REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Zeci de lideri politici se adună în Elveția pentru elaborarea „Planului Marshall”

Zeci de lideri politici se adună în Elveția pentru elaborarea „Planului Marshall”

Replica API 4 iulie 2022 | 00:00 879

Lideri din zeci de țări, organizații internaționale, instituţii financiare și sectorul privat sunt pregătiți să se adune luni, în Elveția, pentru a elabora un „Plan Marshall” pentru a reconstrui Ucraina devastată de război. Guvernul Ucrainei urmează să îşi prezinte, în premieră, priorităţile pentru reconstrucţia ţării după războiul cu Rusia, la o reuniune cu reprezentanții a circa 40 de state donatoare, în oraşul elveţian Lugano, transmite agenția germană de presă DPA.

Pentru finanţarea reconstrucţiei infrastructurii ucrainene distruse vor fi necesare sute de miliarde de euro, notează Agerpres.

O declaraţie la finalul conferinţei va consemna cele mai importante principii ale proiectului.

Printre cei care vor fi prezenţi la Lugano se numără vicepremierul Ucrainei, Denis Şmihal, precum şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski li se va adresa participanţilor prin videoconferinţă, de la Kiev.

În weekend, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că reconstrucţia Ucrainei, „în sensul amplu al cuvântului”, va fi „cel mai mare proiect economic în Europa” şi va pune noi baze pentru o Ucraină „sigură şi modernă”.

„Ucraina este o ţară uriaşă, au fost multe distrugeri. Planificarea şi coordonarea reconstrucţiei trebuie să înceapă cât mai curând", a declarat agenţiei dpa şeful departamentului extern al Băncii Europene de Investiţii (EIB), Markus Berndt.

Ucraina are nevoie de ajutor urgent pentru asigurarea serviciilor de bază, cum ar fi alimentarea cu apă potabilă, canalizarea, eliminarea deşeului, energia şi accesul la internet, în vederea stabilizării macroeconomice, a mai explicat acesta.

„Avem nevoie de investiţii, altfel economia se va prăbuşi complet şi vom rămâne fără cel mai important pilon pentru reconstrucţie", a mai spus oficialul Băncii Europene de Investiţii. „Desigur, o alimentare cu apă poate fi distrusă din nou pe timp de război. Dar dacă nu ne asigurăm că oraşele pot funcţiona din nou şi oamenii pot trăi în ele, costurile pe termen lung vor fi mult mai ridicate decât dacă finanţăm de două ori o alimentare cu apă”, a mai spus Markus Berndt.

Reformarea statului ucrainean este o condiție pentru orice plan de reconstrucție

Se estimează că peste 120.000 de case din Ucraina au fost distruse în timpul invaziei ruse, creând nevoia de miliarde de venituri pentru a restabili țara din punct de vedere economic și a face din ea o economie cu fața europeană.

Preocupările persistente cu privire la corupția pe scară largă din Ucraina evidențiază faptul că reformele importante rămân în centrul atenției și vor fi o condiție pentru orice plan de redresare.

Conferința de la Lugano nu este o conferință de angajamente clare, ci va încerca, în schimb, să stabilească principiile și prioritățile pentru un proces de reconstrucție care va începe chiar dacă războiul Rusiei în Ucraina continuă să provoace pagube, potrivit AFP, citat de The Guardian.

În practică, amploarea reconstrucției va depinde de rezultatul și durata războiului și dacă estul Ucrainei, unde au avut loc până acum cele mai mari pagube, va revenit sub controlul Kievului sau va rămâne în mâinile Rusiei.

Costul războiului este estimat la 1 triliard de dolari dacă durează până la sfârșitul anului. Fondul Monetar Internațional a estimat decalajul balanței de plăți a Ucrainei până în iunie la aproximativ 14,3 miliarde de euro (15 miliarde de dolari).

Unul dintre obiectivele conferinței va fi acela de a schița o viziune a unei economii ucrainene cu aspirații europene, oferind specializări în sectoarele agriculturii, energiei regenerabile și tehnologiei.

Una dintre cele mai sensibile probleme va fi un program de dezoligarhizare și modul de a consolida instituțiike anticorupție puternice, într-un moment în care sunt probabile fluxuri mari de bani din SUA și Europa.

Ambasadorul Ucrainei în Elveția, Artem Rybchenko, a declarat înaintea conferinței că va contribui la crearea „foii de parcurs” pentru redresarea țării sale.

Școala de Economie din Kiev (KSE) a estimat daunele cauzate până acum clădirilor și infrastructurii la aproape 104 de miliarde de dolari.

Se estimează că cel puțin 45 de milioane de metri pătrați de locuințe, 256 de întreprinderi, 656 de instituții medicale și 1.177 de instituții de învățământ au fost avariate, distruse sau confiscate, în timp ce economia Ucrainei a suferit deja pierderi de până la 600 de miliarde de dolari.

Marea Britanie va sprijini reconstrucția Ucrainei

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, va prezenta luni un vast plan de sprijin pentru a ajuta Ucraina pe termen lung şi a participa la reconstrucţia ţării odată ce războiul cu Rusia se va termina.

În cursul Conferinţei pentru Reconstrucţia Ucrainei de la Lugano, în Elveţia, Liz Truss va prezenta planurile Marii Britanii pentru a sprijini ţara pe termen scurt, prin ajutor umanitar, dar şi pe termen mai lung pentru a relansa economia ucraineană prin furnizarea de expertiză financiară şi economică britanică, a comunicat ministerul. Londra va sprijini în special reconstrucţia oraşului şi a regiunii Kiev, la cererea preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a precizat Ministerul britanic de Externe.

Marea Britanie intenţionează, de asemenea, să colaboreze cu Kievul şi aliaţii săi pentru a găzdui conferinţa pentru relansarea Ucrainei în 2023 şi va deschide un birou la Londra pentru a ajuta la coordonarea acestor eforturi.

„Redresarea Ucrainei după războiul de agresiune al Rusiei va fi un simbol al puterii democraţiei asupra autocraţiei. Acest lucru îi va arăta lui Putin ca încercările sale de a distruge Ucraina au avut ca rezultat doar o naţiune mai puternică, mai prosperă şi mai unită”, a declarat şefa diplomaţiei britanice înaintea conferinţei. „Am fost în frunte în ceea ce priveşte susţinerea Ucrainei în timpul războiului şi vom continua să fim în frunte în sprijinirea planului de reconstrucţie şi dezvoltare al guvernului ucrainean", a mai spus aceasta.

Miercuri, guvernul britanic a anunţat deblocarea unui miliard de lire sterline (1,16 miliarde de euro) în ajutor militar suplimentar Ucrainei pentru a răspunde invaziei ruse, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană şi drone. Aceste noi fonduri vor ridica ajutorul militar britanic acordat Kievului la 2,3 miliarde de lire sterline. Potrivit digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pentru Romania ca este membru NATO si membru UE nu a-ti facut nimic!Pana cand le-ati dat cativa euro v-ati scremut cativa ani si v-ati batut joc de noi! Mai mult am dat decat am primit!
0
0
Si pe planul vostru de ji godii ordinare ce sunteti. Mwe ue mwe nato mwe ucraina
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367