REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.8° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
16.8° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Von der Leyen: Tehnologiile nucleare pot juca un rol important

Von der Leyen: Tehnologiile nucleare pot juca un rol important

A.F. 22 martie 2024 | 00:00 89

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susţinut joi contribuţia energiei nucleare la procesul de decarbonizare a economiei, în pofida divergenţelor pe care producţia de energie nucleară le generează în sânul Uniunii Europene, relatează agenţia EFE.

Von der Leyen: Tehnologiile nucleare pot juca un rol importantUrsula von der Leyen

"Tehnologiile nucleare pot să joace un rol important în tranziţia către energie curată", a spus Von der Leyen, în intervenţia sa la Summitul Energiei Nucleare, organizat, joi, la Bruxelles, de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi Belgia.

Ea a subliniat că este conştientă de faptul că există opinii divergente în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte energia nucleară, dar a adăugat că multe state reconsideră rolul potenţial al acesteia după criza energetică globală provocată de invazia rusă din Ucraina, deoarece poate contribui la obiectivele climatice, la securitatea energetică şi la stabilizarea preţurilor electricităţii.

Previziunile Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA) şi cele ale Comisiei Europene pentru 2050 arată că partea de nuclear va creşte şi va funcţiona pentru a completa regenerabilele, "care vor fi coloana vertebrală a producţiei de energie în UE, până în 2050", a mai spus Von der Leyen.

Însă, această sursă de energie a regresat atât în UE, cât şi la nivel mondial. La nivel global, a scăzut de la 18% din mixul energetic în 1988 la 9% în prezent şi în blocul comunitar reprezintă 22%, în timp ce în anii 90 acoperea o treime din generarea de electricitate din Europa.

Von der Leyen a cerut "sprijin din partea guvernelor pentru a garanta că va exista finanţare şi că aportul energiei nucleare la securitatea energetică va fi adecvat valorificat şi remunerat".

De asemenea, aceasta a solicitat disciplină din partea industriei, deoarece viitorul depinde de capacitatea sa "de a furniza la timp şi în buget" proiectele, în condiţiile în care "destul de frecvent" s-au înregistrat întârzieri şi supra costuri, ca în cazul centralei finlandeze de la Olkiluoto, care a început să funcţioneze în urmă cu un an, după 18 ani de lucrări.

Totodată, preşedinta Comisiei Europene a încurajat "căutarea de noi oportunităţi" pentru sectorul nuclear, dincolo de generarea de electricitate, precum "furnizarea de căldură decarbonizată sau de hidrogen cu emisii reduse".

Aceasta a făcut, de asemenea, un apel "la inovare" pentru încredere în implementarea de reactoare modulare mici (SMR), care sunt "o tehnologie promiţătoare" pentru care există o cursă internaţională în cadrul căreia concurează China, Rusia, Statele Unite, Japonia sau Argentina, şi de care sunt interesate o serie de state membre ale UE.

Unele state europene au închis centralele nucleare, precum Germania, altele au în vedere acest lucru, cum e cazul Spaniei, şi în altele dezbaterea pe această temă e deschisă, precum în Belgia, scrie EFE.

Von der Leyen, la reuniunea la care au participat 35 de ţări, s-a poziţionat în favoarea extinderii vieţii centralelor în uz, "cât timp sunt sigure", deoarece reprezintă "una dintre formele cele mai economice de a asigura energie curată la scară mare".

"Având în vedere urgenţa dată de provocările climatice, statele vor trebui să-şi analizeze cu atenţie opţiunile înainte de a renunţa la o sursă de electricitate cu emisii reduse şi disponibilă", a punctat ea, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108