REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Viorel Ionescu: Hârșova ar putea avea prima școală verde din județul Constanța. Video

Viorel Ionescu: Hârșova ar putea avea prima școală verde din județul Constanța. Video

Mirela PASCAL 21 martie 2023 | 00:00 1988

Viorel Ionescu, primarul din Hârșova, face parte din categoria acelor edili gospodari, care își dau și sufletul pentru comunitatea lor. Adevărat, nu găsești astfel de aleși pe toate drumurile, iar acolo unde există n-ar trebui lăsați să plece. Aflat la cel de-al doilea mandat, edilul mai are multe de spus și foarte multe lucruri de făcut pentru orașul său. Aflat în studioul Replica, Viorel Ionescu a vorbit, într-un interviu, despre proiectele sale și despre planurile pe anul 2023. Dar a vorbit și despre problemele cu care se confruntă, dar pe care încearcă să le gestioneze corespunzător.

Viorel Ionescu: Harsova ar putea avea prima scoala verde din judetul Constanta. Video

În debutul interviului, Viorel Ionescu ne-a dezvăluit că anul care s-a încheiat nu a fost unul ușor, având în vedere contextul economic, însă a enumerat și proiectele pe care le are în implementare anul acesta.

Orașul Hârșova, împânzit cu camere de supraveghere

Unul dintre acestea vizează înființarea unui sistem de supraveghere prin mijloace video în vederea controlului de securitate și pază, cu respectarea dispozițiilor legale în vigoare. ”Anul trecut, exceptând cauzele generate de război, a fost un an greu, dificil, dar asta e treaba noastră. Prin natura faptului că a existat o creștere a prețului la materiale… a fost dată peste cap organizarea. Dar, proiectele trebuie să meargă înainte, indiferent de situație. Am semnat joi contractul pentru sistemul de supraveghere în vederea controlului de securitate și pază, cu respectarea dispozițiilor legale în vigoare. Vorbim despre amplasarea a 156 de camere. Este un proiect pe care am ținut foarte mult să-l câștigăm, să putem identifica anumite zone unde cetățenii sunt puțin certați cu mediul… Mi-am propus să fie gata în maximum 6 luni de la semnare să fie finalizat proiectul. În aprilie am stabilit să recepționăm blocul pentru cadrele medicale, s-a închis proiectul cu spațiile verzi, dar și proiectul privind reabilitarea stadionului”, a declarat Viorel Ionescu.

Centre de colectare deșeuri prin aport voluntar și insule ecologice

Alte proiecte, mici, adevărat, dar importante pentru locuitori, vizează centrele de colectare prin aport voluntar vor asigura colectarea separată a deșeurilor menajere și a fluxurilor speciale de deșeuri, dar și proiectul privind modernizarea sistemului de gestionare a deșeurilor în orașul Hârșova prin construirea de insule ecologice. ”Am semnat două proiecte importante: construirea centrului de colectare prin aport voluntar și proiectul privind construirea de insule ecologice. Sunt proiecte nu foarte mari dar care vor avea un impact asupra mediului. Nu voi mai fi tolerant cu cei care nu vor păstra curățenia în oraș. Taxele și impozitele nu le plătim doar pentru a se face curat pe străzi, ci pentru funcționare, să avem o contribuție la proiecte, să mai facem reparații într-o școală, într-un spital…. Nu putem face curățenie cu 12 persoane, într-un oraș. Trebuie să păstreze curățenia”, a spus edilul.

Viorel Ionescu: Harsova ar putea avea prima scoala verde din judetul Constanta. Video

Hârșova ar putea avea o școală verde

Primarul Viorel Ionescu a mai precizat faptul că, pe lângă proiectul privind construirea unei creșe în localitate, își dorește și o școală verde, la standarde europene și prietenoasă cu mediul. Însă, spune edilul, se va consulta cu cadrele didactice din oraș, iar dacă acestea consideră necesitatea unui astfel de proiect, atunci va demara procedurile în vederea realizării acestuia, cu fonduri pe PNRR. Dacă proiectul s-ar realiza, ar fi prima școală verde din județul Constanța, iar celelalte primării i-ar putea urma exemplul. ”Mi-aș dori să construim o școală verde, prietenoasă cu mediul. Însă, voi discuta cu cadrele didactice din Hârșova, mă voi consulta cu ele, dacă va fi nevoie, voi accesa fonduri prin PNRR”, a spus Ionescu.

Spitalul, subfinanțat de Ministerul Sănătății

Viorel Ionescu a vorbit și despre situația Spitalului Orășenesc Hârșova, care are datorii către furnizori, însă nu din culpa proprie, ci din pricina subfinanțării, aspect de care trebuie să se ocupe Primăria Hârșova, din banii cetățenilor. ”Spitalul are niște datorii către anumite societății. Unele sunt înțelegătoare, altele nu. Le achită, fără doar și poate, problema este că e o problemă de finanțare, este subfinanțat. Spitalele din subordinea ministerului își asigură funcționarea, cu spitalele din subordinea primăriilor e mai greu pentru că deservesc pacienți din mai multe localității. Funcționarea o asigură orașul Hârșova, ceea ce nu este corect. Da, nici nu putem priva oamenii de actul medical, dar trebuie găsite soluții”, a precizat edilul.  

Necesitatea unui sens giratoriu la intersecția DN 2A cu DN 22A

O altă problemă care necesitate rezolvare imediat este numărul mare de accidente care se produc la intersecția DN 2A cu DN 22A, (Hârșova-Constanța-Tulcea). ”Am făcut o solicitare către DRDP pentru înființarea unui sens giratoriu, pentru că sunt foarte multe accidente în zonă, este un pericol acolo pe care trebuie să-l eliminăm. În martie se împlinește un an de când am eliberat certificatul de urbanism pentru construirea lui. Însă, CNAIR a aprobat construirea unui pasaj rutier denivelat. Nu am nicio problemă, e binevenit, dar ar fi bine să se înființeze mai repede un sens giratoriu. O persoană juridică vrea să facă acolo o stație de carburanți, iar proiectul vizează și amenajarea unui sens giratoriu. Dacă va veni la mine cu toate avizele, îi voi emite autorizația pentru amenajarea sensului giratoriu”.

Viorel Ionescu: Harsova ar putea avea prima scoala verde din judetul Constanta. Video

Candidează Ionescu pentru un nou mandat?!

Schimbând registrul, primarul Viorel Ionescu a vorbit și despre alegerile din 2024 și o nouă candidatură. ”Până în septembrie 2024, sau când vor fi, mai sunt doi ani de muncă. Nu mă gândesc acum la alegeri. Îl las pe alții, care nu au ce să facă. Unii sunt într-o continuă campanie, sunt propuneri personale din partea unora care cred că tot ce zboară se și mănâncă. Nu sunt adversari puternici, vă spun eu. Sunt mulțumit de ceea ce am făcut, dau ce-i mai bun din mine să fac lucruri frumoase. Nu plec din comunitatea mea. Vreau să rămân în orașul meu”, a spus  edilul. Întrebat dacă există posibilitatea ca Ionel Chiriță să-i fie contracandidat, acesta a răspuns: ”Domnul Chiriță cred că nu va mai candida. S-a ambiționat și a intrat în această luptă, în 2020, a văzut care îi este nivelul. La vârsta pe care o are, dacă ar da dovadă de un gram de înțelepciune, ar sta... liniștit ”.

Interviul integral îl puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218