REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
20.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Vladimir Putin avertizează că „riscul nuclear crește”, din cauza războiului din Ucraina

Vladimir Putin avertizează că „riscul nuclear crește”, din cauza războiului din Ucraina

Valentina CAMARA 8 decembrie 2022 | 00:00 311

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că riscul unui război nuclear este în creştere pe fondul războiului din Ucraina, dar a insistat că Rusia nu a „înnebunit” să folosească prima arma nucleară.

Putin revine și amintește care va fi momentul în care Moscova va decide folosirea armelor nucleare, și anume doar ca răspuns la un atac, transmit agențiile internaționale, notează agerpres.ro.

„Nu am înnebunit, suntem conştienţi ce sunt armele nucleare”, a spus Putin la o reuniune prin videoconferinţă cu membri ai Consiliului rus pentru drepturile omului.

„În ceea ce privește ideea că Rusia nu ar folosi prima astfel de arme în nicio circumstanță, atunci înseamnă că nici nu am putea fi al doilea stat care le folosește - pentru că posibilitatea de a face acest lucru în cazul unui atac asupra teritoriului nostru ar fi foarte limitată", a explicat Putin, citat de CNN, menținând deschisă amenințarea nucleară făcută de câteva ori în ultimele luni, de când a început războiul din Ucraina.

„Noi considerăm armele de distrugere în masă, arma nucleară, ca un mijloc defensiv. (Folosirea acesteia) este construită în jurul a ceea ce se numeşte „lovitura de represalii”: dacă suntem loviţi, lovim ca răspuns”, a indicat liderul de la Kremlin.

„Nu vom alerga în jurul lumii fluturând această armă ca pe o lamă de ras”, a adăugat Putin.

Cu toate acestea, președintele rus a remarcat faptul că „ameninţarea unui război nuclear este în creştere”.

Potrivit Doctrinei militare a Rusiei , folosirea armelor nucleare intervine în cazul unui atac asupra teritoriului țării cu astfel de arme ori cu alte tipuri de arme de distrugere în masă sau când, în urma unui atac cu arme convenţionale, însăşi existenţa statului rus este ameninţată.

Vladimir Putin a acuzat din nou Occidentul, în principal Statele Unite de transferul armelor nucleare în bazele militare din alte țări, făcând aluzie implicit la Alianța Nord-Atlantică.

Putin: Rusia nu va transfera arme nucleare la baze în alte ţări, ca SUA

Întrebat despre desfăşurarea armelor nucleare tactice de către SUA în ţări europene, preşedintele rus a asigurat că ţara sa nu va transfera către nicio altă ţară din arsenalul său nuclear. Precizarea lui Putin vine după ce oficiali occidentali au avertizat deja că, în cazul în care Rusia continuă să înregistreze eşecuri în campania militară din Ucraina, preşedintele Putin ar putea ordona folosirea armelor nucleare tactice. Bombe nucleare de mici dimensiuni, care pot fi folosite pe câmpul de luptă, pentru distrugerea unor obiective militare cum ar fi baze sau aeroporturi, dar posibil şi a unor localităţi.

Vorbind despre riscul folosirii armelor nucleare, Putin a făcut o paralelă neobișnuită cu rusofobia.

„La urma urmei, nimeni nu observă și/sau nu dorește să observe și să vadă ce se face și se spune în țările vecine, în țările occidentale. Am spus deja: nu păstrăm propriile noastre arme nucleare, inclusiv cele tactice, pe teritoriile altor țări. Americanii o fac. În Turcia și într-o serie de alte state europene. Ei desfășoară exerciții militare, de instruire pentru a folosi aceste țări pentru a transporta arme nucleare americane. Noi nu am făcut ceva de acest fel până acum”, a subliniat Putin, potrivit realitatea.net .

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212