REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
13.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Violenţe în Sri Lanka

Violenţe în Sri Lanka

Replica API 12 mai 2022 | 18:23 747

Papa Francisc a cerut miercuri autorităţilor şi manifestanţilor din Sri Lanka "să menţină un comportament paşnic fără a ceda violenţei" şi să respecte pe deplin "drepturile omului" şi "libertăţile civile", relatează AFP.

"Adresez un gând special poporului din Sri Lanka, în special tinerilor care în ultima vreme şi-au făcut auzită vocea în faţa provocărilor şi problemelor sociale şi economice ale ţării", a declarat suveranul pontif la finalul audienţei sale generale săptămânale din Piaţa Sfântul Petru.

"Îndemn toate părţile implicate să menţină un comportament paşnic fără a ceda violenţei", a spus el, cerând "tuturor celor care au responsabilitatea" să asculte "aspiraţiile oamenilor, garantând respectarea deplină a drepturilor omului şi a libertăţilor civile".

Violenţele izbucnite luni în Sri Lanka s-au soldat cu opt morţi şi peste 225 de răniţi în toată ţara, potrivit poliţiei, care a fost nevoită să întărească securitatea mai multor judecători care au fost vizaţi.

Forţele de poliţie au primit ordin să treacă la ofensivă şi să tragă cu muniţie reală pentru a evita "anarhia" în ţară, a anunţat miercuri un oficial al poliţiei.

Insula cu 22 de milioane de locuitori se confruntă cu cea mai gravă criză economică de la declararea independenţei sale în 1948 faţă de Regatul Unit.

Populaţia suferă de mai multă vreme de tăieri de electricitate, penurii de combustibili, alimente şi medicamente, declanşate de un declin accentuat al rezervelor valutare care a blocat importurile de produse esenţiale. Mii de oameni au ieşit în stradă cerând demisia preşedintelui Gotabaya Rajapaksa.

Susţinători ai guvernului, aduşi luni la Colombo şi sprijiniţi de premierul Mahinda Rajapaksa, fratele preşedintelui, au atacat protestatarii antiguvernamentali.

Mahinda Rajapaksa, în vârsta de 76 de ani, şi-a dat demisia după aceste ciocniri sângeroase. Cu puţin timp înainte de zorii zilei de marţi, el a fost scos de armată din reşedinţa sa oficială, asediată de o mulţime furioasă.

Preşedintele Gotabaya Rajapaksa rămas în funcţie, se bucură de puteri extinse şi de comanda forţelor de securitate, potrivit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212