REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
16.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

VIDEO! Stelian Ion: Un GRUP de INTERESE foarte puternic a pus MÂNA pe multe TERENURI în Constanța

VIDEO! Stelian Ion: Un GRUP de INTERESE foarte puternic a pus MÂNA pe multe TERENURI în Constanța

Replica API 27 iunie 2020 | 00:00 3892

Face parte din noul val al politicii românești și și-a propus să preia frâiele administrației locale, sătul să vadă că timp de 20 de ani PSD nu a reușit să facă mare lucru în Constanța. Deputatul Ion Stelian, candidat din partea USR la fotoliul de primar al Constanței, a acordat un interviu cotidianului Replica, în cadrul căruia au fost abordate o serie de probleme ce țin de administrația publică locală. De asemenea, în cadrul interviului structurat în două părți veți putea afla și care sunt șansele formării unei alianțe a partidelor de dreapta în vederea câștigării alegerilor din acest an.

„A promis marea cu sarea și apoi a făcut jaful secolului în Constanța”

În prima parte a interviului, Ion Stelian ne-a dezvăluit motivul pentru care s-a decis să intre în politică, acesta fiind reprezentat de neajunsurile și problemele cu care se confruntă orașul Constanța.

„Eu văd această candidatură, nu ca pe un premiu sau un ciolan pe care ar vrea cineva să-l obțină, ci ca pe o mare responsabilitate. Odată intrat în administrație, trebuie să fii eficient și să faci lucrurile ca la carte. Altfel, când ieși pe stradă, lumea te va trage de mânecă și nu ai pe unde să scoți cămașa. Uitați-vă ce s-a întâmplat cu Radu Mazăre, devenit persoana non grata dintr-un personaj ce părea promițător la început. A venit și a promis marea cu sarea, iar apoi a făcut jaful secolului în Constanța. La fel și Decebal Făgădău, care promitea multe, beneficiind de un mandat de 5 ani. În realitate, dacă ieșim din sediul redacției, vă arăt cum sunt trotuarele, spațiile verzi, ș.a.m.d.”, a precizat Stelian Ion, candidat la postul de primar al Constanței.

De ce nu există Registrul Spațiilor Verzi? Pentru a fi finalizate proiecte imobiliare

Așa cum puteți observa în urma unei scurte plimbări prin oraș, Constanța duce o lipsă acută de spații verzi. Mai mult decât atât, în loc să se îngrijească pentru a avea cât mai mult spațiu verde, administrația locală a dat și dă în continuare undă verde pentru construcții care, fie au micșorat din suprafața parcurilor existente, fie sufocă și mai tare cu betoane un oraș ce respiră din ce în ce mai greu.

„Mă deranjează concret problema spațiilor verzi, pentru că a promis de mult timp și a amânat în mod intenționat să facă Registrul Spațiilor Verzi, deși era obligat de lege. De ce? Pentru ca niște persoane interesate din anumite grupuri de interese să poată să-și ducă proiectele imobiliare la bun sfârșit. De asemenea, primarul nu a venit cu un Plan Urbanistic General. Au trecut 5 ani de când este primar și nici măcar nu a început să se facă acest PUG. Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de peste câteva zile vor fi multe PUZ-uri cu probleme, care au fost scoase de pe ordinea de zi și mai apoi reintroduse, față de care cetățenii au nemulțumiri.”, a mai declarat deputatul Stelian Ion.

Propunere de alianță către toate partidele de dreapta

O posibilă alianță a partidelor de dreapta reprezintă probabil cea mai viabilă soluție pentru a câștiga atât alegerile locale, cât și cele parlamentare. Actuala alianță dintre USR și Plus va fi transformată într-o fuziune a celor două partide, considerată fiind un experiment de succes de cele două formațiuni politice. De asemenea, USR și PNL sunt în discuții la nivel local, discuții la care se pot alătura mai multe partide politice.

„Alianța are categoric mai multă putere decât un singur partid. Am făcut o propunere către toate partidele politice care se declară a fi de dreapta. Acele partide care doresc o schimbare concretă și radicală. Am avut discuții cu țărăniștii și vom avea o conferință comună la începutul săptămânii viitoare în cadrul căreia vom anunța concluziile la care am ajuns. Vom purta discuții cu colegii liberali, dar și cu minoritățile. Trebuie să ajungem la un numitor comun toate sau majoritatea formațiunilor politice, astfel încât dacă există o schimbare de administrație, linia bătută în cuie să fie urmată, pentru că doar așa progresăm. Vom purta discuții și cu celelalte partide, inclusiv cu ecologiștii.”, a mai spus Stelian Ion.

În cadrul primei părți a interviului veți mai putea afla despre lipsa de transparență pe care candidatul USR la Primăria Constanța o acuză vizavi de ședințele de Consiliu Local organizate la Constanța.

VIDEO 1:

Stelian Ion a precizat, în partea a doua a interviului, că nu s-a decis, în urma discuţiilor, dacă el va fi candidat din partea alianţei ori Vergil Chiţac.

„Ne vom întâlni în perioada următoare. Nu s-a decis care dintre candidaţi, eu sau Vergil Chiţac, va fi candidatul unic din partea acestei mari alianţe. Sunt argumente pro şi contra din partea fiecăruia. Eu sunt încrezător pe varianta USR-PLUS. Noi ne prezentăm toate avantajele şi vedem care-i varianta ce va fi funcţională”, a spus Stelian Ion.

„Fiecare arbore toaletat înseamnă bani intrați în buzunarul unor firme”

Problema spațiilor verzi a fost reluată și în cea de-a doua parte a interviului, atunci când Stelian Ion a acuzat lipsa totală de inițiativă în îngrijirea parcurilor din partea administrației publice locale. Mai mult decât atât, potrivit deputatului, toaletarea pomilor din oraș reprezintă o afacere extrem de bănoasă, asta în detrimentul mediului și a constănțenilor. În prezent, un constănțean beneficiază de 4 mp de spațiu verde, față de 26 mp per cap de locuitor (valoarea minimă per locuitor potrivit reglementărilor europene și legilor în vigoare).

„Primăria nu a făcut acel Registru al Spațiilor Verzi și nu există date oficiale foarte clare. Avem nevoie în oraș, în centru, în zonele locuite, de spații verzi amenajate foarte bine. Parcul Tăbăcărie este într-o situație deplorabilă, trebuie refăcut tot malul și tot parcul. Primăria Constanța nu a fost în stare în atâția ani să vină cu un proiect pe fonduri europene, care să reabiliteze acest parc. Fiecare parc din Constanța a fost ciopârțit rând pe rând. O mare problemă este aceea a toaletării. Avem arbori foarte mulți pe aliniamentul tuturor bulevardelor, în principal tei, care au fost ciopârțiți. Aceasta a fost o afacere, pentru că fiecare arbore toaletat înseamnă niște bani care intră în buzunarul unor firme. Cu cât este mai mare diametrul fiecărui copac toaletat, cu atât suma care intră în buzunarul firmelor este mai mare. Am considerat că aici s-a săvârșit o faptă penală și am formulat o plângere penală în acest sens.”, a afirmat Stelian Ion.

„Un grup de interese foarte puternic a acaparat majoritatea terenurilor”

Lipsa investițiilor din ultima perioadă este un alt punct sensibil care afectează economia locală, iar în acest sens deputatul de Constanța arată cu degetul spre un grup de interese care a acaparat majoritatea terenurilor din oraș. Nici până acum situația nu a fost mai roz, întrucât investitorii erau îndepărtați printr-un “mecanism dezgustător și foarte periculos”

„Principala problemă pe care o avem în obiective este lipsa investitorilor. Ani de zile, investitorii au fost goniți printr-un mecanism dezgustător și foarte periculos. Marilor investitori li se puneau opreliști. Este o chestiune cunoscută în Constanța, că li se punea condiția de a renunța la o cotă parte din afacere. Aceste lucruri trebuie să se schimbe. Fără bani este clar că o comunitate nu se poate dezvolta. Identificarea unor terenuri care să stea la baza unor parcuri industriale este o chestiune prioritară. Din păcate, un grup de interese foarte puternic a acaparat foarte multe terenuri în Constanța și orinde te duci dai de aceiași proprietari. Este și expropierea o soluție, dar o văd drept ultima la care se poate apela.”, mai precizează candidatul la primăria Constanța, Stelian Ion.

„Un primar trebuie să iasă pe teren, nu să se îngroape în hârtii”

Ce va face Stelian Ion dacă va câștiga alegerile? Potrivit acestuia, viitorul primar trebuie să stea cât mai puțin timp în birou și cât mai mult timp pe teren, în încercarea de a readuce marii investitori în Constanța.

„Am stat de vorbă în februarie, cu primarul Ilie Bolojan, de la Oradea, și mi-a povestit ce măsuri s-au luat. Domnia sa se duce săptămânal și bate la ușa fiecărui minister. Asta înțeleg și eu printr-un primar activ, care nu se încuie în birou și se îngroapă în hârtii din care nu mai poate ieși. Eu asta am de gând să fac, îmi voi forma o echipă și voi merge la fiecare mare investitor pentru a-i prezenta avantajele acestui oraș și am să le solicit să investească în Constanța, tuturor. Asta trebuie să facă un primar, să iasă pe teren, să vadă care sunt problemele și să discute personal cu mediul de afaceri.”, a conchis Stelian Ion.

Stelian Ion a abordat şi subiectul „Lupoaică”, care a stârnit mai multe controverse. De altfel, în urma plângerilor unor cetăţeni, Inspectoratul de Stat în Construcţii a constatat că unele neconformităţi, şi nu ilegalităţi. „În privinţa acelui caz, organele judiciare au început o anchetă. Nu m-a interesat niciodată cine e patron, care e numele firmei şi ce s-a făcut acolo. Că s-a interpretat că avem ceva cu cineva. Încurajăm investititorii, mai ales că acea persoană a cheltuit sume de bani. Dar legea trebuie respectată. E o zonă cu vestigii, e păcat să intrăm cu excavatorul peste ele”.

Ce spune deputatul de Constanța despre defectele sale, cât și despre hobby-urile pe care le are, veți putea afla urmărind partea a doua a interviului.

VIDEO 2:

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272