REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.6° Constanța Mar., 23 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6799
25.6° Constanța Marți, 23 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6799
 

Vopsea de păr extrem de periculoasă, retrasă de OPC Constanța

Vopsea de păr extrem de periculoasă, retrasă de OPC Constanța

Replica API 23 ianuarie 2016 | 00:00 473

În baza Regulamentului European 1223/2009 Biroul Vamal Constanţa Sud a solicitat Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor un control de specialitate asupra importului a 5133 kg vopsea de păr henna pudră (diferite culori) în valoare de 40293 USD.

Din ordinul Directorului General Direcţia Generală Control şi Supraveghere Piaţă, Paul Silviu Anghel, o echipă de comisari din cadrul CJPC Constanţa a verificat produsele şi documentaţia aferentă importului.

În urmă verificărilor s-au găsit 76.800 plicuri din folie aluminiu termosudată care conţin vopsea de păr sub formă de pudră henna care urmau a fi ambalate în cutii de carton de către importator la sediul acestuia după finalizarea procedurilor de import şi punerea acestora pe piaţă din România.

Din documentele care însoţesc produsele, cât şi din informaţiile înscrise pe cutiile de carton în care urmau să fie ambalate plicurile cu vopsea de păr, a reieşit că această pudră de henna conţine substanţă chimică pară fenildiamina. Această substanţă chimică poate fi exprimată pe ambalaje sub următoarele forme : para fenildiamina, p-fenildiamina, 1-4 fenildiamina.

În Directiva Europeană pentru produse cosmetice 76/768/EEC, Anexă 2 prezintă lista substanţelor interzise în produsele cosmetice, precum şi în Regulamentul European 1223/2009 Anexă 2, la poziţia 1226 este menţionată substanţă pară fenildiamina atunci când este utilizată în producerea vopselei de par.

Între statele membre ale Uniunii Europene şi Comisia Europeană există un sistem de schimb rapid de informaţii privind produsele periculoase denumit sistem RAPEX. Sistemul constă într-o aplicaţie situată pe Internet care este utilizată că instrument de comunicare atât pentru statele membre ce utilizează aplicaţia pentru a pregăti şi transmite notificări şi reacţii prin sistem, cât şi de toate persoanele interesate, într-o secţiune publică destinată acestui scop.

În sistemul de alertă RAPEX sunt notificate produse cosmetice similare (vopsea de păr henna) care au fost retrase de pe piaţă în ţări membre UE deoarece prezintă un risc chimic datorat prezenţei substanţei pară fenildiamina.

În urmă celor constatate CJPC Constanţa a încadrat întreagă cantitate de 5133 kg vopsea de păr henna pudră în valoare de 40293 USD că fiind un produs periculos şi nu a autorizat punerea în liberă circulaţie ceea ce a dus la interzicerea intrării pe teritoriul României a acestor produse.

Pe această cale atenționăm consumatorii să acorde o deosebită atenţie în momentul achiziţionării acestor produse cosmetice pentru vopsirea părului pe baza de pudră henna deoarece prezenţa acestei substanţe în produsul cosmetic poate afecta sănătatea utilizatorului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699