Vlad Pascu, șoferul de 19 ani care a provocat carnagiul din 2 Mai, era drogat cu trei substanțe
Vlad Pascu, șoferul de 19 ani care a provocat carnagiul din 2 Mai, era drogat cu trei substanțe
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestSpecialiștii Institutului Național de Medicină Legală “Mina Minovici” au finalizat analiza probelor de sânge, în cazul lui Vlad Matei Pascu (19 ani), șoferul care a provocat tragedia din 2 Mai, în ziua fatidică de 19 august.
Surse oficiale spun că experții au găsit nu mai puțin de șase substanțe psihoactive în organismul tânărului inconștient care, după ce le-a ingerat, s-a urcat la volan și a ucis doi tineri studenți care mergeau pe jos, spre Mangalia.
Testul inițial făcut de Poliție a arătat că acesta consumase cocaină, metamfetamine și amfetamine. Specialiștii spun că, cel mai probabil, șoferul nu a consumat șase droguri diferite, ci, pur și simplu, un cocktail „fabricat” de traficanții de droguri.
„În momentul când consumatorul cumpără de la dealer o anumită substanță, aceasta poate fi, pe românește, „botezată" cu alte substanțe care pot avea mai mult sau mai puțîn efecte psihoactive. De exemplu, cocaina poate fi, să spunem așa, completată cu Fentanyl”, spune Cristian Oprișan, fostul șef al Serviciului Antidrog Constanța.
El a explicat că și amfetamina, la rândul său, este compusă din alte substanțe de bază, pe care drugtesterul nu le depistează separat, însă laboratorul le evidențiază pe fiecare în parte. De aici provine diferența sesizată de specialiștii de la medicină legală.
„Dealerii în goana lor după câștiguri, pot să diminueze puritatea unor substanțe și din acest motiv vedem și unele reacții care pot apărea de la consumul acestor substanțe: deformarea realității, agitație. Este clar că o persoană în această stare nu poate conduce o mașină", a declarat specialistul.
Raportul a fost trimis procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia, care instrumentează acest dosar, iar acum Vlad Matei Pascu riscă să fie pus sub învinuire și pentru conducerea unui autoturism sub influența substanțelor psihoactive, pe lângă cele de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului.
Vlad Pascu a intrat în sevraj. Acuză dureri fizice și este agresiv verbal
În prezent, Vlad Pascu se află în arestul poliției. Potrivit unor surse, starea acestuia este una problematică. Dependent de droguri de la vârsta de numai 13 ani, copilul de bani gata de 19 ani a intrat în stare de sevraj.
“Acuză dureri abdominale și articulare, nu doarme absolut deloc și nici nu mănâncă, este extrem de agitat. Are momente în care plânge și momente în care devine agresiv verbal. I s-a făcut o evaluare psihiatrică, iar un medic în supraveghează. Durerile fizice date de sevraj sunt reale, iar astfel de pacienți trebuie monitorizați atent. Are pulsul foarte mare și transpiră abundent. A stat de vorba cu avocata sa, dar nu este lucid și nici nu are un discurs lucid. Spune că vrea acasă, nu este conștient de gravitatea faptelor sale. Cere ciocolată tot timpul”
Judecat pe Legea “Anastasia”
Vlad Matei Pascu va intra sub incidența Legii “Anastasia”, abia adoptate.
„Modificarea legislativă adusă articolului 91 din Codul Penal prevede faptul că: <Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336>. Astfel, conducătorul auto aflat sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul unei persoane, va fi condamnat la închisoare cu executare, acest lucru eliminând posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei“, specifică avocatul Liviu Cristescu din Baroul Constanța.
În ceea ce privește infracțiunea de ucidere din culpă, prevăzută de articolul 192 alineatele 2 și 3 Cod Penal, pedeapsa prevăzută de lege este de la 3 la 10 ani și 6 luni. În măsura în care vătămările se încadrează în dispozițiile legale ce atrag răspunderea penală și se formulează plângere de către persoanele vătămate, pedepsele se pot situa între 8 luni și 4 ani, pentru fiecare persoană. În ceea ce privește conducerea sub influența drogurilor, pedeapsa ce poate fi aplicată este închisoare de la 1 la 5 ani sau amendă, iar pentru părăsirea locului accidentului pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani – menționează avocatul Cristescu.
„Având în vedere acest concurs de infracțiuni, pedeapsa pe care o riscă în prezent conducătorul auto, chiar și în situația parcurgerii procedurii simplificate, este una semnificativă, având în vedere regulile prevăzute pentru sancționarea unui concurs de infracțiuni, respectiv aplicarea unei pedepse pentru fiecare infracțiune în parte, urmând a se executa pedeapsa cea mai mare la care se adaugă un spor, obligatoriu, de o treime din suma celorlalte“, a conchis avocatul Liviu Cristescu, pentru „Adevărul“.
Sâmbătă, 26 August, Cătălin Dragomir, tatăl Robertei, studentă ucisă în accident împreună cu Sebastian Olariu, a venit la locul accidentului să comemoreze șapte zile de la tragedie. În memoria fiicei sale a plantat un măr și a cerut, încă o dată, dreptate pentru familia sa, distrusă de durere.
CITEȘTE ȘI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News