REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Volodimir Zelenski, în vizită oficială în Grecia, unde va participa la un dineu cu liderii UE şi ai statelor din Balcani

Volodimir Zelenski, în vizită oficială în Grecia, unde va participa la un dineu cu liderii UE şi ai statelor din Balcani

A.F. 22 august 2023 | 00:00 162

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit luni cu avionul la Atena, pentru o vizită oficială, a anunţat biroul de presă al prim-ministrului grec Kyriakos Mitsotakis, adăugând că liderul ucrainean va participa la un dineu informal cu liderii Uniunii Europene (UE) şi ai statelor din Balcani, informează AFP.

Volodimir Zelenski, in vizita oficiala in Grecia, unde va participa la un dineu cu liderii UE si ai statelor din BalcaniKyriakos Mitsotakis, Volodimir Zelenski

Zelenski, ce s-a deplasat la sfârşitul săptămânii trecute în Suedia, Olanda şi Danemarca, îşi continuă turneul-surpriză în Europa într-o ţară care este o susţinătoare ferventă a Ucrainei de la declanşarea invaziei ruse. Grecia a furnizat Kievului ajutor umanitar şi arme, în special vehicule de luptă de infanterie, puşti de asalt Kalaşnikov şi muniţii.

Şeful executivului grec îi primeşte luni şi marţi pe liderii ţărilor din Balcani şi în acest cadru organizează luni seara un dineu informal în prezenţa preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi a preşedintelui Consiliului European, Charles Michel.

Sunt de asemenea anunţaţi să participe preşedinţii României, Republicii Moldova, Serbiei şi Muntenegrului, prim-miniştrii Kosovo, Macedoniei de Nord, Bulgariei şi Croaţiei, şi preşedinta Consiliului de miniştri al Bosniei şi Herţegovina, a detaliat biroul de presă al lui Mitsotakis într-un comunicat.

Reuniunea marchează a 20-a aniversare a unui summit de la Salonic ce confirmase perspectiva europeană a statelor din Balcanii de Vest.

Chiar dacă este aliat tradiţional al Moscovei, pe fondul aceleiaşi credinţe creştine ortodoxe, Atena a condamnat fără echivoc, sub guvernul lui Mitsotakis, invazia declanşată de Rusia împotriva Ucrainei, citează Agerpres.

Grecia a expulzat în 2022 mai mult de zece membri ai misiunilor diplomatice şi consulare ruse şi a primit mii de ucraineni şi familiile lor.

În aprilie, ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov s-a deplasat la Atena pentru o întrevedere cu omologul său de la acea dată. El a declarat atunci că Ucraina va cere după război ajutorul Greciei pentru a demina Marea Azov şi a dezvolta forţele navale ale ţării.

La rândul său, Grecia a propus să reconstruiască maternitatea bombardată în 2022 la Mariupol, oraş ocupat în prezent de forţele ruse.

Oraşele ucrainene Mariupol şi Odesa au de secole importante populaţii de origine greacă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468