rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 4 decembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Vitiligo: Cauze, simptome şi tratament

Vitiligo este o afecțiune de lungă durată în care porțiuni ale pielii își pierd culoarea. Această boală poate apărea la orice vârstă, indiferent de sex sau rasă sau etnie, și afectează între 0.5% și 2% din populație. Află tot ce trebuie să știi despre cum se manifestă această boală și opțiunile de tratament.

Ce este vitiligo?

Vitiligo este o afecțiune cronică a pielii manifestată prin decolorare cutanată. Astfel, persoanele cu vitiligo se remarcă prin prezența unor pete albe pe piele, de dimensiuni diferite, pe anumite porțiuni sau pe întreaga suprafață a corpului. Dimensiunea perimetrului de piele afectată de vitiligo diferă de la o persoană la alta. Vitiligo se poate răspândi chiar și în zona ochilor, în interiorul gurii și pe scalp. În cele mai multe cazuri, zonele afectate rămân decolorate pe tot parcursul vieții, scrie doc.ro.

Vitiligo este o afecțiune fotosensibilizantă, ceea ce înseamnă că zonele de piele decolorată sunt mai sensibile expunerii la soare față de restul pielii. Odată instalat, este dificil de anticipat în ce măsură și în ce ritm se va răspândi vitiligo pe corp. Procesul de extindere poate dura săptămâni, dar există cazuri în care petele apărute rămân la fel pentru luni sau ani de zile. Petele de vitiligo se remarcă cel mai ușor la persoanele cu piele închisă sau bronzată.

Cauze vitiligo

Vitiligo este o afecțiune cronică despre care specialiștii bănuiesc că ar fi de natură autoimună, iar cauzele apariției sale nu sunt în totalitate cunoscute. Apariția vitiligo determină pierderea melaninei, substanța responsabilă cu pigmentarea pielii. Melanocitele, celulele care produc pigmentul, nu mai funcționează normal la persoanele cu vitiligo, ceea ce înseamnă ca producția de melanină este oprită.

Printre posibilele cauze asociate cu apariția vitiligo se numără:

Prezența unei afecțiuni autoimune, în urma căreia sistemul imunitar devine hiperactiv și distruge melanocitele

Un dezechilibru în organism cauzat de stresul oxidativ

Arsuri solare grave sau expunerea la substanțe chimice nocive pentru piele

Cauze neurologice sau ereditare

Simptome vitiligo

Vitiligo prezintă un singur simptom, cel al decolorării segmentate a pielii, fără a cauza alte neplăceri. Prima pată apare, de obicei, într-o zonă des expusă la soare. Pata se decolorează treptat, până ajunge complet albă. Petele de vitiligo sunt, de obicei, neregulate, dar uneori marginile acestora se pot inflama ușor, căpătând un ton rozaliu, care poate da mâncărime. În mod normal, însă, petele de vitiligo nu produc niciun fel de disconfort, iritație sau uscăciune a pielii. Practic, în afara decolorării, pielea afectată de vitiligo se comportă normal.

Vitiligo se manifestă diferit de la o persoană la alta. Astfel, unii pot avea câteva pete care se opresc relativ repede din dezvoltare și nu se mai extind, în timp ce alții pot dezvolta pete de mari dimensiuni, care se pot uni pe suprafețe întinse ale pielii.

Tipuri de vitiligo

Există două tipuri cunoscute de vitiligo, mai precis vitiligo non-segmental și vitiligo segmental. Vitiligo non-segmental se caracterizează prin pete simetrice, care se dezvoltă mai lent dacă nu apar pe aceeași porțiune a corpului (de exemplu, abdomen). Petele apar cel mai des în zonele de piele frecvent expuse la soare, precum față, gât și mâini, dar, în cazul acestui tip de vitiligo, mai pot apărea și în palme, pe brațe, în zona ochilor, pe genunchi, coate, picioare, zona axilei, zona genitală și rectală, și nas.

Există mai multe subcategorii de vitiligo non-segmental, după cum urmează:

Vitiligo generalizat – fără zone sau dimensiuni specifice ale petelor, fiind cel mai des întâlnit.

Vitiligo acrofacial – apare, cel mai des, în zona degetelor de la mâini și picioare.

Vitiligo al mucoasei – apare în jurul membranelor mucoase și a buzelor.

Vitiligo universal – cuprinde aproape tot corpul și este foarte rar întâlnit.

Vitiligo focal – se manifestă prin câteva pete rare, în zone discrete, și apare adesea la copii.

Tipul non-segmental este cea mai răspândită formă de vitiligo, acoperind aproape 90% dintre cazuri.

Vitiligo segmental se extinde mai rapid, dar specialiștii au constatat că este mai stabil și mai constant față de vitiligo non-segmental. Această formă este mai puțin întâlnită, afectând în jur de 10% din populația cu vitiligo. Petele nu sunt simetrice și apar mai des la copii și tineri. Forma de vitiligo segmental afectează, de obicei, o singură zonă de piele, și răspunde mai bine la tratamentele topice față de vitiligo non-segmental.

Complicații și riscuri vitiligo

Din cercetările actuale, nu se cunoaște nicio boală sau complicație de boală ce poate fi direct cauzată de vitiligo. Cu toate acestea, persoanele cu vitiligo prezintă un risc crescut de arsuri solare, sau, în cazuri mai grave, cancer de piele, pierderea auzului și modificări de vedere din cauza inflamării irisului.

De asemenea, fiindcă vitiligo este o boală autoimună, persoanele afectate sunt susceptibile altor boli de această natură, precum afecțiuni tiroidiene, boala Addison, diabet de tip 1 sau anemie pernicioasă. Deși majoritatea persoanelor cu vitiligo nu suferă de aceste boli, se recomandă un consult medical pentru evaluarea riscurilor de alte afecțiuni autoimune.

Dacă petele de vitiligo sunt vizibile, există riscul stigmatului social, care poate fi dificil de depășit. Persoanele cu vitiligo vizibil pot avea o stimă de sine scăzută și pot dezvolta afecțiuni psihice, precum depresie și anxietate, din cauza percepției celor din jur. Sentimentul de rușine este resimțit acut de persoanele cu piele închisă la culoare, unde petele sunt cel mai bine pronunțate din cauza contrastului – de altfel, în India boala este supranumită ”lepra albă”.

Persoanele cu vitiligo vizibil, care se simt deranjate de prezența petelor, sunt încurajate să comunice cât mai deschis cu prietenii și familia despre sentimentele lor cu privire la boală sau să apeleze la sfatul unui specialist.

Diagnostic și tratament

Diagnostic vitiligo

Vitiligo se diagnostichează cu ușurință datorită manifestării evidente. Așadar, medicul va căuta să identifice, în special, pete în zona scalpului, genelor, sprâncenelor, nasului, buzelor și bărbiei, sau în zona spatelui, pentru a stabili forma de vitiligo – segmental sau non-segmental – și, dacă este vorba despre vitiligo non-segmental, să identifice subcategoria din care face parte. În funcție de tipul de vitiligo se poate stabili un tratament mai precis, dat fiind că vitiligo segmental este mai ușor de gestionat prin tratamente topice.

Forme de tratament în vitiligo

Specialiștii de la Academia Americană de Dermatologie susțin că vitiligo nu trebuie tratat ca pe o boală ci, mai mult, ca pe o problemă cosmetică. Deși este o afecțiune ce poate prezenta anumite riscuri și necesită monitorizare, o modalitate sigură și eficientă de a preveni complicațiile cele mai frecvente (arsurile solare) este utilizarea fotoprotecției. Aplicarea zilnică, indiferent de anotimp, a unei creme cu protecție solară pe zonele afectate vizibile, cum ar fi fața și scalpul, este recomandată de medicii dermatologi.

Pe lângă protecție, există câteva alternative de tratament și atenuare a petelor de vitiligo.

Terapia cu ultraviolete

Fototerapia cu raze ultraviolete este de 2 tipuri: cu raze UVA și raze UVB. Terapia cu UVA se realizează la o clinică specializată și presupune, mai întâi, administrarea unui medicament care crește sensibilitatea pielii la lumina UV, după care pacientul va fi expus, în mai multe sesiuni, la doze ridicate de raze UVA. Progresul va fi vizibil după aproximativ 6-12 luni, în contexul a două sesiuni pe săptămână.

Terapia cu raze UVB este una dintre cele mai comune forme de tratament a bolii și poate fi efectuată și acasă, cu ajutorul unei lămpi cu lumină UVB. În acest fel, expunerea se poate realiza zilnic, ceea ce face tratamentul mai eficient. Dacă sesiunile se desfășoară la clinică, va fi nevoie de 2-3 sesiuni pe săptămână pentru a se vedea rezultate, iar perioada de tratament va fi mai lungă.

Terapia cu UVB este recomandată persoanelor cu pete extinse pe porțiuni mai mari de corp. În aceste cazuri, tratamentul se va face la o clinică sau spital specializat. Dacă este combinată cu alte forme de tratament, fototerapia cu raze UVB poate avea rezultate foarte bune asupra petelor de vitiligo. De luat aminte, însă, că nu s-a descoperit, până în prezent, un tratament de estompare definitivă a petelor de vitiligo.

Depigmentarea

Atunci când zona afectată este foarte extinsă, cu peste 50% din suprafața corpului acoperită de pete, depigmentarea este o opțiune viabilă. Această procedură presupune aplicarea unor tratamente topice pe bază de monobenzone, hidroquinonă sau mequinol, pentru decolorarea zonelor de piele neafectate, în așa fel încât să se creeze o uniformizare a culorii pielii.

Deși tratamentul este unul permanent, acesta poate sensibiliza pielea, iar expunerea îndelungată la soare este strict interzisă. Procesul de depigmentare poate dura între 12 și 14 luni, în funcție de culoarea naturală a pielii. De asemenea, depigmentarea este o opțiune bună pentru persoanele cu piele deschisă și foarte deschisă la culoare.

Micropigmentarea

Micropigmentarea este o formă de terapie care utilizează pigment natural ce poate fi implantat în piele, pentru reuniformizarea tonului general al pielii. Micropigmentarea este adesea folosită în tratamentul petelor din jurul buzelor, nasului și sprâncenelor, mai ales în cazul persoanelor cu piele mai închisă la culoare.

Tratamentul cosmetic

Există mai multe proceduri care intră sub spectrul de tratament sau camuflare cosmetică și sunt folosite, în special, în cazurile mai ușoare de vitiligo. Camuflarea cosmetică presupune utilizarea de plasturi, creme sau produse de machiaj destinate atenuării contrastului dintre pete și restul de piele. Se recomandă alegerea unor produse cât mai aproape de culoarea naturală a pielii. De asemenea, în cazul cremelor și produselor de machiaj, dacă sunt corect aplicate, pot rezista până la 18 ore pe față și 96 de ore pe restul corpului, deoarece majoritatea acestora sunt rezistente la apă și transfer.

O opțiune de camuflare cosmetică de durată este tatuarea zonelor decolorate. De asemenea, multe persoane apelează la tratamente naturiste, prin aplicarea topică de alimente bogate în vitamina C, precum portocale, lămâi, căpșuni sau kiwi, care au rol depigmentant.

Măsuri de prevenție și stil de viață

Cea mai bună măsură de prevenție împotriva arsurilor solare și a altor complicații cauzate de expunerea la soare, în raport cu fotosensibilitatea specifică petelor de vitiligo, este utilizarea unei creme cu protecție solară în mod regulat și evitarea expunerii la soare.

După cum am amintit mai sus, această boală poate impune un stres psihic deosebit din cauza percepției sociale, prin urmare este important ca orice stimul negativ resimțit din cauza aspectului petelor de vitiligo să fie adresat, fie în prezența prietenilor și familiei, fie într-un cadru specializat, la medicul psiholog sau dermatolog.

Informații utile despre vitiligo

Vitiligo la copii și gravide

În ceea ce privește manifestarea bolii la copii, aceștia manifestă, în special, forme de vitiligo non-segmental, iar unii copii pot avea simptome mai rar întâlnite, precum albirea prematură a părului și depigmentarea buzelor. Deși rasa nu este un element relevant în privința copiilor cu vitiligo, s-a remarcat, de-a lungul timpului că cei cu piele mai închisă la culoare sunt mai predispuși la dezvoltarea bolii.

Femeile însărcinate cu istoric de boli autoimune în familie sau cu afecțiuni tiroidiene trebuie să își verifice funcția tiroidiană în primele săptămâni de sarcină, iar, în cazul prezenței unor dereglări sau afecțiuni, se va discuta cu medicul endocrinolog despre opțiuni de prevenție și tratament. Deși una dintre cauzele presupune ale bolii vitiligo este transmiterea pe cale ereditară, nu se cunoaște cu exactitate care este riscul transmiterii acestei afecțiuni de la mamă la făt.

Mituri despre vitiligo

Există numeroase concepții eronate cu privire la vitiligo, iar cea mai populară este legată de aspectul contagios al bolii. Acest lucru nu este adevărat, vitiligo nu se transmite prin contact direct sau atingere și nu afectează persoanele din jur. Boala vitiligo nu este periculoasă, atât timp cât este gestionată, iar pielea decolorată este ferită de soare. Boala vitiligo nu afectează, în mod special, copiii și nu reprezintă un pericol pentru femeile însărcinate.

De asemenea, se presupune, în mod eronat, faptul că vitiligo afectează cu preponderență anumite rase. Statistic vorbind, într-adevăr, persoanele cu piele închisă la culoare sunt mai afectate, dar este de reținut că boala afectează toate rasele, în egală măsură. Nu în ultimul rând, boala vitiligo nu are nicio legătură cu albinismul, lepra sau cancerul de piele. Vitiligo este o afecțiune separată, care are un fond autoimun.

vineri, 30 octombrie 2020765
Comentarii
Vremea
11.8°11.8° - 12.2° vineri, 4 decembrie 2020
ConstanțaUmiditate: 95%
Vânt: 5.47 m/s
Presiune: 1018 milibari

Loto
6/49
5/40
joker
Horoscop
mai mult...SPSportRT
4 dec 00:00SportVictorii pentru CSM Târgovişte şi CSU Olimpia Braşov, în Liga Naţională de baschet feminin

CS Municipal Târgovişte şi CSTBv CSU Olimpia Braşov au obţinut victorii, joi, la Târgovişte, în Liga Naţională...268

4 dec 00:00SportStanciu a marcat pentru Slavia Praga în Europa League

Mijlocaşul român Nicolae Stanciu a marcat un gol pentru Slavia Praga, care a învins-o pe Hapoel Beer Sheva cu 3-0,...288

4 dec 01:00SportBraga, Lille, Milan, Villarreal, Antwerp, Tottenham, Dinamo Zagreb şi Steaua Roşie s-au calificat în 16-imi

Echipele Sporting Braga, OSC Lille, AC Milan, Villarreal, Antwerp, Tottenham, Dinamo Zagreb şi Steaua Roşie Belgrad...453

4 dec 00:00SportLiga Națiunilor: Italia vs Spania și Belgia vs Franţa, semifinalele competiției

Italia va întâlni Spania şi Belgia va juca împotriva Franţei în semifinalele ediţiei 2020/2021 a Ligii...400

Local
4 dec 20:47LocalTras pe DREAPTA de polițiștii din Medgidia

La data de 2 decembrie a.c., în jurul orei 22.50, polițiști din cadrul Poliției municipiului Medgidia au identificat...4869

4 dec 20:47LocalRAZII în CONSTANȚA

La data de 2 decembrie a.c., polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității au desfășurat...1446

4 dec 20:45LocalDoi bărbați, CONDAMNAȚI pentru că au condus FĂRĂ PERMIS

875

4 dec 20:50LocalAtenție, șoferi! Se reabilitează carosabilul pe strada Industrială, la intersecția cu bulevardul Aurel Vlaicu

Echipele SC Confort Urban SRL vor interveni vineri, 04 decembrie, cu utilaje pentru frezarea carosabilului pe strada...710

4 dec 20:49LocalDonații de măști faciale de protecţie și teste rapide anti-Covid pentru Constanța

Primăria orașului Kaohsiung (cel mai mare oraș-port din Taiwan și totodată cel mai important oraș din zona de sud,...913

4 dec 21:22LocalO CASĂ a luat FOC în Agigea

În incendiu au ars în totalitate 2 case cu suprafețe de 50 respectiv 80 mp și a fost afectat acoperișul unei a...938

4 dec 20:45LocalPleșu, ARESTAT la Constanța!

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, la...2828

4 dec 20:46LocalSe PRELUNGEŞTE CARANTINA ÎN OVIDIU!

Prefectul Silviu Coşa a făcut declaraţii în perspectiva prelungirii carantinei în municipiul Constanţa, dar şi a...3417

4 dec 20:44LocalCovid-19 la Constanța: 318 cazuri noi, incidența pe municipiu este 10,54 și pe județ 7,15

1807

Politică
4 dec 23:54PoliticăIohannis: Strategia de vaccinare, aprobată în CSAT

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus a fost aprobată...590

4 dec 23:58PoliticăVOT ÎN CARANTINĂ. Cum pot vota alegătorii care se află în carantină?

Alegerile parlamentare se desfășoară într-o perioadă de plină pandemie de COVID. În ultima perioadă avem o medie...1087

4 dec 23:55PoliticăBogdan Bola, candidat PNL la Camera Deputaților: Avem nevoie de o lege unică a plajelor

825

Interviuri
1 dec 00:06InterviuriSilviu GĂREA: CETĂȚENII vor CÂȘTIGA dacă aleg PSD-ul! Video

”Mă simt foarte onorat că din miile de membri ai Partidului Social Democrat am fost nominalizat”, spune Silviu...1103

27 noi 00:12InterviuriGeorge Niculescu, PNL: PSD-iștii încearcă să POLITIZEZE această PANDEMIE! Video

George Niculescu este candidatul PNL pentru un loc în Senat. Nu este străin de activitatea unui reprezentant al...1533

27 noi 00:12InterviuriGeorge Vișan: PSD ar fi GESTIONAT această PANDEMIE mult mai BINE decât PNL! Video

1549

3 dec 00:04InterviuriRemus Negoi, USR-PLUS: Imunitatea parlamentară NU trebuie să existe într-o ȚARĂ normală!

Remus Negoi, candidatul USR-PLUS pentru Senat, a acordat un interviu cotidianului Replica de Constanța în care a...718

3 dec 00:05InterviuriSorin Andrei: USR-PLUS are PROIECTE pentru COMBATEREA SĂRĂCIEI

Candidatul USR-PLUS pentru Senat, Sorin Andrei, conştientizează că una dintre problemele majore cu care se confruntă...723

1 dec 00:06InterviuriRăzvan Filipescu, Pro România: GUVERNUL PNL a CREAT HAOS și PANICĂ! Video

Răzvan Filipescu, candidat Pro România la Senat, a acordat un interviu cotidianului Replica de Constanța, prin care a...872

27 noi 00:13InterviuriCristina Rizea, USR-Plus: PSD a avut TIMP 30 de ani să DEMONSTREZE ce POATE! Video

Cristina Rizea, candidat din partea USR-Plus la Alegerile Parlamentare, a acceptat provocarea să reprezinte în...1446

24 noi 00:10InterviuriMarian CRUȘOVEANU, PNL: În Primăria Constanţa sunt foarte multe situații NECLARE. VIDEO

Marian Crușoveanu, candidatul PNL pentru Camera Deputaților, are convingerea că va ajunge în Parlamentul României...2702

24 noi 00:12InterviuriSorin Andrei, USR-PLUS: Așa cum MERGEM la supermarket, putem merge și la VOT. VIDEO

1577

Monden
4 dec 00:00MondenAdevărul nespus: Romina Power l-a înşelat pe Al Bano. Ce declaraţii face amantul

Chiar şi astăzi, după ani de la separare, cei doi artişti fac ca povestea lor de dragoste să fie învăluită în...805

4 dec 00:00MondenCântăreaţa rap Cardi B, desemnată "Femeia Anului 2020" de revista Billboard

Cântăreaţa rap de origine dominicană Cardi B a fost desemnată miercuri "2020 Woman of the Year" de revista de...340

4 dec 00:00MondenRita Wilson, soţia lui Tom Hanks, asigură că are încă anticorpi împotriva COVID-19

342

4 dec 20:45MondenBritney Spears a lansat un cântec inedit pentru a sărbători împlinirea a 39 de ani

Britney Spears a lansat prin surprindere miercuri un cântec inedit, intitulat "Swimming In the Stars", pentru a...348

4 dec 00:00MondenMargot Robbie o va înlocui pe Emma Stone în „Babylon“, viitorul film al lui Damien Chazelle

În pofida negocierilor iniţiale, Emma Stone nu va colabora cu regizorul musicalului "La La Land", Damien Chazelle, la...365

4 dec 00:00MondenFestivalul de Film Sundance 2021 se va desfăşura online şi în cinematografe drive-in

278

Mapamond
4 dec 00:00MapamondIsraelul înregistrează peste 1.500 de cazuri de coronavirus într-o zi, pentru prima dată în ultimele săptămâni

Numărul de infectări zilnice cu coronavirus a trecut de 1.500 în Israel, pentru prima dată în ultimele...318

4 dec 00:00MapamondCoronavirus: SUA raportează un număr record de peste 100.000 de persoane spitalizate şi peste 2.700 de decese în 24 de ore

Numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus şi spitalizate în Statele Unite a depăşit miercuri pragul de...315

4 dec 00:00MapamondItalia limitează deplasările pentru sărbători

284

4 dec 00:00MapamondSUA: Google, în vizorul autorităţilor din cauza supravegherii angajaţilor

O agenţie federală din SUA a dat miercuri un termen de două săptămâni gigantului digital Google pentru a răspunde...301

4 dec 00:00MapamondCoronavirus: Reuniuni şi deplasări limitate în Spania pentru sărbătorile de sfârşit de an

Spaniolii nu vor putea să se reunească mai mult de zece persoane de Crăciun şi de Revelion şi vor putea să se...359

4 dec 00:00MapamondONU: Peste 1 miliard de persoane ar putea trăi în sărăcie extremă până în 2030 din cauza pandemiei

299

Sănătate
4 dec 00:00SănătateBronșita: remedii naturale eficiente

Bronșită este o infecție la nivelul pasajelor bronhice, care transportă aer către plămâni. Această infecție...353

4 dec 00:00SănătateDe ce este important un sistem endocrin echilibrat

Corpul fiecăreia dintre noi suferă modificări de-a lungul vieții, care pot afecta modul în care funcționează...347

4 dec 00:00SănătateStilul de viață sedentar anulează beneficiile unei mase corporale normale

295

4 dec 00:00SănătateCum îți păstrezi articulațiile sănătoase în funcție de vârstă?

Pentru a-ți păstra sănătatea articulațiilor cât mai mult timp e important să ții cont de anumite lucruri, cum ar...395

4 dec 00:00SănătateIritațiile cauzate de stres: cum le gestionezi?

Stresul emoțional poate afecta nu doar mintea, ci și corpul unei persoane, ducând la apariția unor iritații pe fond...331

4 dec 00:00Sănătate8 alimente care conțin mai mult calciu decât laptele

Calciul, cel mai abundent mineral din organism, se găsește în mod natural în unele alimente sau este adăugat în...357

4 dec 00:00SănătateDe ce e bine să bei bere iarna

Deși majoritatea amatorilor de bere vor spune că vara este momentul potrivit pentru această băutură, nu ai de ce...474

4 dec 00:00SănătateMai puține calorii pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă

Cercetătorii spun că restricția de calorii poate limita efectele negative ale îmbătrânirii la nivel celular și,...342

4 dec 00:00Sănătate10 alimente care „ard” grăsimile văzând cu ochii

416

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT