REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Ziua Europei - Petre Roman: România n-a reuşit să fie „în locomotiva“ Uniunii Europene

Ziua Europei - Petre Roman: România n-a reuşit să fie „în locomotiva“ Uniunii Europene

Replica API 9 mai 2020 | 22:27 1333

România nu a reuşit, în cei 30 de ani de la căderea comunismului, să fie "în locomotiva Uniunii Europene", a declarat, vineri, fostul premier Petre Roman, fost ministru de Externe, care a subliniat că încrederea sa pentru proiectul european "rămâne sută la sută".

Petre Roman

La împlinirea a 70 de ani de la "Declaraţia Schuman", Petre Roman a afirmat că întrebarea care se pune este dacă nu cumva a fost pierdută bătălia pentru combaterea coronavirusului, "marea întrebare" fiind totuşi dacă UE mai poate menţine Europa unită, aşa cum au dorit marii vizionari în 1950 sau 1984.

"Doresc ca, la moment aniversar, să aduc un omagiu unui om extraordinar, o mare personalitate a lumii - preşedintele François Mitterand. În 24 mai 1984, fiind preşedinte al Consiliului European, era proaspăt ales preşedinte al Franţei, în faţa Parlamentului European el face o declaraţie - astăzi document de bază - în care spune: "Numeroşi sunt aceia mai tineri care au conceput cu toată ambiţia o Europă la dimensiuni care ordonează istoria şi servesc prin aceasta unui interes just, unui interes drept al popoarelor europene. Ei sunt lucrătorii unei imense întreprinderi care va schimba în mod radical datele politice şi ale geopolitici internaţionale. Fie ca ei să continue să se unească în jurul acestui proiect şi pentru acest simplu motiv viaţa lor publică va fi justificată. Ei vor remodela planeta". Dar tot în acest discurs, acest vizionar excepţional mai adaugă: "Tentaţia protecţionistă va mai câştiga teren. Şi atunci când Europa se va trezi, ea va fi pierdut bătălia care comandă toate celelalte bătălii". Noi suntem în acest moment în această situaţie, în care ne întrebăm dacă nu cumva Europa, adică Uniunea Europeană, n-a pierdut deja o bătălie - cea pentru combaterea coronavirusului. Însă marea întrebare este dacă va reuşi în bătălia pentru a menţine Europa unită, aşa cum vizionarii aceştia din 1950, 1984 au avut uriaşa capacitate de a o întrevedea. Aceasta este marea întrebare la 70 de ani de la momentul lansării Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului", a afirmat Petre Roman, scrie Agerpres.

Potrivit acestuia, din păcate, România a ratat multe oportunităţi de a fi în "locomotiva Uniunii Europene".

"În aceşti 30 de ani de politică nu am reuşit să fim niciodată - România şi românii - în locomotiva Uniunii Europene. Totdeauna am fost într-un vagon, mai degrabă vagonul de la coadă. Ambiţia mea, entuziasmul meu, toată energia mea, tot suflul meu a fost pe ideea ca România să fie într-un proiect, două, câte se poate, să fim şi noi în locomotiva Uniunii Europene. Deocamdată, lucrul acesta nu s-a întâmplat. Noi am pierdut în politica românească multe etape, am stins, am ratat etape prin care România ar fi putut să fie în altă parte decât este acum. Dar vreau să subliniez că încrederea mea rămâne sută la sută pentru proiectul european", a precizat Petre Roman.

Fostul şef al diplomaţiei a evocat în context importanţa fondării în 1951 a Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) de către Franţa, Germania de Vest, Italia, Belgia, Luxemburg şi Olanda, "un stindard al libertăţii lansată de excepţionali vizionari, în 1950, adică departe de tot ceea ce suntem acum". Demersul a reprezentat aplicarea unui plan dezvoltat de economistul francez Jean Monnet, făcut public de ministrul de Externe francez Robert Schuman, CECO fiind predecesoarea Comunităţii Economice Europene si ulterior a Uniunii Europene.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
N-a reusit pentru ca tu si tiganul iliescu ne-ati tinut in remorca.Futu-va-n gura atit pe voi cit si pe aia care v-au votat.
4
0
Ba da ca e si o locomotiva la coada garniturii
4
0
si ce te miri, nu tu si haita de hoti a criminalului Iliescu au dus la rezultatul acesta?
5
1
al Dracului ovrei,dupa ce ai fost primul ce ai inceput distrugerea economiei romanesti acuma te miri ca am ramas in urma,blestemat sa fii cu neamul tau
11
1
Nu am reusit sa ajungem din urma tarile occidentale. Poate reusim de acum inainte.
0
8
TRADATORULE UMREZI!Ce cautai la Ambasada Rusiei cu Iliescu Ion sa faceti ce in 90?sa asigurati ca Romania o sa fie tot o tara comunista cum e China?
14
3
Acest agent Kominternist - la fel ca tasu, emite declaratii despre o tara furata. Rusine.
14
2
Nu cumva dumneata ai inceput cu distrugerea Romaniei? Poti raspunde? Si acum ai devenit asa un fel de nostalgic sau uneori, sfatuitor in bunul mers al tarii!
14
2
CRIMINALUL REVOLUTIEI """" scoate capul ca sarpele ! Bata pe el acest jeg dubluetnic!
17
3
Acest excroc care este groparul industriei Romaniei pe care o cataloga drept o gramada de fier vechi asa cum a primit ordin de la stapanii lui straini ne da sfaturi. Mai nenorocitule ai executat ordinul de a ne distruge pentru a nu putea face concurenta vestului ca pana atunci. Mai mult ai dat cativa lei pe Cetatean si ai rascumparat partile sociale de la privati pentru ca nimeni sa nu se poate opune vanzarii pe nimic a intreprinderilor. 30% din industrie era privatizata la revolutia tip lovitura de stat. Mars javra!
22
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272