REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
14.2° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Zamfira Suliman, de la Barter Trading, ACHITATĂ pentru ÎNŞELĂCIUNE

Zamfira Suliman, de la Barter Trading, ACHITATĂ pentru ÎNŞELĂCIUNE

Replica API 17 martie 2021 | 18:52 3084

Zamfira Cristina Suliman a fost chemată în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, după ce, în calitate de reprezentant al firmei Barter Trading, este acuzată că a indus în eroare banca Garanti Bank în vederea obţinerii unui credit de 3 milioane lei.

Cum s-au petrecut faptele

Din actele dosarului rezultă că la data la data de 31.10.2013 s-a încheiat contractul de credit între Garanti Bank în calitate de creditor și Barter Trading, în calitate de împrumutat, reprezentată de Zamfira Suliman. Conform condițiilor contractuale, suma împrumutată era de 3.000.000 lei și trebuia utilizată strict pentru achiziționarea cantității de 4.500 tone de cereale, prețul urmând a fi plătit direct în conturile deschise pe numele acestuia la Garanti Bank. Astfel, suma împrumutată de bancă, în cuantum de 3.000.000 lei, nu a intrat efectiv în patrimoniul Barter Trading, fiind direcționată în baza contractului de mai sus, în conturile deschise la Garanti Bank, urmând ca astfel să fie stins/acoperit împrumutul acordat anterior către Barter Trading, de aceeași bancă. Asupra stocului de 4500 tone de grâu s-a instituit o ipotecă mobiliară. Împrumutatul s-a obligat să prezinte băncii lunar până la data de 25 ale fiecărei luni, certificate de analiza/rapoarte/buletine de analiză, emise de către un inspector independent agreat de Bancă (Romcontrol), care să ateste cantitatea și calitatea tuturor stocurilor aduse în garanție în favoarea Băncii la momentul inspecției. O altă obligație asumată de împrumutată a fost ca în termen de 7 zile de la data acordării creditului să emită și să prezinte la bancă originalul certificatelor de depozit în care Barter Trading România SRL avea calitatea de proprietar al stocurilor de mărfuri aduse în garanție la respectivul credit.(până la acel moment Barter Trading România SRL avusese doar calitatea de depozitar al cantității de cereale, proprietar fiind Rorex Trading SRL). Ulterior încheierii contractului, reprezentanții Barter Trading nu și-au respectat obligațiile contractuale, în sensul că nu au depus certificatele de analiză/rapoartele sau buletinele de analiză din care să reiasă cantitatea și calitatea stocurilor aduse în garanție în favoarea Băncii și nici nu au depus certificatele de depozit în care Barter Trading România SRL avea calitatea de proprietar al stocurilor de mărfuri.

Ce a spus instanţa

Instanţa a reiterat faptul că elementul material al infracțiunii de înșelăciune constă în inducerea în eroare, printr-o acțiune sau omisiune, a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase ori ca mincinoasă a unei fapte adevărate.

De asemenea, sub aspect subiectiv, infracțiunea de înșelăciune poate fi săvârșită numai cu intenție directă, calificată prin scop. Ori, în cauza de față, similar procurorului emitent al ordonanței de clasare, instanța nu identifică vreo “inducere în eroare” a reprezentanților Garanti Bank cu ocazia încheierii contractului de împrumut, lipsind astfel elementul material al infracțiunii de înșelăciune. Astfel, în acest caz, nu rezultă că Zamfira Cristina Suliman ar fi folosit mijloace de denaturare a realității (în sensul de a prezenta informații sau înscrisuri false) cu prilejul încheierii contractului ci doar faptul că aceasta, ulterior încheierii contractului, în calitate de reprezentant al societății împrumutate, nu și-a respectat obligațiile contractuale asumate. Instanţa a decis achitarea inculpatei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

Despre Barter Trading România SRL

Firma Barter Trading se ocupă de comerțul cu cereale fiind în acest moment în reorganizare. În anul 2019 a avut o cifră de afaceri de 531816 lei, nu a avut profit și a avut pierderi de 29 179 698 lei.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212