REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

VIDEO! Edificiul Roman cu Mozaic s-a UMPLUT cu... ”civilizație”

VIDEO! Edificiul Roman cu Mozaic s-a UMPLUT cu... ”civilizație”

Replica API 8 martie 2021 | 00:18 2550

În timp ce unii constănțeni își aruncă sacii de gunoi și mizeriile pe unde apucă pentru a le fotografia și pentru a huidui autoritatea locală, câțiva cetățeni au dat dovadă de spirit civic și au pus mâna la treabă pentru a strânge după concetățenii lor ce nu știu ce este bunul simț.

Plaja din faleză Nord a ajuns la mila constănţenilor, ce-i drept doar a unora dintre ei, care s-au mobilizat şi au adunat gunoaiele aruncate în nesimţire de concetăţenii lor. Imaginile surprinse în zonă, la sfârșitul săptămânii, arătau peisajul dezolant şi dovedeau ignoranţa de care dau dovadă constănţenii. Se pare că vremea caldă din ultimele zile nu a făcut decât să scoată cetățenii din case, la rândul lor, aceștia abandonându-și deșeurile pe plajă, fără a mai da importanță faptului că atât ABADL cât și cetățenii ce locuiesc în acea zonă fac curățenie periodic. „O mână de oameni hotărâți să schimbe ceea ce multi alții au făcut cu multă nepăsare. Este mult de muncă și noi intenționăm să ne facem partea și pe viitor! În urma discuțiilor de azi, ne gândeam cum ar fi să includem tinerii, în acele zile de ‘școala altfel’. Poate așa vom reuși și noi să mai punem o cărămidă la educația celor mici care, din păcate, uneori e defectuoasă din acest punct de vedere”, a spus un voluntar.

Igienizarea Edificiului Roman cu Mozaic

O altă acțiune de igienizare a unor cetățeni din Constanța a fost la Edificiul Roman cu Mozaic din Piața Ovidiu, o altă zonă unde problema gunoaielor persistă. Acolo, printre cei de la Asociația pentru Salvarea Patrimoniului Cultural Dobrogea și MINAC, a fost și un vârtsnic ce este dovada clară a spiritului civic.

„Istoria națională aruncată la gunoi. Astăzi (n.r. sâmbătă, 6 martie) Asociația pentru Salvarea Patrimoniului Cultural Dobrogea în parteneriat cu MINAC a scos la lumină situl Mozaic! Ceea ce trebuia să fie o superbă poveste antică de secol III - IV a ajuns o groapă de gunoi a locuitorilor din Peninsulă sau a trecătorilor care au aruncat basculante de gunoi și de reziduri menajere. Totodată oțetarii au împânzit versantul crescând până și în pereții zidurilor antice, distrugându-i. Păcat că de la revoluție încoace totul a fost abandonat și am intrat parcă într un proces de distrugere a entității noastre naționale, a tot ceea ce ne a consacrat și ne a definit de a lungul istoriei de peste 2600 de ani a acestui oraș. (…) Dintre toți tinerii care au trecut astăzi pe acolo făcând poteci pe versanții abrupți ai taluzului nimeni nu a venit să ne ofere o mână de ajutor. Nimeni nu vrea parcă să mai vadă aceste pietre pe care alte popoare dacă le-ar avea, le-ar venera și le-ar promova astfel încât să devină cunoscuți în întreaga lumea pentru patrimoniul lor”, a spus Lucian Aiftincăi, reprezentantul ASPCD.

Video:

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
leprele scoase la munca, puscariasii la fel, la adunat gunoiae pana le iese pe nas
3
1
Buna ziua,dar Primaria constanta,Polaris ce pazesc,de ce nu curata aceste locuri?Asta nu inseamna ca oamenii ar putea sa fie civilizati si sa pastreze curatenia
9
1
Toata Romania este un imens Las Fierbinti, in jurul nostru vedem doar mitocanie, incultura, lene si prostie.
10
2
Bine ca platesc taxe ca sa imi strng singur gunoiu si sa ma tratez contra cost
9
0
sunt asistatii din henriiiii coooooanda................o nu aia au frizoane drepturi doar sunt cetateni europeni..........spirit civic..........
9
0
Rezolvarea este un bloc cu 3 etaje si muzeu la subsol, asa salvam patrimoniu
7
7
da-i afara pe infractorii martin !!!
14
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614