REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Vilă boierească, construită în stil maur, de vânzare la Constanţa

Vilă boierească, construită în stil maur, de vânzare la Constanţa

Replica API 14 februarie 2014 | 00:00 576

Anunţ pe Mercador:

Anunţ pe Mercador:

Dacă vreţi să vă achiziţionaţi un palat la malul mării, ei bine, o puteţi face. Asta dacă dispuneţi de 2.200.000 euro. Este vorba de imobilul situat pe faleza de lângă Portul de ambarcaţiuni mici, pe strada Kricor Zambaccian, construit în stil maur (îmbinarea curentelor artistice creştine -romanice, gotice, renascentiste, musulmane).

De câteva luni bune site-ul Mercador încearcă să vândă un important monument istoric din Constanţa după ce alte agenţii imobiliare au ratat tranzacţia, nereuşind să găsească un cumpător. Este vorba despre clădirea ce străjuie emblematic deasupra falezei Portului Tomis, vila lui Mihail Şuţu (fiul boierului Costache), pe care a construit-o cu ajutorul arhitectului Grigore Cerchez. Construcţia a fost realizată în stil maur şi, mulţi ani, a fost reşedinţă de vară a lui Mihail Şuţu.

Moştenitorii imobilului: Covassi şi Lahovary

Din anul 2001, moştenitorii lui, Dan Mihnea Covassi şi Constantin Lahovary, s-au chinuit să pună mâna pe avere, solicitând în instanţă revendicarea palatului. Şi au obţinut-o, în anul 2008. "Obligă pârâţii să restituie reclamantului, în natură, cota de 1/2 din imobilul situat în C-ţa, str. Zambaccian nr. 1 / fostă str. Mării nr. 1), compus din teren în suprafaţă de 852 mp şi construcţie. Definitivă", se arată în decizia Curţii de Apel, pronunţată la 14.03.2008 şi menţinută de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Conac cu etaj şi turn

Conacul Şuţu are o suprafaţă de 852 mp, a fost construit în regim S+P+E+Turn, iar vânzătorii se laudă că are un grad de conservare bun. De precizat faptul că tatăl lui Mihail Şuţu, boierul Costache Şuţu, avusese un conac pe acelaşi loc înainte de venirea administraţiei româneşti în Dobrogea, la 1878. Mihail Şuţu a preluat această casă şi a încercat să o adapteze. A rezultat o clădire fermecătoare, care avea un parapet de piatră foarte abrupt către mare. Faţada clădirii este asemănătoare celei arabe, ferestrele sunt înguste cu arcade supraînălţate, iar interiorul este alcătuit din diverse săli decorate în stilul palatelor arabe din Damasc şi Alger şi cu elemente specifice ale saraiurilor turceşti din Istanbul.

Iată un fragment din descrierea de pe Mercador.ro a imobilului:

Conacul este în oraşul Constanţa, pe faleza de lângă Portul de ambarcaţiuni mici, pe strada Kricor Zambaccian. Vederea este splendidă, direct spre mare. Perioada construirii palatului: sfârşit de secol XIX, început de secol XX, între 1899 şi 1900. Suprafaţa de teren pe care este construit: 852 mp. Număr de niveluri: subsol, parter, etaj şi turn. Imobilul este înscris pe lista Monumentelor Istorice, grad de încadrare A.

Mirela Sorina PASCAL, Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272