂGĂDĂU
VIDEO! CHIŢAC îi ZGÂLŢÂIE scaunul lui Encică de la Poliţia Locală, omul lui FĂGĂDĂU
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestPrimarul municipiului Constanța, Vergil Chițac a avut marți, 3 noiembrie a.c., o întâlnire cu reprezentanții operatorului de salubritate Polaris M Holding. Prezent a fost și patronul Polaris, Eduard Martin, directorul Poliției Locale, Drăguț Encică și avocata Felicia Ovanesian, consilierul onorific al primarului.Printre altele, Chiţac i-a atras atenţia lui Encică că trebuie să se apuce de treabă, dar i-a cerut şi o situaţie a amenzilor pe ultimii ani.
Asta înseamnă că nu numai Replica a observat neregulile din "culisele" Poliţiei Locale, ci şi actuala administraţie. Encică a fost omul de bază al fostei administrații PSD, al lui Făgădău, care executa toate comenzile politice ale acestuia împotriva adversarilor politici. Controale comandate, hărţuirea agenţilor economici...
În cadrul şedinţei de lucru s-a dezbătut problema curățeniei din municipiu și cum vor acționa autorităţile dar şi societatea implicată pentru ca aceasta să dispară. Pentru Chițac, părerea cetățenilor primează așa că a decis ca această curățenie să fie punctul zero, ca mai apoi toată lumea să își facă treaba așa cum trebuie. „Vreau ca discuția să fie constructivă. Considerăm că Primăria Constanța e o organizație a cărei client sunt toți cetățenii. Își alimentează bugetul din taxele plătite de cetățeni și folosește banii pentru a furniza cetățenilor servicii de calitate. În condițiile în care noi nu facem treaba asta, irosim banul public. Discuția am vrut s-o am prima oară cu dumneavoastră dar să știți că o să o am cu toți cei care conferă servicii, de la salubritate, la toaletare, spații verzi și inclusiv cele care sunt internalizate și pe care le furnizăm noi. Nu vreau să mă întorc înapoi în anul de grație 99 când serviciul de salubritate, dintr-un monopol al nostru, s-a transformat într-un monopol al dumneavoastră.
„De ce să mai plătim salubritatea?”
Dacă cetățenii Constanței sunt nemulțumiți de calitatea serviciilor de salubritate, de ce să mai plătim salubritatea? E limpede că vina e partajată, pentru că mizeria o produc cetățenii. Noi trebuie să avem un mecanism, iar domnul director al Poliției Locale este aici, prin care să supraveghem ca cetățenii care nu se încadrează în hotărârile de Consiliu Local care există dar nu au fost aplicate să îi forțăm cumva să nu mai facă mizerie sau să pună gunoiul acolo unde trebuie pus”, a declarat Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.
Curățenia generală a fost pusă pe primul loc de primarul în funcție
Acesta a solicitat directorului de la Poliția Locală, Drăguţ Encică, o situație pentru anii 2018-2019-2020 cu câte amenzi au dat la compartimentul Control și Protecția Mediului. Totodată, și-a exprimat dorința de a se apuca să facă ordine și curățenie în Constanța, mai întâi de toate. „Haideți să stabilim împreună și să vedem cum facem ca printr-un efort comun, în perioada aceasta care se anunță a fi frumoasă, din punct de vedere al vremii să facem o curățenie generală în orașul Constanța”, a mai spus primarul municipiului Constanța.
Momentul ZERO pentru Constanța: „Toată lumea își face treaba!”
Chițac a explicat cum vede toată această situație pe care o consideră momentul zero pentru Constanța. Mai apoi, toată lumea să se țină de treabă. În demersul pentru curățenia generală a municipiului, primarul a declarat că vrea să implice și voluntarii, dacă aceștia doresc.
„Cum văd eu totul? Vedem ce forțe aveți dumneavoastră pe care să ni le puneți la dispoziție, Poliția Locală va merge prin tot orașul și va stabili care sunt focarele, unde sunt zonele mizerabile și mai apoi să stabilim un plan la care vom lucra toți, un plan pe zile, pe ore. Trebuie să ieșim în media să informăm cetățenii toți trebuie să înțeleagă că nu mai putem să stăm în mizeria asta. În zilele respective, trebuie organizat totul. Polarisul vine cu forțele lui, Poliția trebuie să fie acolo care supraveghează, vin cetățenii care doresc să fie voluntari și încercăm să considerăm acest moment un zero, după care toată lumea își face treaba. După acest moment, cred că lumea va fi mult mai mulțumită decât acum iar mai apoi, împreună, vom crea niște mecanisme prin care, în permanență, oamenii să nu mai facă mizerie, sau dacă fac mizerie vor fi amendați”, a spus Vergil Chițac.
Vergil Chițac către Encică: „Am informaţii că nu prea daţi amenzi”
Directorul Encică a primit instrucţiuni stricte de la noul primar. „Dumneavoastră vă faceți treaba, în sensul în care subordonații dumneavoastră trebuie să supravegheze iar concetățenii trebuie să respecte regulile”, a mai adăugat Chițac.
Primarul i-a cerut şefului Poliţiei Locale o situație pe anii 2018-2020, pe direcția Control Protecția Mediului. ”Eu am informații că nu prea dați amenzi”, i-a spus edilul. Răspunsul directorului Poliției Locale Constanța a fost scurt și la obiect: „Am înțeles!”
Eduard Martin: „Toată lumea dă vina pe Polaris”
Directorul Polaris M Holding, Eduard Martin, s-a declarat complet nemulțumit de modul în care cetățenii își aruncă gunoiul.
„Sunt extrem de multe locuri în Constanța, unde oamenii aruncă gunoiul pe unde apucă. În loc să arunce acasă în containere sau în pubele, îl depozitează în mijlocul străzii, lucru pe care nu am reușit să le înțeleg niciodată. Lângă coșurile stradale, oamenii își depozitează gunoiul din locuințe. Sunt diverse intersecții unde oamenii își deversează mormane de gunoi și nu înțeleg de ce. Toată teoria aceasta ce ar trebui să fie una foarte practică, ne dă această idee de mizerie. Atunci când într-un coș stradal avem 10 saci de gunoi, evident că toată lumea spune „este vina Polaris”, dacă avem un morman de gunoi la o intersecție, lumea spune „este vina Polaris”. Noi suntem și vom fi dispuși în continuare să facem această curățenie generală, sau să contribuim. Rugămintea noastră este să încercăm să îi identificăm pe cei care fac lucrurile astea. Dacă o curățenie se face în doi, dacă pot spune așa, cel care face mizerie trebuie să-și elimine deșeurile în mod organizat. În alte localități nu există așa ceva, sau se întâmplă foarte, foarte rar. De exemplu, am mers recent în Brătianu iar la ora 7.00 era un morman de gunoi la un coș stradal” a declarat Eduard Martin.
Vergil Chițac a semnalat și tonele de moloz situate la intrare în Palas, între liniile de cale ferată. „Ați văzut domnule director Encică ce este în zona Palas? Acolo, toți cei care au construit sau au demolat, au aruncat tone de moloz. Ele sunt acolo, deci nu le-au aruncat la groapă, acolo unde trebuie să plătească. Ce caută acolo? Nu îmi spuneți ce măsuri ați luat, spuneți-mi cum rezolvăm treaba asta.”, a semnalat Vergil Chițac.
Răspunsul a fost unul… sec
„Proprietarul terenului este identificat, avem o corespondență de câteva luni cu dumnealui. În ultimii trei ani de zile în toate zonele din Constanța am identificat un număr de 2223 de deținători de terenuri cu care avem o corespondență activă și cu care ca finalitate, ajungem la curățarea acestor terenuri de deșeuri inerte. Acest fenomen al deșeurilor inerte a fost moștenit încă din 2010”, a completat directorul de la Poliția Locală.
Reprezentanții Polaris au spus despre acest subiect faptul că este vorba de moloz pe 8 hectare, iar problema persistă și în fiecare an apar alte și alte gunoaie acolo. Terenul ar fi al unui privat și al CFR-ului care contactează în fiecare an Polarisul și Primăria și le solicită ajutorul pentru ecologizare.
Felicia Ovanesian: „Degeaba se aplică sancțiuni, că SPIT nu le execută”
Avocatul Felicia Ovanesian a atras atenția asupra faptul că SPIT Constanța nu execută amenzile contravenționale aplicate de Poliția Locală. „Culpa este comuna. Degeaba se aplică sancțiuni, că SPIT nu le execută. Știți că există puncte sensibile în care Polarisul poate interveni mai des. Odată dată amenda, trebuie executată de SPIT. Oamenii în loc să pună gunoiul în conteiner îl pun lângă. Câte amenzi au fost aplicate de Poliția Locală au fost executate de SPIT. Sunt 100% sigură că SPIT nu execută amenzile” a declarat avocatul Felicia Ovanesian.
Poliția Locală pusă la treabă
La finalul discuției, Chițac a propus următoarele lucruri: Poliția Locală să iasă pe teren în zonele indicate de către cei de la Polaris și nu numai, ca mai apoi să poată elabora un plan de curățenie generală. „Trebuie să privim deșeurile din două perspective: mizeria provoacă focare având în vedere pandemia actuală dar și faptul că gunoiul poate fi o resursă. Facem în felul următor: vă întâlniți cu Politia Locală și îi trimiteți peste tot să fotografieze toate aceste zone și apoi facem un plan. Acel plan, noi îl mediatizăm să vadă și cetățenii. Dacă vor să vină să facă voluntariat, noi le vom asigura și cele necesare. Trebuie să facem ceva și aveți tot concursul meu. Hai să începem cu ce am spus și din acel moment vedem clar cine își face treaba și cine nu”, a conchis primarul Vergil Chițac.
Video:
Diana BERECHET, Mirela PASCAL
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News