REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

VIDEO! Proiectele lui George MĂNDILĂ: Constanța va RENAȘTE, se va REÎNTOARCE cu FAȚA la MARE!

VIDEO! Proiectele lui George MĂNDILĂ: Constanța va RENAȘTE, se va REÎNTOARCE cu FAȚA la MARE!

Replica API 22 ianuarie 2021 | 00:32 6515

George Măndilă este unul dintre consilierii cabinetului primarului Vergil Chițac, și are grijă de buna funcționare a secretariatului Primăriei și a Consiliului Local. În afară de asta, Măndilă coordonează și Direcțiile de Dezvoltare și Fonduri Europene și cea de Autorizare și Sprijin Operatori Economici. George Măndilă are o agendă ambițioasă și a propus conducerii administrației locale câteva proiecte care, dacă s-ar realiza, ar întoarce Constanța cu fața către mare.

Măndilă, susținător declarat al candidatului Vergil Chițac

În debutul interviului, George Măndilă a explicat cum a ajuns să facă parte din echipa lui Vergil Chițac, dar a vorbit și despre relația pe care o are cu edilul. ”Eu cu primarul Vergil Chițac colaborez de aproximativ 4 ani de zile. Avem tot felul de discuții, schimb de idei, este un schimb intelectual foarte fructuos. În toată această perioadă, noi am tot discutat cu privire la ce trebuie făcut în Primăria Constanța. Am descoperit că avem aceleași idei, țintim aceleași obiective. Pe mine nu m-a surprins atunci când m-a sunat să mă prezint la el la birou. Mi-am dat seama din telefon. Eu am fost un susținător declarat al candidatului Vergil Chițac, deși nu eram pe nici o listă, tehnic nu aveam nici o miză”, a declarat George Măndilă.

Concret, ce face George Măndilă în Primăria Constanța. ”Noi, consilierii, avem alt rol acolo. Suntem un fel de curea de legătură între primar și Direcția respectivă. La un moment dat, primarul ne cere un punct de vedere. La mine a ajuns Secretariatul principal al Municipiului Constanța și legătura cu Consiliul Local, cât și colaborarea cu celelalte instituții de lângă noi, mai exact, Consiliul Județean și Prefectura. Eu mă ocup de organizarea ședințelor de Consiliu Local, ca toate lucrurile să fie în regulă. Totodată, la mine în supraveghere se află și Direcția pentru Agenții Economici. Sprijin Agenții Economici și autorizarea acestora. Pe lângă toate acestea, mai discut și cu doamna Merlă despre tot ceea ce înseamnă dezvoltare și fonduri europene”, a mai precizat consilierul.

Consumăm foarte mult timp pentru niște proceduri

Odată cu intrarea sa în primărie, s-a lovit și de probleme. Cele mai multe, vizează circuitul documentelor. ”Sunt probleme conceptuale legate de sistem, de circuitul de birocratic al documentelor, de timpii care se consumă și, din punctul meu de vedere, este inadmisibil acest lucru. Noi consumăm foarte mult timp pentru niște proceduri. Această birocrație este un balaur, așa cum este gândită ea. Trebuie să mă lupt cu el pentru că asta este munca în administrație”, a continuat Măndilă.

Măndilă vrea Faleză continuă de la Cazinoul din Constanța, până la finalul stațiunii Mamaia

George Măndilă și-a stabilit un plan foarte bine pus la punct. Mai bine spus, a venit cu propuneri de proiecte care, dacă s-ar realiza, Constanța s-ar întoarce cu fața către mare. Faleza continuă, de la Cazinoul din Constanța, până la finalul stațiunii Mamaia, Parcul Costier, dezvoltarea zonei de la Poarta 1, revitalizarea circuitului din Portul Tomis sunt doar câteva dintre propunerile lui Măndilă. ”E bine să ne închipuim că un turist ajunge cu mașina la Poarta 1 și o parchează acolo, dacă ne uităm pe acea bucată de teren, mai în spate ar sta bine o parcare supraetajată. Toată această parcare trebuie îmbrăcată în ceva verde, și anume o iederă cățărătoare. Acea parcare ar capta un număr foarte mare de mașini și ar decongestiona puțin zona. Din acea parcare ar trebui să intrăm într-un parc, iar cu spatele la port, trebuie deschise niște terase pentru ca oamenii să poată consuma niște timp înainte de plecarea în circuitul turistic. Maxim 3 sau 4 terase ar fi suficient. De acolo se va intra în circuitul turistic pietonal sau cu bicicleta, trotineta spre faleza de la Cazinou. Faleza arată bine, ici colo necesită niște reparații, Cazinoul este în lucru, se va finaliza. Ajungem în Portul Tomis, avem deja o parcare foarte mare care nu își are locul acolo. Să ne închipuim un circuit de terase care sunt cu spatele la mare, la digul înalt. Acolo este nevoie să se urce cu 3 rânduri de stabilopozi. În fața teraselor trebuie făcut un parc cu umbră. Dar când spun parc nu mă refer doar la drum și flori întinse, mă refer la copaci și mobilier de parc”, spune Măndilă.”

Măndilă: Dacă aceste proiecte intră pe circuitul birocratic, consider că am reușit în viață

”Digul trebuie transformat și gândit o zonă de promenadă. Istoria Cetății Tomis trebuie adusă la suprafață, trebuie să fie amplasat un Far precum cel la de Alexandria. Cetățenii au nevoie de o destinație, este nevoie de o poveste, de o legendă, toate lucrurile acestea trebuie să îmbrace pentru ca oamenii să știe de ce fac această plimbare până acolo. Trebuie făcut și un loc de poze. Dacă aceste proiecte intră pe circuitul birocratic, chiar dacă ele se vor înfăptui în 5 sau 6 ani, eu mă declar mulțumit. Consider că am reușit în viață. Dacă plantăm semințele acum, aceste lucruri se vor face. Că le facem noi sau alții, dar important este să le punem în niște documente ca să nu mai poată să fie schimbate. Vreau să le pun în Strategia de Dezvoltare a municipiului Constanța, ca, la un moment dat, când vor exista fondurile necesare și toate planetele se vor alinia din punct de vedere juridic, să fie elaborate”, a specificat consilierul primarului Chițac.

Faleza în zona plajei Modern

Măndilă a dezvoltat un alt proiect ambițios, și anume o promenadă în zona Plajei Modern. ”De la Plaja Modern trebuie să facem o faleză care să delimiteze zona costieră de zona plajei. Acea faleză trebuie să funcționeze și iarna, cu niște căi de acces potrivite pentru persoanele în vârstă, pentru persoanele cu dizabilități, pentru persoanele supraponderale este nevoie să punem din loc în loc un folicular, un soi de vagon sau tramvai. Acest tramvai numit DORINȚĂ trebuie să unească faleza cu zona de sus. Toată această faleză trebuie să ajungă până la Santa Maria, ajunge în zona Spectrum și se unește ușor cu Pescăria. Mai avem o problemă cu acea faleză în Mamaia, la Jupiter. Acolo trebuie gândită povestea. Să intrăm în faleză pentru a fi dusă până la finalul stațiunii din Mamaia. Eu nu am fost de acord cu Șoseaua de Coastă. Eu nu doresc să se ajungă cu mașinile pe acolo, nu doresc o șosea de viteză pe unde toată lumea să vină și să își accelereze mașinile, eu vorbesc despre o zonă pietonală. Nu vorbesc despre o defalcare a traficului, nu are nici o legătură. Acest lucru înseamnă că tot orașul se întoarce cu fața către mare, această faleză trebuie să fie continuă. Constanța va renaște. Consider că trebuie să intrăm puțin și pe zona de plajă. Totul va fi din fonduri europene și cu co-finanțare proprie, în timp se pot face aceste lucruri”, a explicat Măndilă.

Orașul trebuie să își recapete identitatea lui istorică

Consilierul mai are în vedere un aspect foarte important pentru oraș și neglijat de fostele administrații, și anume indicatorii istorici și culturali. ”Noi suntem așezarea care are locuire neîntreruptă de 2.600 de ani. Suntem singurii din țara asta care avem o asemenea locuire neîntreruptă. Trebuie identificate în oraș mai multe locații unde trebuie amplasate tot felul de monumente care să reprezinte un eveniment istoric. Orașele se identifică în istorie și timp cu aceste monumente mari, ele rămân în timp. Orașul trebuie să își recapete identitatea lui istorică. Istoria se scrie cu ajutorul pietrei. Să nu uităm că ne trebuie și o Casă a lui Ovidiu. Este definitoriu poetul Ovidiu, cum anume să nu-l valorificăm!? Trebuie să-l punem în mare valoare și pe Anghel Saligny. Mă gândesc de ceva timp cum putem să valorificăm silozurile lui Anghel Saligny. Nu avem voie să abandonăm aceste silozuri. Ar fi o rușine și o pată pe obrazul orașului dacă le lăsăm de izbeliște”, a continuat Măndilă.

Mai multe despre proiectele sale, dar și alte subiecte de interes local, puteți urmă în materialul VIDEO de mai jos:

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920