REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Zi de doliu naţional pentru regina Elisabeta a II-a în Australia

Zi de doliu naţional pentru regina Elisabeta a II-a în Australia

Replica API 23 septembrie 2022 | 00:00 646

Australia a marcat joi o zi de doliu naţional pentru regina Elisabeta a II-a, prilej cu care prim-ministrul Anthony Albanese a spus că cel mai mare tribut pe care naţiunea sa îl poate oferi nu este o statuie, ci o ''nouă apreciere a serviciului în slujba comunităţii'', informează Reuters.

Ziua a fost declarată sărbătoare naţională, iar la sediul Parlamentului din Canberra a fost organizată o ceremonie comemorativă, la care au participat 600 de demnitari, dedicată reginei Elisabeta a II-a, care, din postura de şefă a statului australian, a făcut turul ţării de 16 ori în cele şapte decenii de domnie, citează Agerpres.

Ceremonia a fost deschisă de First Nations Elder, Violet Sheridan, care a ţinut un discurs tradiţional de bun venit în ţară şi şi-a amintit de Regina Elisabeta ca mamă şi bunică.

Evenimentul a avut loc înaintea unor proteste organizate de grupuri de indigeni împotriva monarhiei şi a impactului colonizării britanice asupra populaţiei indigene, programate să se desfăşoare în trei oraşe în timpul după-amiezii.

Albanese, care a revenit în Australia în ziua anterioară după ce a participat la funeraliile reginei Elisabeta la Londra, a precizat că memoria ei este celebrată ''pe continentul care este cea mai veche cultură continuă a lumii''.

Albanese sprijină demersul Australiei de a deveni republică, dar a declarat anterior că guvernul său Laburist (centru-stânga) va prioritiza recunoaşterea populaţiei indigene în constituţie care, asemenea oricărui demers spre republică, necesită un referendum naţional. Un referendum pe tema republicii a eşuat în 1999, iar sondajele recente arată că părerile sunt împărţite.

În discursul rostit cu prilejul ceremoniei comemorative, el a spus că Australia a trecut printr-o transformare în timpul domniei reginei Elisabeta a II-a. Când regina a întreprins primul turneu, Marea Britanie era cel mai mare partener comercial al Australiei şi principala sursă a migraţiei, a spus el.

''Acea Australie, din 1954, când şapte milioane de persoane - 70% din populaţie - au întâmpinat-o pe prima suverană venită în vizită pe aceste meleaguri, era, în aproape toate privinţele, o naţiune diferită într-o lume diferită'', a spus el.

Regina Elisabeta a II-a se mândrea cu progresul Australiei şi ''a fost de partea noastră'', a spus el, iar ''afecţiunea Australiei s-a menţinut puternică''.

''Poate cel mai mare tribut pe care îl putem oferi familiei şi memoriei ei nu este o statuie din marmură sau o plachetă metalică. Este o ''nouă apreciere a serviciului ei în slujba comunităţii''.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272