REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.2° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Vraja Mării - Mărul discordiei pentru constănțeni: de ce nu s-au sistat lucrările la restaurant?

Vraja Mării - Mărul discordiei pentru constănțeni: de ce nu s-au sistat lucrările la restaurant?

Replica API 9 iunie 2017 | 00:00 724

Constănțenii erau revoltați că după ce s-a descoperit faptul că nu a fost respectată autorizația de construcție pentru restaurantul Vraja Mării, lucrările nu au fost sistate. Mai mulți cetățeni puneau accentul pe faptul că autoritățiile nu își fac treaba. Din contră, reprezentanții Primăriei și Poliția Locală au luat act și au constatat ce nereguli sunt la fața locului și au făcut demersurile premergătoare și au înaintat tot ce era necesar Parchetului din Constanța. Până la finalizarea cercetărilor, constructorul nu este obligat să sisteze lucrările, de aceea pe faleza din Constanța se lucrează în voie.

În urmă cu două săptămâni prezentam situația de la restaurantul cunoscut de pe faleza de la Cazinoul din Constanța – Vraja Mării. O echipă de la Poliția Locală s-a deplasat la restaurant. Aceștia au verificat autorizația de construire și au constatat faptul că nu o respectă întocmai, astfel că au fost întocmite actele premergătoare stabilindu-se că sunt întrunite elementele constitutive ale unei infracțiuni și a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria din Constanța, organ abilitat să continue cercetările, după cum au punctat reprezentanții Primăriei din Constanța. Până la soluționarea cauzei, lucrările nu au fost sistate de către constructor, căci nu există niciun document care să le impună acest lucru.

”Prin prisma hobby-ului fotografiei, fotografiind zi de zi răsăritul la Cazinou, am fost martora demolării până la temelie a restaurantului Vraja Mării, fapt petrecut la sfârșitul lunii martie 2017. Constatând că la fața locului nu existau afișajele necesare conform legii, care să indice ce se petrecea, în baza cărei autorizații, m-am adresat Primăriei Constanța și Inspectoratului de Stat în Construcții (atât celui din Constanța, cât și celui din București), sesizând demolarea, lipsa afișajului și solicitând, în acest context, informații.

Am solicitat să mi se comunice ce se întâmplă, dacă era legal ceea ce se petrecea și, în caz contrar, ce eventuale măsuri se impuneau și dacă au fost luate sau urmau a fi luate. Ulterior, mi s-a răspuns că a început urmărirea penală, măsura luată pentru nerespectarea autorizației de construire, cea care ar fi fost obținută pentru consolidare, nu pentru demolare și cu atât mai putin pentru o noua construcție. Lucrările au continuat ulterior începerii urmăririi penale și ulterior solicitării de sistare a acestora.

Menționez că nu știu cine a făcut plângerea penală. Arăt, doar, că nu eu, inclusiv pentru că formularea unei plângeri presupune un interes direct, de persoana direct vătămată. În acest caz, singura direct vătămată era municipalitatea și înclin să cred că acesteia din urmă îi revine meritul de a sesiza Parchetul Judecătoriei Constanța (nu cunosc numărul de dosar). Între timp, lucrările au continuat, deși acest fapt este ilegal după data de 15. mai, conform art. 6 din Legea 597/2001. Singurul îndreptățit să stopeze lucrările este Inspectoratul de Stat în Construcții, care nu pare sa facă nimic în acest sens, nici la acest moment.

Menționez că am formulat o nouă serie de petiții, prin care am explicat ca lucrările se continuă, zilnic, după data de 15. mai, în mod contrar legii, precum și în pofida începerii urmăririi penale. La ultimele petiții nu am primit nici un răspuns, deocamdată. Însă, și dacă îl voi primi, doresc ca demersul meu sa fie continuat de o organizație neguvernamentala. Rog transmiteți acest mesaj unei organizații interesate să se implice în denunțarea acestui act de sfidare a legii. Ceea ce se construiește interesează toată România, nu doar Constanta. Este un loc public, este o zonă protejată cultural și istoric.

Demersul meu a avut în vedere acest aspect, precum și pe cel estetic. Mai adaug că, la fața locului, mi s-a comunicat ca se intenționeaza ridicarea unei construcții cu 7 etaje (P+7). Este adevărat că, momentan, s-a afișat un mash cu fotografia computerizată a imaginii viitoarei construcții, care nu include acele etaje, dar sunt fundații -neautorizate, desigur- pentru a susține o asemenea înălțime. Dețin informații particulare care confirma ceea ce muncitorii au spus deja.

La acest moment, s-ar putea sa nu o mai spună, deoarece între timp au fost atenționați să tacă. Eu însămi am fost supusă unor presiuni personale de a-mi retrage plângerea penală, de altfel inexistentă. Revoltătoare este pasivitatea autorităților, precum si perseverarea în nelegalitate a constructorului, care nici până în acest moment nu a afișat la fața locului datele obligatorii conform legii. Mash-ul existent nu este cel pe care legea il solicită”, este mesajul pe care l-a trimis o constănțeancă acum 2 săptămâni.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dar de ditamai cosmelia cu terasa rasarita in fata Salii Sporturilor nu zice nimeni nimic? Cum s-a putut construi asa hidosenie pe spatiul verde?
7
0
Felicitari celui care a semnalat demolarea perversa cu scopul de consolidare si extinderea fundatiei cu scopul de a construi cit mai mult si mai urit si cu concursul autoritatilor corupte gen fostul BURBON de pe Tomis unde au construit cu niste tigani un chici de cladire care pa afara pare ok dar pa la structura ma indoiesc dar sa revenm la Vraja Marii cred ca se impune demolarea fundatiilor facute ilegal deschiderea unei anchete pedepsirea celor vinovati confiscarea locatiei pentru nerespectarea legii si in comp sa fie despagubit cu o suma modica si in felul asta nu ar mai face CUSU ce vrea
19
1
sa se faca cu 20 etaje...sa se pise de la etaj in capul politistilor de frontiera de pa poarta 1.
6
1
asd asd asd asd asd asd asd
0
4
Metin cechez zis tirbuson face spume la gurita
6
2
Dosarul a fost clasat....
5
1
nu se opresc. au un mecanism care a functionat si inca functioneaza. pe sistemul "cosa nostra". este datoria societatii si a autoritatilor sa stopeze aceasta caracatita.
27
0
si-a luat partea si se face ca ploua! bai nenorocitilor daca eram in alta tara Cusu se trezea dimineata cu un morman de bolovani in urma demolarii si cu o amenda meseriasa ! la noi in Constanta eventual sa ne crem scuze ca mai suntem in oras! bai makedoni imputiti tot a zer mirositi cu toti banii vostri! lipsa de cultura si educatie! Hagi cum isi vede bai de treaba lui si nu epateaza !
33
3
Daca ne uitam la dimensiunea stalpilor deja turnati la parter constructia va avea 7-10 etaje.Uitati-va la fiare armaturi si la stalpi.Fagadau este implicat in escrocheria asta.Astia nu se potolesc.Pesedisti nincinosi si escroci.V-ati cacat si pe faleza cazinoului.Trebuie urmariti.
30
1
Cusu Dima,smecherul Constantei! Fagadau sta drepti in fata lui! Vai de capul nostru! Dar,de fapt Parchetul a stat in cladirile lui,ANAF-ul sta in cladirile lui! Si voi credeti ca va pati ceva? Raspunsul este crud: NU!
38
1
Primaria ar trebui sa monitorizeze prin departamentele sale gen politia locala fiecare inceput de sant si sa aplice amenzi din faza incipienta nu sa le lase pana la finalizare constructiilor ilegale. Dar ce sa mai vorbim ca nu are cine sunt foarte multe localuri care s-au extins cu terase pe domeniul public fara autorizare.
18
1
VOI NU STITI CU CINE VA PUNETI DACA PARCHETUL AU FOST CHIRIASI MEI ACUM MA SALVEAZA DIN PIX O SA VEDETI CA BANII CONDUC
26
3
CUSU E ACOLO...... LINISTE DEPLINA! SCHIMBAM PRIMARIA ...
25
0
Cusu... un ospatar de moda veche. Acest individ lipsit de educatie dar cu un tupeu caracteristic gainarilor a ajuns sa faca legea in Constanta. Interesant de urmarit subiectul...
40
0
Pentru ca machedon si pentru ca ma pish pe lege.
24
1
Dima Cusu, un pisat, sageata sie. pacaliciule care esti argat le-ai facut toate mizeriile de la contrabanda de tigari la furt sapard. acum ti-o iei , pe fi-tu il mai ia salvarile in overdose? hahahah ala e ultimu om, cu combiantia amg hahaha
23
1
de constanteni cu spirit civic. Suntem dati dracu', de sa zic..
9
37
Felicitari celui sau celei care a sesizat ilegalitatea. Pasivitatea autoritatilor locale e revoltatoare. S-au acoperit ca au facut plangere penala. Acum pot spune ca nu mai e treaba lor. Constructia care se preconizeaza a fi facuta e groteasca. Nu am vazut ceva mai urat. Parca trebuia respectat stilul interbelic. Dar la constanta e posibil orice, nu, daca ai bani?!
55
2
Sa se construiasca frate! Ce faleza? Nu trebuie nici o faleza! Blocuri, blocuri multe, cred ca ar incapea vreo 20 pana la portul turistic Tomis. Care port turistic? Facem si acolo o dana pentru oi. Beheeeeee.. Sa punem si niste oi prin parcuri. Ca la machidoni.
51
3
cand nu se construieste nu este bine si cand cineva doreste sa construiasca ceva frumos pentru oras tot nu este bine......
10
59

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218