REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.6° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
13.6° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Voi ştiţi pentru ce mergeţi la vot în noiembrie?

Voi ştiţi pentru ce mergeţi la vot în noiembrie?

Replica API 20 septembrie 2019 | 00:00 303

Democrația este un regim politic care se bazează pe voința poporului. Principiile de bază ale democrației sunt votul universal și suveranitatea națiunii. Demokratia este format din demos - „popor” şi kratos - „putere” = "puterea poporului". Poporul are puterea de a schimba lumea nu pentru că acest drept este instituit de alţi oameni prin Constituţie ci prin faptul că fiecare om poate schimba ceva, poate schimba chiar foarte multe, iar împreună s-ar schimba enorm de multe, dar împreună stăm mai rar pentru că în momentele decisive luăm decizii la cald, cel puţin unii dintre noi, nu toţi, decizii care afectează funcţionarea sistemului şi gradul nostru de fericire în bine sau mai puţin bine.

Dacă ai muncit o viaţă întregă pe brânci, la pensie vei fi... mulţumit cu 500-1000 lei. Nici nu ai unde să cheltui atât, de vreme ce la vârsta respectivă încep să apară probleme de sănătate, dificultăţi locomotorii şi aşa mai departe. Şi o parte dintre toţi aceşti oameni luptă pentru condiţia lor, nu toţi, dar sunt mulţi care se luptă şi nu se plâng. Ceilalţi continuă să meargă la vot pentru că speră la o schimbare în mai bine, dar câţi votează doar pentru ei, pentru binele lor, şi câţi votează pentru binele comun al poporului? O parte nu se dezice şi persistă în a emite opinii fără a avea cunoştinţe elementare despre societate şi despre cum funcţionează aceasta.

Legat de alegerile pentru stabilirea preşedintelui ţării (care vor avea loc în noiembrie), aflăm din partea unei doamne în vârstă de 77 ani, mamă a 5 copii, bunică şi peste toate stâlp al casei în care vreme de 20 ani a primit o pensie din care faci o singură dată cumpărăturile până la următoarea pensie, aflăm că este important să mergem la vot fiindcă “doar ei ne dau şi tot ei ne iau, nu avem ce le face, ei promit, noi sperăm”, declară pentru Replică o bătrânică din oraşul Constanţa.

“Sunt o femeie simplă, am crescut 5 copii de una singură, nu m-am plâns şi am muncit pe unde am putut. Nu am învăţat carte, nu m-a atras, mie-mi place să mă uit la filme, telenovele, să aflu ştirile, să ud florile în casă şi, când vine vorba de vot, aleg întotdeauna cu cei care oferă mai mult. Normal că votez pentru că vreau o pensie mai mare, am greutăţi, am datorii ca orice om, dar nu ştiu foarte multe şi nici nu trebuie să ştiu ca să merg la vot, merg pentru că aşa ştiu că face toată lumea şi pentru că vreau să am şi eu ceva de spus. Doar ei ne dau şi tot ei ne iau, nu avem ce le face, ei promit, noi sperăm, aşa că merg la vot ca să văd ce ne promit şi apoi aştept”, a mai spus bătrânica.

“Eu merg la vot, dar nu ştiu cu cine să votez şi nici de ce, pentru că nu sunt la curent cu ce se întâmplă în oraş, nici în ţară, stau mai mult cu prietenii şi nu vorbim despre politică sau vorbim, dar foarte rar, ni se pare plicticoasă, dar oricum merg la vot. Aşa am fost educat, îmi dau seama că nu este bine, dar sunt tânăr, nu e capăt de lume, voi găsi cu cine să mă sfătuiesc. Părinţii mei nu au o carte în casă, iar pe ale mele dacă le aduc, încep să râdă şi să spună că sunt numai bune de pus pe foc, eu ce să înţeleg din asta? Ei clar nu ştiu de ce votează, fac parte din societate dar nu contribuie activ, eu mi-am propus să fiu diferit şi cu timpul voi şti cum să votez mai bine”, spune un tânăr de 27 ani din Constanţa.

Prin grupurile de facebook în care oamenii se adună pentru a fi la curent cu ce se întâmplă în oraşul lor, domeniu lor, proiectul ş.a.m.d., există întrebări la care se angrenează cu toţii să dea un răspuns personal legat de dreptul de vot, asumarea acestuia şi raţionamentele din spatele acestui drept.

Întrebaţi dacă vor merge la vot şi mai exact, de ce, răspunsurile au fost după cum urmează:

‘‘Ca să am dreptul să-i injur după!’’ – spune o persoană pusă pe "glume".

’’Pentru că gândesc şi vreau binele acestei ţări aşa cum l-am vrut mereu, motiv pentru care nu am pus niciodată ştampila pe PSD! ’’ – spune o doamnă în vârstă care abia ce şi-a făcut contul pe arhicunoscuta reţea de socializare, Facebook.

’’Să lăsăm romii să voteze pentru noi! Devfapt, sunt deştepţi. Au aflat că pot trăi fără să muncească! Să muncească românii pentru bunăstarea lor! Ei ne aleg conducătorii!’’ – notează aceeaşi doamnă de mai sus care probabil a uitat ce a scris prima oară.

’’Da, am să votez un om inteligent pentru care am o profundă admiraţie! Ţara noastră are nevoie de aşa ceva! ’’ – Ce-i drept ţara este plină de inteligenţi, doar că nu sunt toţi capabili să-şi asume responsabilitatea de a reprezenta un popor întreg.

’’Foarte bine că nu aţi pus ştampila pe PSD, dar v-a ajutat cu ceva? Au făcut alţii altceva decât ăştia, absolut toţi nişte derbedei, nişte eşuaţi profesional care s-au ascuns în spatele unei liste pentru beneficiile lor, ale familiilor şi amantelor lor. În 30 ani au fost toţi la ciolan, s-au rotit între ei, şi?!’’ – răspuns foarte nervos din partea unui om ce neagă posibilitatea vreunei schimbări odată cu votul şi însăşi valoarea votului.

Sunt foarte mulţi oameni în aceeaşi situaţie, oameni care merg la vot fără să aibă o cunoştinţă despe cine şi ce votează, oameni care citesc doar ce scrie pe banda de breakingnews de la televizor, oameni care votează fără a şti măcar să scrie, darămite să citească sau să vorbească pentru a fi înţeleşi de un grup mai mare de oameni cu educaţii diferite. Oameni care nu fac schimburi de experienţă în domeniile lor pentru a fi la curent cu lumea, oameni care merg la vot pentru că îşi doresc 100 lei în plus la pensie sau la salariu.

Mai sunt şi oameni care merg la vot pentru că vor ca ţara să prospere în locurile cele mai esenţiale, printre multe altele cele mai importante fiind: sănătatea şi educaţia financiară, psihologică şi emoţională.

Unii cred că puterea stă doar în mâna politicienilor, alţii ştiu să dezbată chiar şi pe facebook şi pun preţ pe lucrurile văzute din altă perspectivă. Alţii se cred neputincioşi, nu cred nici în puterea votului şi nasc teorii ale conspiraţiei la fiecare pungă de seminţe şi sticlă de bere de la colţul străzii, în loc să aloce timp pentru a se autoeduca în domeniul acesta.

Iulian RUSU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Articlerul sa treaca pe la ghiseu sa-si ia prima.
0
0
ciordotorului de case si puradei un securis sadea
1
0
Ca sa luam mu... de la urmatorii
1
0
pentru MUIE PSD !
4
2
Iulian rusu!
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369