REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.7° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.7° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Wall Street, la un pas de dezastru financiar

Wall Street, la un pas de dezastru financiar

Replica API 7 octombrie 2013 | 00:00 158

După ce a ţâşnit spre maxime istorice în urma deciziei Federal Reserve de a nu reduce ritmul tiparniţei de dolari, Wall Street tremură acum în faţa unui dezastru ce stă să zdruncine încrederea investitorilor. Intrarea în incapacitate de plată a guvernului SUA şi spectrul depăşirii plafonului datoriei publice domină în prezent titlurile de primă pagină din media, dar acestea încă nu au muşcat prea mult din piaţa de acţiuni. Spre exemplu, vineri, indicele S&P 500 a închis în creştere cu 0,7% şi este acum cu doar 2% sub maximul absolute atins pe 18 septembrie, de 1725,52. Ceva mai afectat de ultimele ştiri cu falimentul guvernului şi plafonul datoriei a fost indicele Dow Jones, care, deşi a recuperate vineri 0,5%, este cu 3,9% sub nivelul record de circa 15.677, atins tot pe 18 septembrie.

"Se pare că pieţei nu-i pasă aşa de mult dacă incapacitatea de plată a guvernului va ţine o zi sau câteva săptămâni. Ea poate deveni o îngrijorare dacă săptămânile se transformă în luni. Dacă se întinde pe 3-4 săptămâni, aceasta ar putea muşca o porţie importantă din PIB, din încrederea consumatorilor şi ar avea impact asupra câştigurilor", spune Barry Riholtz, Chief Investment Officer al Riholtz Wealth Management.

Cât de mare ar putea fi muşcatura din PIB, asta e un subiect de dezbătut. Fiecare săptămână de incapacitate de plată a guvernului va lua 0,3 puncte procentuale din PIB, potrivit Standard & Poor's. Macreconomic Advisers estimează impactul incapacităţii de plată cam la jumătate de punct din PIB în primele două săptămâni, iar dacă se va prelungi cu alte trei săptămâni, atunci ar muşca 0,5 puncte procentuale din creşterea PIB. Dacă incapacitatea de plată a guvernului va dura toată luna octombrie, ei estimează că creşterea PIB-ului trimestrial va mai mică cu 0,7 puncte procentuale.

Oricare ar fi impactul real, economiştii sunt de acord că absenţa cheltuielilor federale şi efectele indirecte ale prelungirii suspendării a 800.000 de funcţionari federali se vor resimţi asupra economiei, vor afecta o economie care va produce sub potenţial. Iar aceasta va muşca din profiturile corporaţiilor şi piaţa va observa cu siguranţă. "Dacă nu facem nimic, riscăm să avem o corecţie de 20%-30% a pieţei dacă incapacitatea durează o lună sau mai mult", spune Riholtz. Să sperăm că unele capete limpezi vor prevala şi există unele aşteptări ale unui acord atât în privinţa deblocării cheltuielilor guvernului, cât şi a plafonului de datorie public. Dar dacă starea de incapacitate de plată va dura o lună sau mai mult, iar termenul-limită de 17 octombrie în privinţa plafonului datoriei publice va trece fără nici o acţiune, atunci vom avea un haos economic.

Sursa: Capital

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272