rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 13 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Vitiligo: Cauze, simptome şi tratament

Vitiligo este o afecțiune de lungă durată în care porțiuni ale pielii își pierd culoarea. Această boală poate apărea la orice vârstă, indiferent de sex sau rasă sau etnie, și afectează între 0.5% și 2% din populație. Află tot ce trebuie să știi despre cum se manifestă această boală și opțiunile de tratament.

Ce este vitiligo?

Vitiligo este o afecțiune cronică a pielii manifestată prin decolorare cutanată. Astfel, persoanele cu vitiligo se remarcă prin prezența unor pete albe pe piele, de dimensiuni diferite, pe anumite porțiuni sau pe întreaga suprafață a corpului. Dimensiunea perimetrului de piele afectată de vitiligo diferă de la o persoană la alta. Vitiligo se poate răspândi chiar și în zona ochilor, în interiorul gurii și pe scalp. În cele mai multe cazuri, zonele afectate rămân decolorate pe tot parcursul vieții, scrie doc.ro.

Vitiligo este o afecțiune fotosensibilizantă, ceea ce înseamnă că zonele de piele decolorată sunt mai sensibile expunerii la soare față de restul pielii. Odată instalat, este dificil de anticipat în ce măsură și în ce ritm se va răspândi vitiligo pe corp. Procesul de extindere poate dura săptămâni, dar există cazuri în care petele apărute rămân la fel pentru luni sau ani de zile. Petele de vitiligo se remarcă cel mai ușor la persoanele cu piele închisă sau bronzată.

Cauze vitiligo

Vitiligo este o afecțiune cronică despre care specialiștii bănuiesc că ar fi de natură autoimună, iar cauzele apariției sale nu sunt în totalitate cunoscute. Apariția vitiligo determină pierderea melaninei, substanța responsabilă cu pigmentarea pielii. Melanocitele, celulele care produc pigmentul, nu mai funcționează normal la persoanele cu vitiligo, ceea ce înseamnă ca producția de melanină este oprită.

Printre posibilele cauze asociate cu apariția vitiligo se numără:

Prezența unei afecțiuni autoimune, în urma căreia sistemul imunitar devine hiperactiv și distruge melanocitele

Un dezechilibru în organism cauzat de stresul oxidativ

Arsuri solare grave sau expunerea la substanțe chimice nocive pentru piele

Cauze neurologice sau ereditare

Simptome vitiligo

Vitiligo prezintă un singur simptom, cel al decolorării segmentate a pielii, fără a cauza alte neplăceri. Prima pată apare, de obicei, într-o zonă des expusă la soare. Pata se decolorează treptat, până ajunge complet albă. Petele de vitiligo sunt, de obicei, neregulate, dar uneori marginile acestora se pot inflama ușor, căpătând un ton rozaliu, care poate da mâncărime. În mod normal, însă, petele de vitiligo nu produc niciun fel de disconfort, iritație sau uscăciune a pielii. Practic, în afara decolorării, pielea afectată de vitiligo se comportă normal.

Vitiligo se manifestă diferit de la o persoană la alta. Astfel, unii pot avea câteva pete care se opresc relativ repede din dezvoltare și nu se mai extind, în timp ce alții pot dezvolta pete de mari dimensiuni, care se pot uni pe suprafețe întinse ale pielii.

Tipuri de vitiligo

Există două tipuri cunoscute de vitiligo, mai precis vitiligo non-segmental și vitiligo segmental. Vitiligo non-segmental se caracterizează prin pete simetrice, care se dezvoltă mai lent dacă nu apar pe aceeași porțiune a corpului (de exemplu, abdomen). Petele apar cel mai des în zonele de piele frecvent expuse la soare, precum față, gât și mâini, dar, în cazul acestui tip de vitiligo, mai pot apărea și în palme, pe brațe, în zona ochilor, pe genunchi, coate, picioare, zona axilei, zona genitală și rectală, și nas.

Există mai multe subcategorii de vitiligo non-segmental, după cum urmează:

Vitiligo generalizat – fără zone sau dimensiuni specifice ale petelor, fiind cel mai des întâlnit.

Vitiligo acrofacial – apare, cel mai des, în zona degetelor de la mâini și picioare.

Vitiligo al mucoasei – apare în jurul membranelor mucoase și a buzelor.

Vitiligo universal – cuprinde aproape tot corpul și este foarte rar întâlnit.

Vitiligo focal – se manifestă prin câteva pete rare, în zone discrete, și apare adesea la copii.

Tipul non-segmental este cea mai răspândită formă de vitiligo, acoperind aproape 90% dintre cazuri.

Vitiligo segmental se extinde mai rapid, dar specialiștii au constatat că este mai stabil și mai constant față de vitiligo non-segmental. Această formă este mai puțin întâlnită, afectând în jur de 10% din populația cu vitiligo. Petele nu sunt simetrice și apar mai des la copii și tineri. Forma de vitiligo segmental afectează, de obicei, o singură zonă de piele, și răspunde mai bine la tratamentele topice față de vitiligo non-segmental.

Complicații și riscuri vitiligo

Din cercetările actuale, nu se cunoaște nicio boală sau complicație de boală ce poate fi direct cauzată de vitiligo. Cu toate acestea, persoanele cu vitiligo prezintă un risc crescut de arsuri solare, sau, în cazuri mai grave, cancer de piele, pierderea auzului și modificări de vedere din cauza inflamării irisului.

De asemenea, fiindcă vitiligo este o boală autoimună, persoanele afectate sunt susceptibile altor boli de această natură, precum afecțiuni tiroidiene, boala Addison, diabet de tip 1 sau anemie pernicioasă. Deși majoritatea persoanelor cu vitiligo nu suferă de aceste boli, se recomandă un consult medical pentru evaluarea riscurilor de alte afecțiuni autoimune.

Dacă petele de vitiligo sunt vizibile, există riscul stigmatului social, care poate fi dificil de depășit. Persoanele cu vitiligo vizibil pot avea o stimă de sine scăzută și pot dezvolta afecțiuni psihice, precum depresie și anxietate, din cauza percepției celor din jur. Sentimentul de rușine este resimțit acut de persoanele cu piele închisă la culoare, unde petele sunt cel mai bine pronunțate din cauza contrastului – de altfel, în India boala este supranumită ”lepra albă”.

Persoanele cu vitiligo vizibil, care se simt deranjate de prezența petelor, sunt încurajate să comunice cât mai deschis cu prietenii și familia despre sentimentele lor cu privire la boală sau să apeleze la sfatul unui specialist.

Diagnostic și tratament

Diagnostic vitiligo

Vitiligo se diagnostichează cu ușurință datorită manifestării evidente. Așadar, medicul va căuta să identifice, în special, pete în zona scalpului, genelor, sprâncenelor, nasului, buzelor și bărbiei, sau în zona spatelui, pentru a stabili forma de vitiligo – segmental sau non-segmental – și, dacă este vorba despre vitiligo non-segmental, să identifice subcategoria din care face parte. În funcție de tipul de vitiligo se poate stabili un tratament mai precis, dat fiind că vitiligo segmental este mai ușor de gestionat prin tratamente topice.

Forme de tratament în vitiligo

Specialiștii de la Academia Americană de Dermatologie susțin că vitiligo nu trebuie tratat ca pe o boală ci, mai mult, ca pe o problemă cosmetică. Deși este o afecțiune ce poate prezenta anumite riscuri și necesită monitorizare, o modalitate sigură și eficientă de a preveni complicațiile cele mai frecvente (arsurile solare) este utilizarea fotoprotecției. Aplicarea zilnică, indiferent de anotimp, a unei creme cu protecție solară pe zonele afectate vizibile, cum ar fi fața și scalpul, este recomandată de medicii dermatologi.

Pe lângă protecție, există câteva alternative de tratament și atenuare a petelor de vitiligo.

Terapia cu ultraviolete

Fototerapia cu raze ultraviolete este de 2 tipuri: cu raze UVA și raze UVB. Terapia cu UVA se realizează la o clinică specializată și presupune, mai întâi, administrarea unui medicament care crește sensibilitatea pielii la lumina UV, după care pacientul va fi expus, în mai multe sesiuni, la doze ridicate de raze UVA. Progresul va fi vizibil după aproximativ 6-12 luni, în contexul a două sesiuni pe săptămână.

Terapia cu raze UVB este una dintre cele mai comune forme de tratament a bolii și poate fi efectuată și acasă, cu ajutorul unei lămpi cu lumină UVB. În acest fel, expunerea se poate realiza zilnic, ceea ce face tratamentul mai eficient. Dacă sesiunile se desfășoară la clinică, va fi nevoie de 2-3 sesiuni pe săptămână pentru a se vedea rezultate, iar perioada de tratament va fi mai lungă.

Terapia cu UVB este recomandată persoanelor cu pete extinse pe porțiuni mai mari de corp. În aceste cazuri, tratamentul se va face la o clinică sau spital specializat. Dacă este combinată cu alte forme de tratament, fototerapia cu raze UVB poate avea rezultate foarte bune asupra petelor de vitiligo. De luat aminte, însă, că nu s-a descoperit, până în prezent, un tratament de estompare definitivă a petelor de vitiligo.

Depigmentarea

Atunci când zona afectată este foarte extinsă, cu peste 50% din suprafața corpului acoperită de pete, depigmentarea este o opțiune viabilă. Această procedură presupune aplicarea unor tratamente topice pe bază de monobenzone, hidroquinonă sau mequinol, pentru decolorarea zonelor de piele neafectate, în așa fel încât să se creeze o uniformizare a culorii pielii.

Deși tratamentul este unul permanent, acesta poate sensibiliza pielea, iar expunerea îndelungată la soare este strict interzisă. Procesul de depigmentare poate dura între 12 și 14 luni, în funcție de culoarea naturală a pielii. De asemenea, depigmentarea este o opțiune bună pentru persoanele cu piele deschisă și foarte deschisă la culoare.

Micropigmentarea

Micropigmentarea este o formă de terapie care utilizează pigment natural ce poate fi implantat în piele, pentru reuniformizarea tonului general al pielii. Micropigmentarea este adesea folosită în tratamentul petelor din jurul buzelor, nasului și sprâncenelor, mai ales în cazul persoanelor cu piele mai închisă la culoare.

Tratamentul cosmetic

Există mai multe proceduri care intră sub spectrul de tratament sau camuflare cosmetică și sunt folosite, în special, în cazurile mai ușoare de vitiligo. Camuflarea cosmetică presupune utilizarea de plasturi, creme sau produse de machiaj destinate atenuării contrastului dintre pete și restul de piele. Se recomandă alegerea unor produse cât mai aproape de culoarea naturală a pielii. De asemenea, în cazul cremelor și produselor de machiaj, dacă sunt corect aplicate, pot rezista până la 18 ore pe față și 96 de ore pe restul corpului, deoarece majoritatea acestora sunt rezistente la apă și transfer.

O opțiune de camuflare cosmetică de durată este tatuarea zonelor decolorate. De asemenea, multe persoane apelează la tratamente naturiste, prin aplicarea topică de alimente bogate în vitamina C, precum portocale, lămâi, căpșuni sau kiwi, care au rol depigmentant.

Măsuri de prevenție și stil de viață

Cea mai bună măsură de prevenție împotriva arsurilor solare și a altor complicații cauzate de expunerea la soare, în raport cu fotosensibilitatea specifică petelor de vitiligo, este utilizarea unei creme cu protecție solară în mod regulat și evitarea expunerii la soare.

După cum am amintit mai sus, această boală poate impune un stres psihic deosebit din cauza percepției sociale, prin urmare este important ca orice stimul negativ resimțit din cauza aspectului petelor de vitiligo să fie adresat, fie în prezența prietenilor și familiei, fie într-un cadru specializat, la medicul psiholog sau dermatolog.

Informații utile despre vitiligo

Vitiligo la copii și gravide

În ceea ce privește manifestarea bolii la copii, aceștia manifestă, în special, forme de vitiligo non-segmental, iar unii copii pot avea simptome mai rar întâlnite, precum albirea prematură a părului și depigmentarea buzelor. Deși rasa nu este un element relevant în privința copiilor cu vitiligo, s-a remarcat, de-a lungul timpului că cei cu piele mai închisă la culoare sunt mai predispuși la dezvoltarea bolii.

Femeile însărcinate cu istoric de boli autoimune în familie sau cu afecțiuni tiroidiene trebuie să își verifice funcția tiroidiană în primele săptămâni de sarcină, iar, în cazul prezenței unor dereglări sau afecțiuni, se va discuta cu medicul endocrinolog despre opțiuni de prevenție și tratament. Deși una dintre cauzele presupune ale bolii vitiligo este transmiterea pe cale ereditară, nu se cunoaște cu exactitate care este riscul transmiterii acestei afecțiuni de la mamă la făt.

Mituri despre vitiligo

Există numeroase concepții eronate cu privire la vitiligo, iar cea mai populară este legată de aspectul contagios al bolii. Acest lucru nu este adevărat, vitiligo nu se transmite prin contact direct sau atingere și nu afectează persoanele din jur. Boala vitiligo nu este periculoasă, atât timp cât este gestionată, iar pielea decolorată este ferită de soare. Boala vitiligo nu afectează, în mod special, copiii și nu reprezintă un pericol pentru femeile însărcinate.

De asemenea, se presupune, în mod eronat, faptul că vitiligo afectează cu preponderență anumite rase. Statistic vorbind, într-adevăr, persoanele cu piele închisă la culoare sunt mai afectate, dar este de reținut că boala afectează toate rasele, în egală măsură. Nu în ultimul rând, boala vitiligo nu are nicio legătură cu albinismul, lepra sau cancerul de piele. Vitiligo este o afecțiune separată, care are un fond autoimun.

vineri, 30 octombrie 2020877
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
mai mult...Sănătate
13 mai 00:00SănătateCoronavirus: adevăruri și mituri

Chiar dacă pe plan global a început vaccinarea împotriva COVID-19, este important să ne păstrăm calmul și să...106

13 mai 00:00SănătateFactorii de risc pentru diabet de tip 2, influențați de ora la care se ia micul dejun98
13 mai 00:00SănătateRiscul de a dezvolta demență, crescut prin consumul de mezeluri110
13 mai 00:00SănătateInfecția cu Pseudomonas aeruginosa sau bacilul piocianic. Cum se manifestă și tratamentul eficient

Pseudomonas aeruginosa este o bacterie des întâlnită în mediu care poate provoca infecții în sânge, la nivelul...110

13 mai 00:00Sănătate11 plante și suplimente ce pot ameliora depresia121
13 mai 00:00SănătateUleiul de chimen negru, aliat de preț pentru un păr frumos100
13 mai 00:00SănătateMelissa officinalis sau balsamul de lămâie - ce este și ce beneficii are această plantă

Balsamul de lâmâie este o plantă aromatică ce provine din familia mentee. Aceasta crește în Europa, Africa de Sud...110

13 mai 00:00SănătateRetenția de apă: cauze și soluții eficiente109
13 mai 00:00SănătateMajoritatea produselor din plastic alimentar perturbă sistemul endocrin115
13 mai 00:00SănătateTop alimente care te îngrașă

Principalul motiv pentru care ne îngrășăm este, după cum se știe, consumul de calorii în exces. Cu toate acestea,...105

13 mai 01:20SănătateLeacuri pe bază de flori de liliac102
13 mai 00:00SănătateKeratoza foliculară sau pilară: cauze, simptome, remedii111
Vremea
10.8°10.8° - 13° joi, 13 mai 2021
ConstanțaUmiditate: 90%
Vânt: 4.64 m/s
Presiune: 1009 milibari

Loto
6/4940312414347
5/4034291821422
joker5293814239
Horoscop
mai mult...SPSportRT
13 mai 00:00SportFotbal: Universitatea Craiova, calificată în finala Cupei României, după 2-2 cu Viitorul Pandurii Târgu Jiu

Universitatea Craiova s-a calificat în finala Cupei României la fotbal, după ce a terminat la egalitate cu formaţia...117

13 mai 00:50SportFotbal: Ianis Hagi a marcat un gol şi a obţinut un penalty pentru Rangers

Fotbalistul român Ianis Hagi a marcat un gol pentru Glasgow Rangers şi a obţinut un penalty în meciul pe care...152

13 mai 00:00SportFotbal: „UEFA nu poate rămâne pasivă“ în privinţa Super Ligii, spune preşedintele Ligii spaniole

"UEFA nu poate rămâne pasivă" în faţa proiectului Super Ligii, a declarat marţi preşedintele Ligii spaniole de...105

13 mai 00:00SportFotbal: Ibrahimovic, accidentat, va rata cel puţin două meciuri, anunţă clubul AC Milan

Atacantul suedez Zlatan Ibrahimovic, accidentat la genunchiul stâng duminică, cu câteva săptămâni înaintea...109

Local
13 mai 23:19LocalPrimăria a demarat procedurile pentru amenajarea PASARELEI PIETONALE în Poarta 6, în fața liceului Lucian Blaga

De atâția ani, mii de oameni și-au pus viața în pericol, s-au înregistrat multe accidente, unele dintre ele...522

13 mai 23:19LocalATENŢIE! De astăzi au fost introduse 16 noi sensuri unice în zona centrală a orașului

Arealul delimitat de străzile Poporului, bulevardul Alexandru Lăpușneanu și bulevardul Mamaia a fost reconfigurat...658

13 mai 23:19LocalPrimăria HÂRȘOVA înființează Consiliul de Administrație al SC CARSIUM EDIL SRL Hârșova

329

13 mai 23:18LocalUn cetățean britanic, oprit pe plaja dintre România şi Bulgaria

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat, în apropierea frontierei de stat, un cetățean...495

13 mai 23:18LocalŢigarete de contrabandă, descoperite în Portul Constanţa

Poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanța au descoperit la poarta de acces nr.5 în Portul...397

13 mai 23:18LocalAŢI VĂZUT ACEASTĂ PERSOANĂ? Sunaţi la Poliţie

Poliţiştii Postului de Poliție Independența au fost sesizaţi cu privire la dispariţia unei femei, ACHIM MIRELA, de...1207

13 mai 23:19LocalCampusul Henri Coandă, SUPRAVEGHEAT video cu peste 290 CAMERE

Mai multe străzi din Campusul Social „Henri Coandă”, administrat de RAEDPP Constanța, beneficiază de acum...414

13 mai 23:20LocalRadu Mazăre acuză statul că a comis "fraudă la extrădare"

Radu Mazăre a adus noi dovezi cu care speră să convingă judecătorii că nu a existat o cooperare reală intre...455

13 mai 23:20Local10.000 de PERECHI de ȘOSETE CONTRAFĂCUTE, descoperite de POLIŢIŞTI

487

Politică
13 mai 00:00PoliticăCamera Deputaţilor: Completurile cauzelor de apel - formate din doi judecători

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege potrivit căruia completurile de judecată a cauzelor de apel...123

13 mai 00:00PoliticăSenat: Zi liberă plătită pentru vaccinare. Angajatorii care organizează centre de vaccinare, exoneraţi

Comisia de muncă a Senatului a acordat, miercuri, în unanimitate, raport favorabil propunerii legislative de...116

13 mai 00:00PoliticăCameră: Proiectul referitor la implementarea reţelelor 5G a primit raport de adoptare în comisii

114

Interviuri
16 mar 00:20InterviuriSă-i cunoaștem pe SUBPREFECȚII județului Constanța!

Secyl Suliman și Mihai Vîlcu sunt noii subprefecți ai județului Constanța. Aceștia au activat în mediul privat,...6778

11 mai 00:04InterviuriVIDEO! INTERVIU cu primarul Vergil CHIȚAC! Ce planuri are pentru bulevardul MAMAIA

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a acordat un interviu cotidianului Replica. Edilul a vorbit despre Regulamentul...53546

9 apr 00:06InterviuriCristina DUMITRACHE: Nu știm la ce să ne AȘTEPTĂM de la Guvernul PNL! Video

2427

2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...4080

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

Luni, 22 martie, s-a dat startul simulării examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a...3923

19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO

5062

Monden
13 mai 00:00MondenAngelina Jolie și Irina Shayk, mămici de nota 10!

Sunt deja de nerecunoscut! Actriţa Angelina Jolie şi fotomodelul Irina Shayk au ieşit la plimbare cu fiicele lor,...116

13 mai 00:00MondenBrandon din Beverly Hills 90210, distrus de alcool şi marcat de iubirea pierdută

Cine şi-ar fi imaginat că băiatul cuminte din Beverly Hills 90210, care avea un cuvânt bun pentru toţi din jur şi...130

13 mai 00:00MondenNicole Scherzinger arată perfect la 42 de ani. Poze de la plajă

131

13 mai 00:00MondenDefilările de modă din Paris se reiau în luna iulie după o lungă pauză din cauza pandemiei

Defilările de modă se reiau la Paris începând cu luna iulie, odată cu relaxarea restricţiilor impuse de...113

13 mai 00:00MondenFlorence + The Machine, cantautoare a principalei piese de pe coloana sonoră a filmului "Cruella"

Trupa indie rock Florence + The Machine va interpreta "Call me Cruella", principala piesă de pe coloana sonoră a...114

13 mai 00:00MondenPrimele imagini ale noului film al lui Scorsese, „Killers of the Flower Moon“, dezvăluite de Apple TV

104

Mapamond
13 mai 00:00MapamondSilvio Berlusconi este din nou spitalizat

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a fost spitalizat din nou marţi pentru tratarea unor sechele în urma...120

13 mai 00:00MapamondCoronavirus: Germania îşi propune să demareze vaccinarea elevilor odată cu începerea şcolii

Germania are ca ţintă sfârşitul vacanţei de vară pentru a demara vaccinarea elevilor cu vârste între 12 şi 18...112

13 mai 00:00MapamondAtac într-o şcoală din Rusia: Un atacator a fost arestat şi al doilea a fost ucis de echipele de intervenţie

118

13 mai 00:00MapamondCoronavirus: Iranul a început producţia vaccinului său COV-Iran Barekat

Iranul a început marţi producţia în masă a vaccinului său anti-COVID-19 dezvoltat pe plan local, denumit COV-Iran...117

13 mai 00:00MapamondEurostat: În UE, femeile reprezintă aproximativ jumătate dintre angajaţii din domeniul ştiinţei şi tehnologiei

În majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene există cel puţin tot atâtea femei ca şi bărbaţi în...148

13 mai 01:44MapamondPloaie de rachete lansate din Fâşia Gaza spre metropola israeliană Tel Aviv

457

Sănătate
13 mai 00:00SănătateMelissa officinalis sau balsamul de lămâie - ce este și ce beneficii are această plantă

Balsamul de lâmâie este o plantă aromatică ce provine din familia mentee. Aceasta crește în Europa, Africa de Sud...110

13 mai 00:00SănătateRetenția de apă: cauze și soluții eficiente

La persoanele sănătoase, retenția de apă este mai frecvent întâlnită la femei, fiind mai degrabă legată de...109

13 mai 00:00SănătateMajoritatea produselor din plastic alimentar perturbă sistemul endocrin

115

13 mai 00:00SănătateTop alimente care te îngrașă

Principalul motiv pentru care ne îngrășăm este, după cum se știe, consumul de calorii în exces. Cu toate acestea,...105

13 mai 01:20SănătateLeacuri pe bază de flori de liliac

Liliacul a înflorit deja însă ceea ce nu știai este că, pe lângă mirosul și aspectul plăcut al acestuia, te...102

13 mai 00:00SănătateKeratoza foliculară sau pilară: cauze, simptome, remedii

111

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT