REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Viorel IONESCU, primarul din HÂRȘOVA: CONSILIERII locali sunt precum COPIII de GRĂDINIȚĂ!

Viorel IONESCU, primarul din HÂRȘOVA: CONSILIERII locali sunt precum COPIII de GRĂDINIȚĂ!

Replica API 27 februarie 2021 | 22:27 1774

Viorel Ionescu, primarul din Hârșova, a acordat un interviu cotidianului Replica de Constanța, prin intermediul căruia a discutat despre proiecte, despre prioritatea racordării orașului la gaze, despre relația cu autoritățile de la județ, dar și despre circul din cadrul ședințelor de Consiliu Local. Chiar dacă a trecut campania electorală, se pare că încă mai există spirite încinse, dar în Consiliu de data aceasta. Și, după cum a precizat chiar primarul, unii consilieri se poartă precum copiii de grădiniță și nu iau în serios importanța deciziilor din ședințe. Mai multe detalii interesante, dar și picante în același timp, puteți urmări în materialul de mai jos.

Întrebat care este situația în Primărie, care este relația primarului cu consilierii, Viorel Ionescu a răspuns: ”Conform așteptărilor, după ce am văzut lista de conșilieri aleși. Este o parte a consilierilor care sunt puțin rătăciți, nu cred că știu despre ce este vorba. Este adevărat că acea parte este formată din noi consilieri intrați, fără experiență, dar nu se justifică cu nimic faptul că nu prea au temele făcute, nu știu ce înseamnă responsabilitatea de a fi reprezentantul cetățeanului într-un for legislativ și de a îmbunătăți proiecte în favoarea cetățeanului. Din ce văd eu, după primele cinci luni, sunt câteva persoane supărate, frustrate, pline de ură, sunt persoane cu supărări și frustrări personale raportate la adresa primarului și atunci reacționează în consecință. Este o majoritate politică, dar este o majoritate în favoarea cetățenilor, doar că sunt câteva voci ce transformă ședințele într-un circ, lucru pe care l-am explicat și le-am și transmis. Eu am făcut apel și printr-o postare personală pe facebook la discuții, să văd care este supărarea lor. A doua ședință a fost o ședință extraordinară, nici măcar nu s-au prezentat, deși era o ședință importantă de implementare a unor proiecte europene, ulterior au fost și aprobate. Lucrurile merg mai departe, dar îi văd ca în povestea aceea în care fetița care l-a luat pe nu în brațe, tot timpul primarul este ilegalist, este hoț și face lucruri care nu sunt bune”.

”Unde este ilegalitatea? La mine sau la ei? Este noaptea minții”

Viorel Ionescu spune că trebuie să existe opoziție, însă trebuie să fie responsabilă.

”În Consiliu este ca în povestea ”Fetița care l-a luat pe NU în brațe”. Opoziția trebuie să existe, neexistând aceasta, apare o problemă, dar opoziția trebuie să fie responsabilă. În momentul în care spui nu și nu reacționezi sau nu vii cu un motiv sau argument, e ceva la mijloc. Avem o situație în CL, unde primarul, din spusele lor, este o persoană ce comite o ilegalitate pentru că adoptă o hotărâre de consiliu fără avizul unei comisii de specialitate, le-am și explicat. Treaba mea ca primar este să solicit acest aviz, eu respect legea, solicit avizul, stabilesc și un termen până la care trebuie să ni se dea avizul, aviz consultativ, dar nu sunt obligat să țin loc de el. Unde este ilegalitatea, la mine sau la ei? Am avut o nebunie, când s-au întâlnit ei pentru ultima oară, prin decembrie, unde, la o comisie, două persoane din comisia de urbanism au dat un aviz negativ, aceleași două persoane în comisia economică nu au vrut să mai dea avizul. Este noaptea minții. Nu se poate ca aceste două persoane să dea aviz negativ într-o comisie, dar la cealaltă comisie nu vrea să mai dea aviz, și apoi țipă că primarul e de vină. Lucrurile trebuie să fie foarte clare, avizele sunt consultative, așa a gândit-o și legiuitorul, nu putem bloca activitatea unui consiliu de 17 consilieri pentru că nu doresc alți 3 să dea un aviz. De asemenea, nu putem bloca proiecte pentru un oraș întreg”, a explicat primarul din Hârșova, vizavi de situația relației cu consilierii locali.

Circ și la ședința CL de joi! ”Totul e ca la grădiniță”

”Ieri (joi, 25 februarie – n.r.) a fost o ședință ordinară, aceleași trei persoane au făcut, din nou, circ, și le-am spus că, indiferent, cu, sau fără primar, circul tot a fost, ceea ce înseamnă că nu primarul este cel care generează problema. Acum au altă nebunie, vin la ședințe și nu votează proiectele, deși legea spune că dacă participi la ședință, trebuie să votezi proiectul, fie pozitiv, negativ sau abținere. Totul e ca la grădiniță, îi văd ca pe niște copii iresponsabili care au intrat în Consiliul Local și nu sunt conștienți de rolul important pe care îl au în comunitate. Consiliul local funcționează, avem o majoritate, nu una politică, ci o majoritate responsabilă pentru cetățean, majoritate ce asigură implementarea proiectelor aflate în derulare”, a mai relatat Viorel Ionescu.

Proiecte în derulare: Hârșova va avea Computer Tomograf

În continuare, Viorel Ionescu a vorbit despre proiecte, care, sincer vorbind, nu sunt deloc puține: ”Toate proiectele sunt importante, dacă nu erau importante, nu mai încercam să le derulez. Avem la acest moment un proiect pentru școala veche, un proiect de reabilitare a ansamblului Vasile Cotovu. Un alt proiect este reabilitarea spitalului, dar lucrul care nu se vede, dotarea ambulatorului, l-am început mandatul trecut și suntem pe sfârșitul acestuia. Se va dota și secția ATI, echipamente de 4,6 milioane euro fără TVA. La Hârșova o să avem și computer tomograf. Spitalele mici nu primesc bani de nicăieri. O să se schimbe situația, chiar dacă avem o conducere PNL, dar și pentru că spitalele vor claca. Spitalul din Hârșova deservește o arie cu o rază de aproximativ 60 de kilometri, inclusiv din Brăila, Ialomița, Călărași. Ne-am descurcat cu o abordare chibzuită a problemei și cheltuială pe măsură pentru că veniturile sunt cuantificate sau cuantificabile, spitalul are venituri ce primește de la Casă”.

”Așteptăm să fie aprobat bugetul de stat! Ne vom descurca”

”Toată lumea așteaptă bugetul de stat să fie aprobat, apoi așteptăm indicatorii în baza cărora să ne facem bugetul nostru pe plan local. Bugetul pe Hârșova va fi cel puțin la nivelul anului 2020. Bugetul de dezvoltare este bine definit pentru că sunt proiecte pe fonduri europene, sunt proiecte de dezvoltare unde am proiecte deja semnate, acolo nu pot spune că, în 2021, stop, frână. Prin alocări ce vor veni de la Guvern, ne vom descurca”, a explicat Ionescu.

Racordarea la gaze, o prioritate

”Prioritar rămâne proiectul privind racordarea orașului la rețeaua de gaze. Noi ne-am cam făcut treaba, avem un studiu de fezabilitate, va trebui să-l reactualizăm, dar nu voi face acea reactualizare pentru că ea costă, decât în momentul în care se va deschide o axă în care și Hârșova să poată fi fezabil să poată depune proiectul. La 40 și puțin de kilometri se află conducta principală, aici nu doar noi suntem implicați, ci și restul comunelor din împrejurimi, dar poate acelea au alte priorități. Cătăm soluții pentru implementarea acestui proiect, proiect ce nu va fi așa de azi pe mâine, trebuie să-l demarăm, să purtăm discuții, să vedem conducta, sunt mai mulți factori”, potrivit primarului din Hârșova.

”Mă gândesc să reabilitez chiar și creșa”

Pe partea de educație se vor deschide mai multe axe, printre care și eficiența energetică a unităților de învățământ, și nu doar școli și grădinițe, chiar și cele care aparțin autorității publice locale. ”Mă gândesc să reabilitez chiar și creșa. Proiecte și idei sunt, pot să o spun, cu bucurie, că avem aceste lucruri. Avem trei proiecte pe Interregio Bulgaria-România, 12 proiecte pe axă POR, POIM. Unele sunt semnate, cu altele ne apropiem de semnare, dar se muncește”, a declarat Viorel Ionescu.

Atacuri, relația cu autoritățile de la județ și întreținerea orașului

”S-a terminat campania electorală și s-au terminat și atacurile la vedere, pentru că nu cred că mai au nimic de făcut și oamenii i-ar sancționa, dar vechilor prieteni le doresc doar sănătate. Noi lucrăm la curățenie, indiferent de anotimp, dar în schimb am purtat o discuție privind achiziția de tot ce însemnă florile sezoniere. Odată cu această curățenie vreau să schimb și peisajul în centru. Mă gândesc să plantăm niște pomi acolo unde este acea marmură oribilă și, pe timp de vară, dă senzația de un deșert, mă gândesc să plantăm niște pomi, să facem ceva frumos. Se lucrează. Simt deschidere din partea autorităților de la județ, dar noi ne vedem de treaba noastră, e o relaționare colegială, prietenească, este ok. Înainte de toate trebuie dată dovadă de o maturitate politică și anumite persoane, nu cunosc persoanele de la USR, dar cunosc de la PNL și nu cred că supărările sunt din partea acestora, fără să fiu subiectiv. Dacă sunt nemulțumiri cred că se vor rezolva dacă se vor așeza la masă și vor discuta. USR va mai trebui să demonstreze, dar cu siguranță, nu vor demonstra dacă vor pe sistem de Gică contra. Acel sistem cred că a trecut, vorbim despre o altă generație ce putem schimba și sancționa pe alesul local”, a mai spus primarul din Hârșova.

Mai multe detalii despre subiectele abordate, puteți urmări în materialul video de mai jos:

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218